Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Šefica EK-a upozorila Britaniju da nakon Brexita ne može dobiti sve

Starije članice EU-a, one koje su neto uplatiteljice u europski proračun, žele da on bude skromniji, dok novije ustraju na održavanju sredstava za kohezijske i poljoprivredne politike
10. siječnja 2020. u 15:19 8 komentara 1514 prikaza
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednica Europske komisije (EK) Ursula von der Leyen upozorila je u petak, 10. siječnja Veliku Britaniju da u pregovorima o budućim odnosima ne može dobiti sve i da se mora odlučiti koliko bliska želi ostati s Unijom iz koje će izaći 31. siječnja.

Politički vrh Europske unije na svečanom koncertu u HNK-a PRESJEDANJE VIJEĆEM EU Ursula von der Leyen: Mi vas trebamo, važan ste dio naše Europske unije

"Bili smo jasni u pogledu pristupa zajedničkom europskom tržištu: nije isto jeste li članica ili niste", rekla je šefica EK-a na konferenciji za novinare u Zagrebu.

"Želimo ostati dobri prijatelji, susjedi i partneri. No, moramo naći dobru ravnotežu između divergencije i bliskih odnosa s jedinstvenim tržištem", dodala je.

Britanski premijer Boris Johnson uvjeren je da se sporazum o svim aspektima buduće suradnje s Unijom može zaključiti do kraja 2020., što u Bruxellesu smatraju nerealnim.

Specijalistički timovi Stomatološke poliklinike Zagreb odlaze u vrtiće i škole Grada Zagreba Edukacija i pregledi Mala škola sprječavanja karijesa kod djece: Evo što bi svaki roditelj trebao znati

Hrvatski premijer Andrej Plenković kaže da se 31. siječnja za hrvatske građane neće ništa promijeniti. "Moći ćete u Britaniju ulaziti kao i do sada", istaknuo je premijer Hrvatske koja od 1. siječnja predsjeda Unijom.

Uz Brexit, jedna od glavnih tema tijekom hrvatskog predsjedanja bit će i pregovori o novom europskom proračunu.

"Učinit ćemo sve da se pronađe ravnoteža između ruralnog razvoja i kohezije s jedne i modernizacije s druge strane", rekao je Plenković.

Advent u Slavoniji Advent u Slavoniji Ne propustite ih: Na istoku Hrvatske pregršt događaja u blagdanske dane

Starije članice EU-a, one koje su neto uplatiteljice u europski proračun, žele da on bude skromniji, dok novije ustraju na održavanju sredstava za kohezijske i poljoprivredne politike.

Ravnoteža se mora postići i među tijelima EU-a, jer Europski parlament poziva na ambiciozniji, a premijeri članica u Europskom vijeću žele "konzervativniji" proračun.

Odlaskom Britanije EU će u svojoj blagajni izgubiti 60 milijardi eura, a u novoj financijskoj perspektivi od 2021. do 2027. Bruxelles treba uzeti u obzir nove teme poput klimatskih promjena, digitalne agende i ilegalnih migracija. 

Advent u Dalmaciji Advent u Dalmaciji Ova dva dalmatinska bisera itekako se isplati posjetiti zimi

Von der Leyen i Plenković novinarima su govorili nakon zajedničke sjednice EK-a i vlade predsjedateljice EU-om, što je tradicija na početku svakog rotirajućeg predsjedanja.  

Utjecaj Europe osnažiti kroz trgovinu i posredovanje u sukobima

Govoreći o napetostima na Bliskom istoku i o tome kako osnažiti ulogu EU-a u svijetu, von der Leyen je naglasila kako se to može putem trgovine i posredovanjem u svjetskim sukobima.

"Svako se nasilje može zaustaviti samo pregovorima. Za to su potrebni dokazani kanali. EU ima dobru reputaciju i u tome se dokazala", rekla je šefica EK-a.

Lino PRIRODNO I FINO Od majčinog mlijeka do kompletnog menija: Kako odabrati nabolje namirnice za vašu bebu

Von der Leyen, bivša njemačka ministrica obrane, naglasila je da europske vojske moraju postići veću razinu interoperabilnosti i da treba jačati inovacije u vojnom sektoru. 

"Iz iskustva vidimo da je to važno ne samo za vojnu, nego za cjelokupnu industriju", istaknula je i dodala da je jačanje vojne tehnologije i u interesu unutarnjeg europskog tržišta, industrije, ali i manjih poduzeća.

Ponovila je i kako EU djeluje komplementarno s NATO-om koji je "najjači vojni savez na svijetu i uvijek će to i ostati". 

"Zato će nam uvijek trebati NATO i članak 5.", rekla je referirajući se na pravilo koje određuje da je napad na jednu napad na sve članice tog saveza. 

Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene Slasni zalogaji Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene

O napetostima na Bliskom istoku petak će u Bruxellesu razgovarati europski ministri vanjskih poslova s visokim predstavnikom EU-a za vanjsku politiku Josepom Borrellom.

Ne treba mijenjati uvjete za Albaniju i S. Makedoniju

Hrvatska, koja je 2013. posljednja ušla u EU, ustraje na tome da se otvore pristupni pregovori s Albanijom i Sjevernom Makedonijom koje su prošle godine blokirale Francuska i još neke članice Unije. 

Von der Leyen smatra da su te dvije zemlje jugoistočne Europe ispunile uvjete za početak pregovora i da ih EU sada ne bi trebala mijenjati.

No, dodala je da do samita EU-zapadni Balkan u svibnju u Zagrebu treba poboljšati metodologiju pregovora što je tražio Pariz.

"Moramo predložiti novu metodologiju prije samita i naći način da proces za Albaniju i Sjevernu Makedoniju bude otvoren i da budu u mogućnosti početi pregovore", istaknula je šefica EK-a.

Adventski ugođaj na jugu Adventski ugođaj na jugu Split i Dubrovnik omiljeni su gradovi na Jadranu, a evo što nude tijekom blagdana

"Želimo unijeti novu dinamiku (u proširenje EU-a), i po mogućnosti razriješiti situaciju s blokiranim pregovorima Albanije i Sjeverne Makedonije", dodao je Plenković.

EU zelenim dogovorom želi biti uzor cijelome svijetu

Europski zeleni dogovor, kojemu je cilj da Europa do 2050. bude klimatski neutralna, mogao bi biti uzor za cijeli svijet, rekla je von der Leyen. 

Plan predviđa da Europa do 2050. postane prvi klimatski neutralan kontinent i tranziciju u kružno gospodarstvo za što će biti potrebna velika sredstva.

"Uvjereni smo da europski zeleni plan može biti nova strategija za cijeli svijet...Radi se o investicijama, inovacijama, novim tehnologijama i želimo da EU bude predvodnik", istaknula je njemačka političarka.

Ursula von der Leyen Silvije Tomašević Hoće li i kako Ursula von der Leyen promijeniti uniju

Dodala je da će u to trebati puno investirati i najavila da će Komisija idućih dana donijeti plan za održive investicije.

Norveška rukometna reprezntacija
Hrvatska u finalu
Pogledajte što norveški mediji pišu nakon poraza, još ne mogu vjerovati da neće u finalni boj
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj