Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

'Dva gradska ureda osnovana zbog kadrovskih apetita HDZ-a'

"Nadam se da će HDZ ipak doći k pameti i da - ako žele pokazati da nije riječ o njihovim kadrovskim apetitima - neće podržati taj gradonačelnikov prijedlog i da on neće proći jer je cijela oporba rekla da će glasati protiv", istaknuo je Tomašević
17. rujna 2019. u 16:21 1 komentara 744 prikaza
Foto: Patrik Maček/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/8

Predsjednik Kluba zastupnika lijevog bloka u zagrebačkog Gradskoj skupštini Tomislav Tomašević (Zagreb je NAŠ!) ustvrdio je u utorak da razlog osnivanju još dva gradska ureda, što Skupštini predlaže gradonačelnik Milan Bandić, treba tražiti u kadrovskim apetitima HDZ-a.

Milan Bandić VIŠE IH JE NEGO MINISTARSTAVA Niču ko gljive: u 10 godina osam novih gradskih ureda, ima ih 25, a stižu još dva

"Nadam se da će HDZ ipak doći k pameti i da - ako žele pokazati da nije riječ o njihovim kadrovskim apetitima - neće podržati taj gradonačelnikov prijedlog i da on neće proći jer je cijela oporba rekla da će glasati protiv", istaknuo je Tomašević na konferenciji za novinare u povodu 27. sjednice Gradske skupštine koja će se održati u četvrtak.

VIDEO Tomislav Tomašević o predstojećoj sjednici Gradske skupštine

Podsjetio je kako je 2009. Gradska uprava imala 17 gradskih ureda, početkom ove godine došla je na njih čak 25, a sada se predlaže osnivanje još dva, pa bi ih trebalo biti 27. 

Budući da je na nacionalnoj razini 20 ministarstava, to znači da bi gradonačelnik Milan Bandić imao sedam pročelnika više nego što premijer Andrej Plenković ima ministara.

Tomašević smatra kako su potpuno nesuvisla i neuvjerljiva obrazloženja vezana za osnivanje ta dva nova gradska ureda - za zastupanje i za imovinsko-pravne poslove i imovinu, koji se razdvaja na dva ureda. Neće biti drugih zaposlenih, nego se mijenja samo rang ureda i dolazi novi pročelnik. Tu treba tražiti razloge zašto se osnivaju dva ureda, ustvrdio je Tomašević.

U obrazloženju za razdvajanje na dva ureda Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu navedeno je da neće više biti u sukobu interesa kad Grad Zagreb za državu vodi postupak izvlaštenja. "Moram priznati da su me razočarali s takvim obrazloženjima, za koja mislim da nisu ni za prvi razred osnovne škole", rekao je Tomašević.

Anka Mrak-Taritaš NEKONTROLIRANA IZGRADNJA Taritaš: Grad ne bi trebao biti loša agencija za nekretnine

Klub lijevog bloka osudio policijsko privođenje novinara Gordana Duhačeka

Gradska zastupnica Rada Borić (Nova ljevica) rekla je kako se njihov klub nada da se novinarima za ono što pišu neće dogoditi ono što se dogodilo njihovom kolegi, novinaru Indexa Gordanu Duhačeku.  

VIDEO Rada Borić o predstojećoj sjednici Gradske skupštine

"To je posve neprimjeren tretman prema novinarima. Znamo da je novinar pisao vrlo kritički o drugim temama... Hrvatska, koja je dobila i u Europskoj komisiji potpredsjednicu za demokraciju i demografiju (Dubravku Šuicu), možda bi trebala nešto reći o ovome 'vrlo demokatskome činu'", rekla je Borić.  

Vezano za prijedlog o osudi neprimjerenog ponašanja gradonačelnika Bandića koji je Klub zastupnika lijevog bloka uputio na sljedeću skupštinsku sjednicu, Borić je rekla kako pretpostavlja da su mnoge novinarke i novinari katkad osjetili to Bandićevo ponašanje.

Ilustracija Epicentar na Medvednici 'Sve se treslo': U Zagrebu u jednom danu zabilježena dva potresa, jeste li ih osjetili?

"Ovdje se govori o neprimjerenom seksističkom ponašanju. Mi znamo da je gospodin gradonačelnik recidivist, ne znamo koji je to lijek ili gdje bi trebao ići na građanski odgoj. On, kao gradonačelnik, primjer je kako se onda i drugi smiju ponašati ako se to ne osuđuje", rekla je Borić.

Budući da neki zastupnici, poglavito Bandićevi, to ne osuđuju, istaknula je da su u pitanju stranačke pripadnosti, stranačka poslušnost ili vlastiti interesi.

"Zabrinjava što možemo pretpostaviti kako će ta osuda biti izglasana u četvrtak na Gradskoj skupštini. Zabrinjava to što gradonačelnik krši i Ustav u kome je ravnopravnost muškaraca i žena zagarantirana i antidiskriminatorske zakone koji to zabranjuju, kao i akte Skupštine. Ima niz akata kojima se upravo zabranjuje na ovakav način tretirati žene, kolegice, medije. Između rečenice da neke dvije grakću ili da netko nekoga rajca, maleni je korak do pravoga nasilja i to je ono što zabrinjava", poručila je Borić. 

Zagreb: Tomislav Tomašević sa suprugom, roditeljima i bratom
Iva Mertić Tomašević
Tko je izgledna prva dama Zagreba? Kada ga je tek upoznala, mislila je da Tomislav nije za vezu
CAMPGO Campers
PROMO
Hrvati prigrlili trend kampiranja
  • iva.begovic:

    Dajte imena novih pročelnika. Postavite pitanje gradonačelniku jesu li ti novi pročelnici članovi neke političke stranke i koje. Imamo zakon o pravu na pristup infomracijama. Iskoristite ga. Novinari, upoznajte nas s koeficijentima tj. plaćama novih pročelnika. Unutar svakog gradskog ureda ... prikaži još!a moguće je ustrojiti manje ustrojbene jedinice: odjele i odsjeke. Tako da je obrazloženje gradonačelnika za formiranje novih ureda vrlo neuvjerljivo. Imam osjećaj da novinari Bandiću ne postavljau prava pitanja. Istina je slojevita i treba ju razotkriti, to je kao da gulite slojeve luka. Novinari, ogulite taj luk, neka od vaših pitanja, gradonačelnik proplače, a ne da mu dajete priliku da izjavama bez pitanja i podpitanja, prodaje maglu.