Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dvojezičnost

SDSS: Ćirilicu hoćemo u cijelom gradu, o Ovčari možemo pregovarati

14.09.2013., Vukovar - Oko tisucu prosvjednika nezadovoljnih uvodjenjem dvojezicnih ploca u Vukovaru okupilo se danas u podne na parkiralistu hotela Dunav te su nakon toga prosetali gradskim ulicama.  Photo: Goran Ferbezar/PIXSELL
Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL
18.08.2014.
u 19:17

Političari su isprovocirali ovo što se događa u Vukovaru pa oni trebaju i riješiti problem. Vukovarski HDZ, SDP i vođe Srba trebaju sjesti i dogovoriti se

Lider hrvatskih Srba Milorad Pupovac obrušio se na odluku Ustavnog suda koji je praktično zabranio provođenje referenduma o ćirilici u Vukovaru. Nije Pupovac protiv zabrane referenduma o ćirilici, smetaju mu popratni sadržaji odluke kojima se otvara mogućnost da se Zakon o službenoj upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina primjenjuje samo u onim dijelovima grada ili općine gdje je neka manjina većina.

Nezadovoljni odlukom

Pupovac nije jedini političar koji je nezadovoljan odlukom. Prigovori dolaze i s drugih strana, a njihov karakter ovisi o ideološkom predznaku nezadovoljnika. Kada se razgrnu pravne začkoljice i suhoparni pravnički jezik, odluku Ustavnog suda se može prevesti kao "vraćanje diteta materi". Drugim riječima, političari su isprovocirali ovo što se događa u Vukovaru pa oni trebaju i riješiti problem. Pritom je Ustavni sud poručio da je stvarni život zapravo važniji od suhoparnih paragrafa.

Vrlo lukavo ograničio je svaku stranu da odustane od maksimalističkih ciljeva te je sve političke aktere naveo da idu na kompromis. Stožeru za obranu Vukovara oduzeo je zgodan alat da referendumom ukine ćirilicu u Vukovaru, dok je s druge strane relativizirao i ograničio uporabu ćirilice. Vlada u svom budućem djelovanju mora voditi računa o zahtjevima Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, ali i o pravima srpske zajednice.

Zbog toga pravni stručnjak dr. Josip Kregar smatra da je Ustavni sud donio pametnu i mudru odluku. Njome se, smatra, odbacuje referendum kao način rješavanja problema u Vukovaru.

– Ova odluka indicira obzirnost pri primjeni zakona. Jasna je poruka da se u primjeni zakona ne pretjeruje. Ona navodi sve aktere na umjerenost u odlučivanju – ističe Kregar koji posredno potvrđuje da pravni propisi nisu važniji od realnog života. Vukovarski HDZ, SDP i lokalni Srbi trebaju sjesti i postići kompromis. Ustavni sud dao je smjer u kojemu treba tražiti rješenje. Kregar ističe da kompromis treba tražiti tako da se naznače neka mjesta u gradu na kojima ne bi bila dvojezičnost, ali da se nikako cijeli grad ne može izuzeti od dvojezičnosti.

Opterećeni problemima

Predsjednik vukovarskog SDSS-a Srđan Milaković nije zadovoljan odlukom Ustavnog suda zato što smatra da lokalni političari u Vukovaru, koji su opterećeni brojnim problemima, nemaju uvjeta ni mogućnost postići da Gradsko vijeće donese odluku koja će odgovarati zakonskim odredbama i u isto vrijeme biti pravična i za većinski narod, ali i za srpsku nacionalnu manjinu.

Osnovni razlog tome jest što Ustavni sud nije donio jasne i precizne kriterije što i kako napraviti. Ne bi trebalo da političke stranke određuju što je pravično, a što nije, rukovodeći se rukom više ili manje u vijeću, kaže predsjednik vukovarskog SDSS-a Srđan Milaković. Najavio je i da će SDSS zastupati što širu upotrebu odredbi Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, što podrazumijeva dvojezične natpise na svim javnim institucijama, pločama na ulazima u grad, pločama s imenima ulica i trgova kao i upotrebu dvojezičnosti u institucijama. Napominje i da su spremni razgovarati o tome da neka mjesta stradanja u gradu, poput Ovčare, ne budu obuhvaćena prijedlogom.

>>Peđa Grbin: Mora se znati tko stoji iza referenduma

 

 

Komentara 272

MC
mica caca
19:27 18.08.2014.

Ukidanje abolicije, onda neće trebati čirilica, neće je imati tko čitati. Dok Veljko Marić nevin leži u srpskom zatvoru, a našim Vukovarom šetaju ubojice, silovatelji, sram nas sve bilo!

NT
nije_to_samobor
19:26 18.08.2014.

Tu nešto bitno ne štima. Zašto bi itko normalan htio terorističko-separatističko pismo kakvo su koristili uglavnom nepismeni ubojice i silovatelji?

BA
bakulušić
19:33 18.08.2014.

Table sa dvojezičnim natpisima će biti samo na zgradi u kojoj se nalazi sjedište SDSS-a i to će biti prihvatljivo i Hrvatima i Srbima. Sve drugo je tlapnja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije