Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Diktat štednje

Šef SPD-a S. Gabriel: Kancelarko Merkel, vodite luđačku politiku

S. Gabriel
DPA/PIXSELL
14.12.2012.
u 23:00

Žešći i od Grka - 
Sigmar Gabriel vratio se s rodiljskog dopusta i frontalno napao kancelarku

Najteži napad, otkad je njemačka kancelarka, doživjela je Angela Merkel jučer u Bundestagu. Čelnik njemačkih socijaldemokrata Sigmar Gabriel obrušio se na Merkel žešće nego radikalni ljevičari iz Syrize za njezina posjeta Ateni u listopadu ove godine. Prvi čovjek opozicijskog SPD-a Gabriel nije birao riječi u napadu na politiku Angele Merkel.

“Ostavljate lošiju Europu”

Optužio je Gabriel kancelarku za rast nezaposlenosti i “eksploziju javnog duga” u eurozoni, ali i Njemačkoj.

– Europi ste nametnuli diktat štednje, a istodobno se Njemačka dodatno zadužuje. Način na koji vodite Njemačku je luđački. Napravili ste 100 milijardi eura novoga dug, bez obaziranja na gospodarski teška vremena – grmio je s govornice saveznog parlamenta vođa socijaldemokrata Gabriel. Čelnik oporbe koji je donedavno bio na rodiljskom dopustu nastavio je u žestokom tonu:

– Našoj djeci ostavljate Europu s više nezaposlenih, Europu s lošijim izgledima za mlade i veće dugove. Ostavljate jednu lošiju Europu – kaže Gabriel.

U obranu kancelarke ustao je njezin koalicijski partner u vladi, liberalni FDP. Šef FDP-a za proračun Otto Fricke optužio je Gabriela da optužujući Njemačku za probleme svih zemalja eurozone “vodi Berlusconijevu politiku” – Ništa se gore ne može u ovome trenutku reći o Europi – poručio je oporbi na čelu sa SPD-om liberal Fricke.

Neka banke same plaćaju

Povod za napad oporbe na A. Merkel bilo je njezino očitovanje u Bundestagu o bankarskoj uniji i summitu čelnika EU. Merkel je kazala da mjere štednje u Europi već pokazuju rezultate. Oporba je optužila Merkel i vladajući CDU/CSU-FDP da koče uspostavljanje bankarske unije sve do završetka njemačkih saveznih izbora, koji će se održati u rujnu 2013. godine. SPD je najavio da neće dići ruke za bankarsku uniju koja podrazumijeva spas posrnulih banaka iz Europskog stabilizacijskog mehanizma, ESM, koji se puni novcem građana. Socijaldemokrati se zalažu da se banke spašavaju iz fonda u koji bi sve banke morale same uplaćivati novac “za crne dane”.

>>\'Što radi A. Merkel?\' prikazuje stvarnu kriznu politiku kancelarke

Komentara 1

CO
cowboy
19:01 15.12.2012.

Oni koji u Hrvatskoj zagovaraju Merkelicu neka znaju da sve nepopularne mjere koje ova vlada poduzima su u stvari diktat Angele Merkel: rezanje državnih plaća,podizanje godina za penziju, nemilosrdni porezi...to sve ova vlada mora izvršiti da bi ušla u EU i to sve diktira Merkelica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije