Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danas u Večernjem

'Sedmero hrvatske djece dobit će nova lica'

Naslovnica
Foto: VL
1/2
07.10.2016.
u 00:01

Dr. Henry Kawamoto, doajen svjetske kirurgije, najpoznatiji je po uspješno izvedenoj operaciji razdvajanja sijamskih blizanki 2002. godine.

Dvije male Gvatemalke, Maria Teresa i Maria de Jesus Alvarez, rođene su 2001. godine kao sijamske blizanke, spojene u tjemenu. Nakon 22-satne operacije 5. kolovoza 2002. godine djevojčice su razdvojene, a obje su preživjele operaciju. Do tada, postotak preživljenja takve operacije bio je oko 50 posto, u deset godina do te operacije takvih je zahvata u svijetu obavljeno samo šest, no za ovu je operaciju korištena najmodernija tehnologija tog vremena nakon višemjesečna planiranja. Operacija se morala obaviti, bio je to jedini način da dvije djevojčice prežive. Operacija je obavljena na znamenitom sveučilištu UCLA u Los Angelesu, u njoj je sudjelovalo oko 50 ljudi predvođenih dr. Jorge Lazareffom i dr. Henryjem Kawamotom.

Iako u mirovini, dr. Henry Kawamoto i dalje je tražen, ali našao je vremena i da posjeti Zagreb. Ponajbolji svjetski kraniofacijalni kirurg u utorak je održao predavanja hrvatskim, slovenskim i doktorima iz Bosne i Hercegovine. Dr. Kawamoto s liječnicima će Klinike za maksilofacijalnu kirurgiju KB-a Dubrava provesti i neke složene operacije. Na sedmero djece s deformacijama lica obavit će zahvate koji do sada nisu bili mogući ne samo u Zagrebu nego ni u cijeloj regiji.

Jeste li prvi put u Hrvatskoj?

Ne, ovo je drugi put. Prvi sam put bio u Dubrovniku 2012. Smatram ga vrlo šarmantnim gradom. Zagreb smatram vrlo zanimljivim, posebno zato što je izvoran, netaknut, nije uništen u sukobima kakvih je ovdje, na žalost, bilo. Imao sam vremena obići ga iako sam ovdje doista vrlo zaposlen! No, zato i jesam ovdje.

Što je razlog vašeg posjeta?

Dr. Vedran Uglešić slušao je moja predavanja u Ferrari u Italiji, a bili smo i u Ohridu u Makedoniji. Zamolio me da dođem, pogledam neke pacijente i održim nekoliko predavanja. Bilo je sjajno vidjeti i ljude iz Slovenije i BiH na predavanjima. Ovo je područje za mene još misterij, kao što je i za većinu Amerikanaca, većina ne zna gdje je to. Iako je povijest doista fascinantna. To znam jer uvijek pročitam nešto o povijesti zemlje u koju dolazim, to je i svojevrsna geografska vježba za mene.

>>Cijeli razgovor pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od petka ili u našem e-izdanju.

U današnjem broju donosimo i sljedeće teme:

>>Plenković siguran mandatar 14. Vlade Hrvatske

>>Ni u Sloveniji nitko ne osuđuje Titov režim

>>J. Kosor: Stanove za branitelje loše su gradili

>>Na visokoj nozi: Žene dinastije Mamić

Foto: VLm

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije