Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sedmero oboljelih od ospica u Zagrebu: Ne zna se izvor zaraze za šest pacijenata

Tri osobe su hospitalizirane. Dvoje pacijenta još uvijek je na Klinici, dok je jedna pacijentica puštena kući.
18. rujna 2019. u 09:19 15 komentara 901 prikaza
klinika za infektivne bolesti
Foto: Goran Jakus/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Sedmero osoba u posljednja dva tjedna u Zagrebu oboljelo je od ospica. Primljeni su s visokom temperaturom, karakterističnim osipom, suznim očima i curenjem nosa u Kliniku za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", javlja HRT. 

Jadranka Sloković Sanaderova odvjetnica: 'Znam samo da je na zaraznoj, no ne znam iz kojih razloga'

Tri su osobe hospitalizirane. Dvoje pacijenta još uvijek je na Klinici, dok je jedna pacijentica puštena kući.  Poznato je kako je jednog pacijenta zarazio francuski turist, dok nije poznat izvor zaraze za druge pacijente. Slučajevi nisu povezani. 

– Od njih sedam, troje ih je zaprimljeno u kliniku. Raspon dobi je od 20 do 55 godina. Od njih sedam, šestero nije bilo cijepljeno i jedan bolesnik dobio je samo jednu dozu cjepiva, a ne dvije, kao što je predviđeno po programu. Bolesnici su obično došli drugog –trećeg dana bolesti s visokom temperaturom, suznim očima koje su ih pekle, s curenjem nosa i osipom koji se javio drugi ili treći dan bolesti, rekao je dr. sc. Neven Papić iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević". 

Procijepljenost 

Do sada ove godine zabilježena su 32 slučajeva oboljelih od ospica. Najviše zaraženih bilo je u Splitsko-dalmatinskoj županiji i to njih 14, nakon čega slijedi Zagreb s devet oboljelih, šest u Brodsko-posavskoj županiji, dvije osobe u Zadarskoj i jedna u Dubrovačko-neretvanskoj.

Tomašević: 'Dva gradska ureda osnovana zbog kadrovskih apetita HDZ-a'

U Hrvatskoj je 93 posto cijepljenih protiv ospica, što je porast nakon što je procijepljenost pala na 89 posto. 

– Ali opet je to prilično nisko. Hrvatska je nekada imala  jedan on najboljih cijepnih obuhvata u Europi,  a sada smo ispod razine, ispod prosjeka Europske unije. Koliki je prosjek? Oko 95 posto, naglasio je prim. Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, piše HRT. 

Ivan Ljubičić
hollywoodska priča
Prepoznajete ga? Kao izbjeglica došao iz Banje Luke u Hrvatsku, a danas je težak milijune eura
HUB
FINANCIJSKA EDUKACIJA
Važnost kreativnog pristupa u financijskom obrazovanju mladih
 • Avatar KeK_LoL_JK
  KeK_LoL_JK:

  Raspon dobi je od 20 do 55 godina.? "nisu bili cijepljeni", dajte molim vas! kako je to moguće?

 • Deleted user:

  Bilo bi zgodno pogledati arhivu vijesti kada se prošle godine pisalo o izbijanju ospica...čini mi se, također u vrijeme polazaka u školu kada se masovno cijepi jedna generacija. Imali javno dostupnih podataka kakvim sojevima ospica su zaraženi ljudi i mogu ... prikaži još! li cijepljena djeca biti izvor zaraze naročito obzirom da je poznato da oni kao nuspojavu mogu imati blaži oblik bolesti.

 • Avatar Posjetio Titov muzej-tko sam?
  Posjetio Titov muzej-tko sam?:

  Zašto se ospice zovu Dječja bolest? Zato što ima najblaže simptome kad se preboli u dječjoj dobi. Zato i jesu milijunima godina djeca prebolijevanjem ove bolesti stjecala doživotan imunitet. Istinski imunitet krda.