Naslovnica Vijesti Crna kronika

Sedam godina tajne Porezne uprave odavao klijentima i spašavao ih od plaćanja PDV-a

Optužen je i da je protivno pravilima službe pristupao Informacijskom sustavu Porezne uprave i koristio podatke koji su mu bili potrebni za sastavljanje navedenih dokumenata nakon čega ih je dostavljao i priopćavao fizičkim i pravnim osobama
02. srpnja 2018. u 15:34 6 komentara 3974 prikaza
Radoslav Raspudić
Foto: Facebook

Radoslav Raspudić  (55), nekadašnji voditelj Službe za nadzor poreza na dodanu vrijednost i borbu protiv prijevara u PDV-u, optužen je za zloporabu položaja, a optužnicu je protiv njega podigao USKOK.

Porezna uprava PRIVELI GA 10 godina iskorištavao moćnu poziciju u Poreznoj? Pomagao pojedincima da plaćaju manje poreza

Tereti ga se da je od ožujka 2007. do  lipnja  2017. u više desetaka slučajeva poduzimao razne radnje, kojima je pojedinim fizičkim  i pravnim osobama omogućio izbjegavanje plaćanja poreznih obveza koje su prethodno poreznim nadzorom utvrdili djelatnici  Porezne uprave, odnosno njihovo plaćanje u manjim iznosima. Među tim osobama, spominjalo se u istrazi, bila su i neka poznata imena iz svijeta politike i sporta.

Zdravko Marić Zvonimir Despot Što je dopušteno Todoriću, nije dopušteno pekaru

Raspudić se tereti da je u ime tih osoba izrađivao žalbe i prigovore, te upravne tužbe na pojedine zapisnike i rješenja Porezne uprave, kao i druge dokumente na temelju kojih se mogla spriječiti ili odgoditi naplata utvrđenih poreznih obveza. Optužen je i da je protivno pravilima službe pristupao Informacijskom sustavu Porezne uprave i koristio podatke koji su mu bili potrebni za sastavljanje navedenih dokumenata nakon čega ih je dostavljao i priopćavao fizičkim i pravnim osobama. 

U njegov posao spadalo je i koordiniranje postupanja Porezne uprave tijekom provođenja poreznih nadzora prema određenim  pravnim osobama, a cijelo vrijeme dok je trajao nadzor on je tim osobama izrađivao žalbe, prigovore, mišljenja  i obrazloženja za navedene pravne osobe.

Radoslav Raspudić Tko je Radoslav Raspudić Koristio tajne iz Porezne da klijente spasi od plaćanja PDV-a

Kako bi taj “posao” što bolje napravio služio se Informacijskim sustavom Porezne uprave, ali i saznanjima  iz  službene  korespondencije i dokumentacije koja su mu bila dostupna kao članu Radne skupine za provođenje postupanja prema određenom trgovačkom društvu.

Nije navedena neka konkretna šteta koja je pričinjena proračunu, pa se ne zna  je li Raspudić za svoje usluge uzimao i novac. U cijeloj priči najveći je  apsurd  da  je  Raspudić  svojedobno objavio stručni članak “Kriminalne zlouporabe  sustava  PDV-a  –  kružne prijevare i inspekcijski nadzor u Hrvatskoj”.  Raspudić  je  i  jedan  od  autora  publikacije  “Presude Suda Europske  unije  iz  područja  PDV-a;  sprječavanje  utaja  i prijevara”. U veljači 2018. bio je uhićen, a Porezna uprava tada je priopćila da je od 1. rujna  lani  premješten sa šefovske pozicije na mjesto višeg inspektora u Službi za analizu, praćenje i izvješćivanje.

Ministar financija Zdravko Marić– 
udjel javnog duga u BDP-u pada Otvoreno pismo Ministarstvu financija Zaustavite kažnjavanje malih poduzetnika zbog krive brojke

U to vrijeme porezni USKOK radio je na više slučajeva koji su se odnosili na kružne prijevare s PDV-om pa je moguće da su češljajući poslovanje raznih tvrtki negdje nabasali i na Raspudićevo ime te da se tako razotkrilo da je godinama radio nešto što nije  smio. 

Porezna uprava Obrana poduzetnika Problemi su počeli kada mi nisu vratili 21 milijun kuna PDV-a...

Apsurdno  je  i to što je Raspudić jedno vrijeme konkurirao za mjesto šefa poreznog USKOK-a, tijela koje vladajući pošto poto hoće ukinuti ili  ga ukomponirati u veći sustav, iako je porezni USKOK od svog osnivanja 2015.  do  danas  razotkrio  porezne  prijevara  u kojima je šteta bila 2,1 milijardu kuna, a utajeno je i 350 milijuna kuna poreza.

Ugostitelji
DRAMATIČNE BROJKE
Anketa: Čak 80,5 posto radnika u ugostiteljstvu smatra da je za njih bolja opcija selidba u inozemstvo

A1 izdvaja za Vas

 • liliZG:

  čovjek naplatio znanje, koliko ja tu vidim.

 • nogogaz:

  lipa naša demokratska domovino....

 • Avatar Mica Trofrtaljka
  Mica Trofrtaljka:

  Nisam ja to rekao već oni tvrde SRPKINJE SE OBLAČE KAO KURVE, Jezdić je u pravu! Glumac je podigao državu na noge, ali DA LI STE I OVO OČEKIVALI? Poznate dame podržale njegov stav!