Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOBILI NAREDBU

Šef HGSS-a: 'Morali smo vratiti svoj helikopter usred intervencije. To se nikad prije nije dogodilo'

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL/Hrvatska vatrogasna zajednica/Facebook
1/8
28.06.2022.
u 16:11

Unesrećeni putnici, od kojih je dvoje zadobilo prijelome nekoliko kralježaka, na kraju su bili transportirani pješice do zračne luke Brač

Jutros se na području otoka Brača srušio manji zrakoplov Cessna zajedno s dvoje putnika i pilotom. Svoje troje pronađeni su u svjesnom stanju oko sat vremena od dojave, a do splitske bolnice prebačeni su helikopterom Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji ih je čekao na aerodromu na otoku. 

Josip Granić, pročelniik Hrvatske gorske službe spašavanja, tvrdi kako je usred intervencije opozvan helikopter HGSS-a, bez ikakvog konkretnog navođenja razloga. 

- Što se HGSS-a tiče, po dobivanju poziva mi smo dignuli stanicu Split koja je uputila svoju ekipu na Braču. Srećom, lokalni vatrogasci su odradili odličan posao te sami došli do unesrećenih - ispričao je za Večernji list. 

- Mi smo zatražili te dignuli svoj helikopter, da bi nakon nekoliko minuta on bio vraćen nazad. Mi smo ponovno zatražili dizanje helikoptera, no uopće nismo dobili odobrenje - dodao je. 

Unesrećeni putnici, od kojih je dvoje zadobilo prijelome nekoliko kralježaka, na kraju su bili transportirani pješice do zračne luke Brač, otkud ih je helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva prebacio u KBC Split. Ovakva situacija se dosad još nije dogodila, tvrdi Granić. 

- Nikada se nije dogodilo da je helikopter opozvan usred intervencije, osim u slučajevima više sile - smatra. 

- Mi i dalje ne znamo što se dogodilo, nismo se stigli time baviti jer smo se bavili cijelom akcijom - zaključuje Granić. 

​​Operativni centar Civilne zaštite​ jutros u 9,36 sati zaprimio je dojavu od Hrvatske kontrole zračne plovidbe ​o padu zrakoplova tipa Cessna 172 na području Pustinje Blaca na otoku Braču.​ Obaviještene su sve nadležne službe, a na mjesto događaja upućeni su djelatnici Ravnateljstva civilne zaštite, uključujući pripadnike Državne intervencijske postrojbe, te policija, vatrogasci, hitna medicinska pomoć i Hrvatska gorska služba spašavanja. 

>> VIDEO Zrakoplov Cessna koji se jutros srušio sa južne strane otoka Brača snimljen je neposredno prije nesreće

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije