Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Šef SDP-a odbija odgovoriti kako je platio skupi MBA program

CEMBA program koji je Bernardić završio traje od godinu do tri godine dana i stoji 28.000 eura + PDV, odnosno oko 260 tisuća kuna
18. prosinca 2017. u 22:01 82 komentara 17587 prikaza

Slučaj plaćanja školarine Davora Bernardića nije ostao nezamijećen u Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, ali, kako neslužbeno doznajemo, tim će se predmetom vrlo vjerojatno morati pozabaviti novi saziv Povjerenstva s obzirom na to da aktualnom mandat po sili zakona ističe 11. veljače i do kraja godine imaju još jednu sjednicu.

Biljana Gaća Glasovac potvrdila: Šefica mladih SDP-a rekla da ne može raditi sa Sabom

Međutim, ono što se može čuti u samom Povjerenstvu jest da je riječ o vrlo osjetljivom pitanju – je li stipendija također dar i je li nešto što bi se trebalo prikazati u imovinskim karticama, a na koje bi trebalo dati odgovore. Jasan stav Povjerenstvo o tome trenutačno nema jer do sada nikada takav predmet nisu ni imali na svojim sjednicama.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić prije desetak se dana na svom Facebook-profilu pohvalio kako je stekao još jednu akademsku titulu – Chief Executive MBA. A koju je, što se također sam pohvalio, obranio projektnim prijedlogom koncepta studentske burze.

Društvo jednakih šansi

– Gospodarstvo temeljeno na društvu znanja osnovica je zdravog razvoja i rasta. Mladi u tom procesu igraju ključnu ulogu, a suradnja poslodavaca, sveučilišta i države nužna je poluga za stavljanje teorije orijentiranog obrazovanja u okvir prakse. Potaknuti solidarnost, nagraditi izvrsnost, cijeniti znanje i aktivno sudjelovanje naša je zadaća u izgradnji dobrog društva jednakih šansi – napisao je Bernardić.

Međutim, malo detalja poput onih kada je spomenutu školu upisao i koliko je točno platio svoju školarinu i je li ju uopće platio ili je pak riječ o stipendiji koje ta škola svake godine dijeli određenom broju polaznika, Bernardić je izostavio i do danas na ta pitanja medijima nije odgovorio.

Prema podacima koji se mogu vidjeti na samim stranicama škole Cotrugli, CEMBA program koji je Bernardić završio traje od godinu do tri godine i stoji 28.000 eura + PDV, odnosno oko 260 tisuća kuna.

Bernardić bi toliki iznos teoretski mogao platiti putem kredita, međutim, prema njegovoj imovinskoj kartici, kredit nije podigao, a imovinska kartica pokazuje da nije promijenio ni iznos štednje. Ne treba isključiti i da je Bernardić školarinu platio na rate, što bi si realno od svoje saborske plaće također mogao priuštiti, ali u tom slučaju trebao bi imati i uplatnice koje će dokazati da je školarinu platio sam.

Pogledajte galeriju: Plan SDP-a za ostanak mladih

1 / 14
Davor Bernardić

Međutim, Davor Bernardić iz nekog samo njemu poznatog razloga, odbija odgovoriti o čemu se točno radi i dati točne podatke kako je financirao novu diplomu, čime samo baca sumnju na cijelu priču. Za Bernardića je najsporniji scenarij da je dobitnik stipendije škole. Jer u tom bi se slučaju postavilo i pitanje smije li Davor Bernardić kao saborski zastupnik uopće primiti takav “dar”.

Skupi darovi

Ne ponudi li šef SDP-a uskoro odgovore, sigurno može očekivati da će mu ista pitanja postaviti i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa s obzirom na to da je, prema Zakonu o dužnosnicima, zabranjeno primanje darova vrijednosti veće od 500 kuna. U školi Cotrugli poručili su da ne mogu davati podatke o određenim studentima bez njihove dozvole.

Sjednica Glavnog odbora SDP-a Glavni odbor SDP-a Bernardić: Cijela Vlada treba otići, najprije zbog Agrokora, pa i zbog Ine, 'Za dom spremni...' Stranka na prekretnici Dok Bernardić mami Orepića, Most pokušava pokazati slogu Andrej Plenković NINO RASPUDIĆ Amsterdamska u sjeni 'Ivo Lola koalicije'

 

Mogući slučaj za Povjerenstvo za sukob interesa

Slučaj plaćanja školarine Davora Bernardića nije ostao nezamijećen u Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, ali, kako neslužbeno doznajemo, tim će se predmetom vrlo vjerojatno morati pozabaviti novi saziv Povjerenstva s obzirom na to da aktualnom mandat po sili zakona ističe 11. veljače i do kraja godine imaju još jednu sjednicu. Međutim, ono što se može čuti u samom Povjerenstvu jest da je riječ o vrlo osjetljivom pitanju – je li stipendija također dar i je li nešto što bi se trebalo prikazati u imovinskim karticama, a na koje bi trebalo dati odgovore. Jasan stav Povjerenstvo o tome trenutačno nema jer do sada nikada takav predmet nisu ni imali na svojim sjednicama.

VARANJE GRAĐANA
Pozivaju građane na oprez: Ako primijetite da vam dolaze ovakvi ugovori, javite se policiji
Rovinj: U Grand Park Hotelu održan 8. Susret guvernera i bankara
ZA OSNOVNE I SREDNJE ŠKOLE
HUB otvorio natječaj za programe financijske pismenosti: Nagrade do 10.000 kuna
 • Avatar Cinco
  Cinco:

  Nevjerojatno. Trenutno je administrator izbrisao 13od 14 komentara... Fascinantno!

 • ivto22:

  Na večernjak dolazim 10 godina i prvi put otkada dolazim na večernjak svjedočio masovnom brisanju komentara. Zašto admni nije mogao istrpiti 99% negativnih komentara na račun muljatora Bernardića?

 • ildefonsa:

  Postoji li neuspješniji političar od Bernardića?!? Kako je krenuo on će postati mjerna jedinica za neuspjeh - 1 bernardić...