Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPERACIJA NESKLAD

SDP zatražio: Kalmeta mora otići!

Božidar Kalmeta
Foto: Arhiva VL
1/3
27.11.2009.
u 11:36

Socijaldemokrati smatraju da ministar Božidar Kalmeta mora ponijeti političku odgovornost za korupcijske afere koje se pojavljuju u njegovu resoru.

Ministar Kalmeta mora otići! Poručuje to SDP, koji je u saborsku proceduru uputio zahtjev za njegovu smjenu. Božidar Kalmeta je, tvrde, odgovoran za težak kriminal i korupciju u svome resoru. No, socijaldemokrati ne traže ministrovu glavu samo zbog poplave korupcijskih afera, nego i zbog željezničkih nesreća kao posljedice devastiranog sustava te lošeg stanja u Hrvatskoj pošti i na poštanskom tržištu. Propisana procedura nalaže Vladi RH da se o zahtjevu očituje u roku od osam dana, tj. do sljedećeg petka. Sabor o smjeni mora raspravljati u roku od 30 dana od uvrštenja u dnevni red. Ne raspravi li Sabor tu temu na aktualnom zasjedanju, koje po Ustavu mora završiti do 15. prosinca, zastupnici će se morati okupiti na izvanrednoj sjednici, najkasnije 2. siječnja 2010.

Koruptivni krug
U opsežnom obrazloženju SDP opisuje, među ostalim, da su se natječaji u cestogradnji namještali tako da su se unaprijed dogovarali posebni uvjeti natječaja koji su odgovarali nekoj tvrtki ili konzorciju.

Ako bi se pojavio neovisni natjecatelj, natječaj bi se poništavao. Da bi dobile mogućnost sudjelovanja, tvrtke su plaćale mito od pet do 10 posto od ukupne vrijednosti radova te politička sponzorstva. Manje tvrtke za šutnju su dobivale podugovore.

U tom su koruptivnom krugu, tvrdi SDP, sudjelovale velike tvrtke poput IGH. U tvrtkama iz Kalmetina resora zapošljavali su se HDZ-ovi članovi i dužnosnici, njihovi rođaci i prijatelji... U samo mjesec dana HDZ je tako drugi put u obruču koji se počinje stezati oko jednoga ministra. Zbog slučaja Podravka 30. listopada ostavku je podnio potpredsjednik Vlade Damir Polančec, i to nekoliko dana prije nego što je Sabor trebao raspraviti SDP-ov zahtjev da mu se izglasuje nepovjerenje.

On i šefica Vlade i HDZ-a Jadranka Kosor prije toga su razgovarali, kažu neslužbeno upućeni izvori, najmanje deset puta. Iako nije bilo dokaza o Polančecovoj krivnji, zahtjevi da podnese političku odgovornost u jednom su trenutku postali preteški za nju, njega, Vladu i stranku. Polančec je otišao svojevoljno. No, teško je očekivati da bi takav rasplet mogao uslijediti u slučaju ministra Kalmete, neovisno o pritisku oporbe i medija. Za razliku od politički slabog Polančeca, Kalmeta se ubraja u najmoćnije HDZ-ove dužnosnike. Potpredsjednik je stranke i dolazi iz IX. izborne jedinice koja je HDZ-u osigurala čak 10 zastupnika. Dogodi li se, naravno, da neka od istraga dovede do Kalmete, o raspletu će odlučivati pravna država. No, bez toga gotovo je nezamislivo da bi HDZ žrtvovao svoga čovjeka i servirao ga SDP-u na pladnju. Član Predsjedništva HDZ-a Luka Bebić, koji se već konfrontirao s premijerkom u vezi s tim temama, i danas je kazao da je protiv hajki i presuđivanja ljudima mimo zakonskog postupka. Kalmeta, kaže Bebić, ne mora znati sve što se događa u tako velikom resoru.

Mnogo učinjeno
Podsjetio je da je bio i protiv odlaska Polančeca bez obzira na to što je nakon njegove ostavke konstatirao da je to bio čin koji je svima donio olakšanje. HDZ-ovi partneri zasad promatraju.

Darinko Kosor, novi šef HSLS-a, kaže da je to slučaj koji će morati riješiti HDZ jer je Kalmeta njihov čovjek. No, izražava zadovoljstvo procesima u društvu.

– U tri mjeseca napravilo se više nego u 10 godina. Premijerka Kosor ima našu punu potporu u obračunu s korupcijom ma dokle ona dosezala – kaže Darinko Kosor.

Jedan partner iz redova manjina, pak, kaže da Kalmeta zvuči neuvjerljivo.

Najprije je, kaže, govorio da u HAC-u nema kriminala, pa potom da smjenjuje čelnike HAC-a zbog atmosfere i klime, a nakon toga je slijedilo njihovo uhićenje.

Komentara 150

DU
dubrava25god
12:37 27.11.2009.

Boli,boli...

DV
dvorskaluda
13:23 27.11.2009.

STARA PJESMA O, ta uska varoš, o ti uski ljudi, O, taj puk što dnevno veći slijepac biva, O, te šuplje glave, o, te šuplje grudi, Pa ta svakidašnja glupa perspektiva! Čemu iskren razum koji zdravo sudi, Čemu polet dušee i srce koje sniva, Čemu žar, slobodu i pravdu kada žudi, Usred kukavica čemu krepost diva? Među narodima mi Hrvati sada Jesmo zadnji, robovi bez vlasti, Osuđeni pasti i propasti bez časti. Domovino moja, tvoje sunce pada, Ni umrijeti za te Hrvat snage nema, Dok nam stranac, majko, tihu propast sprema. Antun Gustav Matoš (1909)

OB
-obrisani-
12:04 27.11.2009.

Na pitanje zašto SDP ne traži odgovornost premijerke, Leko odgovara: - Jedan po jedan. Kad dokažemo, ići ćemo dalje. ..toooo....pocelo je.....!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije