Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLUČAJ RITZ Tomislav Kralj u reagiranju na članak otkrio ime maloljetne osobe

Šef Remetinca krši prava maloljetnika

VL
Autor
Vojislav Mazzocco
30.03.2009.
u 22:05

Upravitelj zagrebačkog zatvora reagirao je na tekst u Večernjem listu pod naslovom “Dobio sam sobu sa silovateljem i 10 mg apaurina” u kojem maloljetni pritvorenik opisuje svoja iskustva iz Remetinca. Ne demantirajući ni jedan jedini navod iz članka upravitelj Tomislav Kralj uspio je još jednom prekršiti, Ustavom i Zakonom o sudovima za mladež, zajamčena prava maloljetnika.

Kralj je naime na službenom obrascu zatvora uspio već u prvoj rečenici Večernjem listu napisati ime i prezime dječaka koji je mjesecima boravio u njegovu zatvoru!

Razumljivo, Večernji list neće ponoviti njegovu pogrešku i prekršiti članak 55 Zakona o sudovima za mladež koji kaže da se ne smiju objavljivati imena maloljetnika.

U svom očitovanju na članak Tomislav Kralj napisao je i da je smještanje maloljetnog pritvorenika s punoljetnicima “u konkretnim okolnostima bilo jedino moguće rješenje”. Prema Pravilniku o pritvorima, maloljetnici bi se smjeli smještati s punoljetnicima samo iznimno, no Kralj u očitovanju piše: “Za sve maloljetnike koji budu zaprimljeni u zatvor traži se i dobiva suglasnost suda za smještaj s punoljetnim osobama.”

Dakle, ono što bi trebalo biti iznimka u Remetincu je pravilo! Osim domaćih zakona Kralj je prekršio i europsku Konvenciju o pravima djeteta u kojoj stoji da zatvoreni maloljetnici moraju biti odvojeni od punoljetnika.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije