Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

SDSS: Ćirilicu hoćemo u cijelom gradu, o Ovčari možemo pregovarati

Političari su isprovocirali ovo što se događa u Vukovaru pa oni trebaju i riješiti problem. Vukovarski HDZ, SDP i vođe Srba trebaju sjesti i dogovoriti se
18. kolovoza 2014. u 19:17 272 komentara 21949 prikaza
14.09.2013., Vukovar - Oko tisucu prosvjednika nezadovoljnih uvodjenjem dvojezicnih ploca u Vukovaru okupilo se danas u podne na parkiralistu hotela Dunav te su nakon toga prosetali gradskim ulicama. Photo: Goran Ferbezar/PIXSELL
Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL

Lider hrvatskih Srba Milorad Pupovac obrušio se na odluku Ustavnog suda koji je praktično zabranio provođenje referenduma o ćirilici u Vukovaru. Nije Pupovac protiv zabrane referenduma o ćirilici, smetaju mu popratni sadržaji odluke kojima se otvara mogućnost da se Zakon o službenoj upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina primjenjuje samo u onim dijelovima grada ili općine gdje je neka manjina većina.

Nezadovoljni odlukom

Pupovac nije jedini političar koji je nezadovoljan odlukom. Prigovori dolaze i s drugih strana, a njihov karakter ovisi o ideološkom predznaku nezadovoljnika. Kada se razgrnu pravne začkoljice i suhoparni pravnički jezik, odluku Ustavnog suda se može prevesti kao "vraćanje diteta materi". Drugim riječima, političari su isprovocirali ovo što se događa u Vukovaru pa oni trebaju i riješiti problem. Pritom je Ustavni sud poručio da je stvarni život zapravo važniji od suhoparnih paragrafa.

Vrlo lukavo ograničio je svaku stranu da odustane od maksimalističkih ciljeva te je sve političke aktere naveo da idu na kompromis. Stožeru za obranu Vukovara oduzeo je zgodan alat da referendumom ukine ćirilicu u Vukovaru, dok je s druge strane relativizirao i ograničio uporabu ćirilice. Vlada u svom budućem djelovanju mora voditi računa o zahtjevima Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, ali i o pravima srpske zajednice.

Zbog toga pravni stručnjak dr. Josip Kregar smatra da je Ustavni sud donio pametnu i mudru odluku. Njome se, smatra, odbacuje referendum kao način rješavanja problema u Vukovaru.

– Ova odluka indicira obzirnost pri primjeni zakona. Jasna je poruka da se u primjeni zakona ne pretjeruje. Ona navodi sve aktere na umjerenost u odlučivanju – ističe Kregar koji posredno potvrđuje da pravni propisi nisu važniji od realnog života. Vukovarski HDZ, SDP i lokalni Srbi trebaju sjesti i postići kompromis. Ustavni sud dao je smjer u kojemu treba tražiti rješenje. Kregar ističe da kompromis treba tražiti tako da se naznače neka mjesta u gradu na kojima ne bi bila dvojezičnost, ali da se nikako cijeli grad ne može izuzeti od dvojezičnosti.

Opterećeni problemima

Predsjednik vukovarskog SDSS-a Srđan Milaković nije zadovoljan odlukom Ustavnog suda zato što smatra da lokalni političari u Vukovaru, koji su opterećeni brojnim problemima, nemaju uvjeta ni mogućnost postići da Gradsko vijeće donese odluku koja će odgovarati zakonskim odredbama i u isto vrijeme biti pravična i za većinski narod, ali i za srpsku nacionalnu manjinu.

Osnovni razlog tome jest što Ustavni sud nije donio jasne i precizne kriterije što i kako napraviti. Ne bi trebalo da političke stranke određuju što je pravično, a što nije, rukovodeći se rukom više ili manje u vijeću, kaže predsjednik vukovarskog SDSS-a Srđan Milaković. Najavio je i da će SDSS zastupati što širu upotrebu odredbi Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, što podrazumijeva dvojezične natpise na svim javnim institucijama, pločama na ulazima u grad, pločama s imenima ulica i trgova kao i upotrebu dvojezičnosti u institucijama. Napominje i da su spremni razgovarati o tome da neka mjesta stradanja u gradu, poput Ovčare, ne budu obuhvaćena prijedlogom.

>>Peđa Grbin: Mora se znati tko stoji iza referenduma

 

 

Gdje su ploče

Dvojezični natpisi u Vukovaru i danas stoje na zgradi Policijske postaje, Ureda državne uprave, Porezne uprave, Inspektorata rada, Ureda za zdravstveno osiguranje, Uprave za obranu i Ureda DUZS.

Na pročeljima Prekršajnog, Općinskog i Županijskog suda, kao i Općinskog i Županijskog državnog odvjetništva, također su postavljene dvojezične ploče, ali znatno su manjih dimenzija i postavljene su na više od tri metra visine.

Sa zgrada HZMO-a, HZZ-a i Centra za socijalnu skrb ploče su skinute i nisu postavljene, dok na zgradi Agencije za plaćanja u poljoprivredi i Uprave za sigurnost plovidbe nisu ni postavljane u ovih godinu dana.

Plodine
Boravak u prirodi
Roditelji, pažnja! Uz ove savjete vaša djeca će uživati, a vi popiti kavu na miru
Život s dijabetesom
Sve više Hrvata boluje od ove bolesti. Doktorica otkriva što bismo trebali poduzeti!
 • Važna obavijest

  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • mica caca:

  Ukidanje abolicije, onda neće trebati čirilica, neće je imati tko čitati. Dok Veljko Marić nevin leži u srpskom zatvoru, a našim Vukovarom šetaju ubojice, silovatelji, sram nas sve bilo!

 • nije_to_samobor:

  Tu nešto bitno ne štima. Zašto bi itko normalan htio terorističko-separatističko pismo kakvo su koristili uglavnom nepismeni ubojice i silovatelji?

 • bakulušić:

  Table sa dvojezičnim natpisima će biti samo na zgradi u kojoj se nalazi sjedište SDSS-a i to će biti prihvatljivo i Hrvatima i Srbima. Sve drugo je tlapnja.