Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA HEP

Šef Diokija Robert Ježić pao zbog afere HEP

jezic
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
1/5
09.12.2010.
u 15:07

Ježić je sproveden na ispitivanje u sjedište policijskog USKOK-a na Oranicama.

– Nitko me još nije obavijestio da sam naveden u istražnom nalogu. Mi smo o svemu već razgovarali u policiji. O HEP-u ne mogu više govoriti niti bilo što komentirati – tvrdio je Robert Ježić, vlasnik Diokija i Novog lista, samo nekoliko sati prije nego što su mu policajci stavili lisičine na ruke. Jedan od intimusa bivšeg premijera Ive Sanadera tijekom prijepodneva sa zanimanjem je pratio tijek bijega i ukidanja imuniteta nekadašnjem čelniku Vlade i vladajuće stranke.

Prodaja struje

Ježić vjerojatno nije ni slutio da će mu policija ubrzo u središtu Zagreba oko 18 sati ležerno prići te ga kratko obavijestiti da je uhićenik. Sproveden je na ispitivanje u sjedište policijskog USKOK-a na Oranicama gdje je prenoćio u Jedinici za zadržavanje i prepratu, a danas bi odatle trebao biti doveden u Gajevu, gdje će ga nastaviti ispitivati i istražitelji USKOK-a.

>>Odvjetnik Matić: Sanader mi je rekao da će se vratiti za tri dana

>>DORH zatražio Sanaderovo privođenje, on napustio Hrvatsku!

>>"Ako je policija učinila propust, tražim Karamarkovu ostavku"

Određen mu je 30-dnevni pritvor. Da će uspješni petrokemijski poduzetnik, koji nikada nije skrivao da je blizak Sanaderu, postati jedan od pritvorenika zagrebačkog Remetinca, počelo se nagađati još sredinom kolovoza, kada je USKOK otvorio istragu o HEP-ovoj jeftinoj prodaji struje Diokiju i Dini zbog čega je HEP-u, prema tvrdnjama tužitelja, nanesena šteta od 6,3 milijuna kuna.

USKOK i policija također istražuju Ježića zbog HEP-ova kredita od 15 milijuna kuna Diokiju koji su navodno izravno dogovarali bivši premijer i riječki biznismen. Osim Sanadera i Ježića, tužitelji u slučaju pogodovanja Diokiju sumnjiče i Ivana Mravka, bivšeg šefa HEP-ove uprave, te Ivana Mrljaka, nekadašnjeg šefa u HEP Opskrbi.

Otvaranje istrage u ovom predmetu bilo je ključni trenutak u kojem se u to vrijeme, tada još uvijek pritvoren u Remetincu, nekadašnji šef HEP-a odlučio za drastičan zaokret u svojoj obrani. Nakon što je odvjetnik Branko Šerić preuzeo njegovu obranu, ranije do grla zakopčani Mravak zbog Diokija se “odlučio braniti istinom” te istražiteljima otvoreno progovoriti zašto je pogodovao tom povlaštenom kupcu struje.

Kao glavnog nalogodavca za taj posao naveo je nekadašnjeg premijera i čelnika HDZ-a objasnivši da su u oba slučaja dvojica stranačkih prijatelja dogovarala spomenute kriminalne radnje. O njima je iscrpne spoznaje imao i Zdenko Belošević, dugogodišnji šef Diokijeve uprave, koji je prije mjesec dana počinio samoubojstvo u Rijeci. Belošević je smijenjen s čelnog mjesta u svibnju, nekoliko dana nakon Mravkova uhićenja, kada je bilo jasno da će se pokretanjem istrage o HEP-u zapravo otvoriti Pandorina kutija, a da prema tome kaznenog progona neće moći biti pošteđen ni Sanaderov moćni prijatelj. Ježić je u tom trenutku preuzeo sve konce u Diokiju u svoje ruke te je zasjeo na šefovsko mjesto u njegovoj upravi.

Direktna komunikacija


Nije tajna da je njegov poslovni procvat u Rijeci započeo upravo Sanaderovim dolaskom na vlast. Istodobno je Ježić ondje ustoličen za najvažnijeg stranačkog čovjeka. Tu je ulogu pak ranije u Primorsko-goranskoj županiji obnašao Hrvoje Šarinić za kojega je stranka tada procijenila da treba predahnuti u zasluženoj mirovini. Ježić je bio jedan od rijetkih HDZ-ovih članova koji su imali povlasticu direktno komunicirati s bivšim premijerom s kojim se, prema nekim informacijama, sprijateljio još tijekom devedesetih godina. Ježića se također ranije spominjalo u kontekstu istrage o međunarodnoj aferi u Hypo banci čiji su kraci, dobro je poznato, dosegnuli i do Hrvatske.

Nakon što je iza zatvorske brave završio Wolfgang Kulterer, bivši šef spomenute banke, Ježića su, uz Sanadera, Austrijanci prozivali da je umiješan u malverzacije s njezinim kreditima u Hrvatskoj. Koliko je poznato, Kulterer je o njemu govorio pred istražiteljima kao o čovjeku od iznimnog Sanaderova povjerenja koji je zahvaljujući njihovu prijateljstvu imao utjecaj na gotovo sve strukture u zemlji, zbog čega je u kratkom vremenskom roku i stekao prilično veliko bogatstvo.

*Veliki specijal na 30 stranica o bijegu Ive Sanadera čitajte sutra u tiskanom izdanju Večernjeg lista!

Komentara 87

OB
-obrisani-
20:43 09.12.2010.

dobro je rekao zoki : tuđem zlu se ne raduijemo............ . a ja gledam čemu zatvarat lopove , kad i dalje nas kradu???? zar će ovo biti pročišćenje? . neće sigurno, čekaju nas krv i znoj da vratimo sav lopovluk

VI
vidimškoj
20:55 09.12.2010.

jbt. i ovde kradezenjara u čuzi..................... Koliko li ih ima ??????????????? Zašto ne ograde Markov trg uštedili bi na gorivu i na vrimenu ??????????????

CR
crodal
20:39 09.12.2010.

Tko sa vragom tikve sadi ,od glavu mu se razbiju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije