Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
WikiLeaks

Šef WikiLeaksa Assange najavio kandidaturu za australski senat

\'Wikileaks founder Julian Assange arrives for the second day of a two day hearing at the Supreme Court in central London, on February 2, 2012. Assange took his extradition fight to Britain\'s Supreme
Foto: AFP/PIXSELL
1/3
17.03.2012.
u 22:50

Ne znam ni za jednu prepreku da se on kandidira, čak i ako bi bio osuđen, rekao je australski ustavni stručnjak George Williams

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange odlučio je kandidirati se za mjesto u australskom Senatu, izvijestila je njegova zviždačka udruga na svojem Twitter profilu.

Ustanovili su, naime, kako je moguće da se on kandidira iako je u kućnom pritvoru u Velikoj Britaniji, gdje čeka odluku o izručenju Švedskoj zbog optužbi za silovanje i seksualno napastvovanje.

Iz objašnjenja se može zaključiti kako Assange smatra da nema prepreke za njegovu kandidaturu jer se nije ogriješio ni o jedan australski zakon.

To je za The Guardian potvrdio i australski ustavni stručnjak George Williams rekavši kako sličan slučaj nije poznat u 111-godišnjoj povijesti australske federacije, te kako se zabrana kandidiranja za osuđene osobe vjerojatno ne bi primjenjivala na osobu osuđenu u nekoj drugoj državi poput Švedske.

- Ne znam ni za jednu prepreku da se on kandidira, čak i ako bi bio osuđen - rekao je Williams.

Misli li najpoznatiji svjetski zviždač ozbiljno ili ovom najavom želi izvršiti pritisak na vlasti svoje domovine, koje je u više navrata prozvao zato što se nisu zauzele za njega, ostaje za vidjeti. No, čak i ako se ozbiljno prihvati posla analitičari predviđaju da će unatoč svojoj popularnosti teško doći do fotelje u Senatu kao neovisni kandidat bez potpore političke stranke. U sadašnjem sazivu od 76 australskih senatora samo je jedan neovisan. Izbori za Senat trebali bi se održati sredinom sljedeće godine.

Komentara 5

TO
tomash
06:20 18.03.2012.

Koja nevjerojatna količina licemjerja. Obično kad novinar piše o našim ljudima kojima se sudi vani odmah ih razapne. Sad kad se radi o jednoj o najvecih demokracija i kaznenom djelu koje se radi s namjerom, a on se kandidira u parlament te demokracije, nema se sto komentirati? Kod nas se takav ne smije kandidirati jer mi smo über demokracija. U svakom slucaju palac gore za Assangea.

KT
Karika Tura
07:32 18.03.2012.

I kad Assange Hrvatima servira pred nos koji im izdajnici i poltroni, doušnici i dvorske lude vode državu, Hrvati opet plješću i Assange-u i izdajnicima :)

DZ
dzukaficuka
09:24 18.03.2012.

Steta sto nisi HR gradanin od mene bi ti dobijo 100% glas

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije