Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA ŠANSA ZA BERNARDIĆA

SDP vratio koalicijski potencijal: 'Ako sada poletimo, mrtvi smo'

Slavlje SDP-a, Davor Bernardić
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/10
28.05.2019.
u 14:12

Prvi pravi test svog novopečenog liderstva Bernardić može pokazati već u idućim tjednika kada će SDP vjerojatno morati odrediti tko će biti njihov kandidat za predsjednika države. Nekoliko je imena u igri

Davor Bernardić u ponedjeljak navečer bio je najsretniji čovjek u državi. SDP je na izborima za Europski parlament osvojio čak četiri mandata, jedan više nego što su se nadali i potpuno isto koliko je osvojio i HDZ. I to onaj HDZ koji je u posljednje dvije godine potpuno amortizirao oporbu.

Trijumf SDP-a za Bernardića doslovce znači opstanak na funkciji predsjednika stranke s kojeg su ga posljednje dvije godine bezuspješno rušili više puta i Bernardić je toga bio potpuno svjestan. No nisu četiri SDP-ova mandata “kupila” samo Bernardiću mir do minimalno parlamentarnim izborima. Bernardić, odnosno SDP na Europskim su izborima dobili i toliko potreban mir u stranci, ali i važan koalicijski kapital od kojeg neće biti ništa ako ga kvalitetno ne ulože dalje.

“Ako poletimo, mrtvi smo”

Od SDP-a više neće bježati kao od “kuge” svi dojučerašnji partneri, nego će vjerojatno stajati u redu za razgovore o novoj potencijalnoj širokoj koalicija za parlamentarne izbore. A koja je jedini način da SDP, a što je također pokazao rezultat, uopće može i doći u poziciju da bude na vlasti.

Prvi pravi test svog novopečenog liderstva Bernardić može pokazati već u idućim tjednika kada će SDP vjerojatno morati odrediti tko će biti njihov kandidat za predsjednika države. Nekoliko je imena u igri, a Zoran Milanović kandidat je koji najbolje stoji u anketama, kojemu se daju najveće šanse za ulazak u drugi krug i za kojeg je, prema neslužbenim informacijama i najviše ljudi u stranačkom vodstvu SDP-a. Milanović je ujedno i kandidat oko kojeg se vjerojatno može okupiti i najviše stranaka od centra nalijevo. Za početak može gotovo pa sigurno računati na potporu svih sedam stranaka Amsterdamske koalicije.

U vrhu SDP-a jučer su jasno naglašavali kako zbog rezultata ne smiju pasti u euforiju i da prvo treba sjesti i dobro izanalizirati izborne rezultate. Vidjeti što su napravili odlično, što dobro, a gdje su podbacili.

– Ako sada poletimo, mrtvi smo – kaže izvor iz vrha koji je svjestan kako će upravo izbor kandidat za predsjednika države biti prvi konkretan potez koji Bernardića čeka.

Najvažnije izbjeći navijanje

– Najvažnije je izbjeći navijanje za bilo koga. Bilo da se radi o Milanoviću, bilo o Toninu Piculi, bilo o Ivi Josipoviću. Treba dobro promisliti i učiniti sve da iza donesene odluke tko je taj svi u stranci stanu. Osobne animozitete treba staviti po strani, a tko to ne može shvatiti to će biti njegov problem – kaže izvor iz vrha SDP-a.

Potpredsjednik stranke Zlatko Komadina jučer je iz Rijeke poručio kako je SDP na izborima pokazao da je “jači od sudbine” te je dodao kako je SDP imao najjaču i najprepoznatljiviju listu koja nije “gledala svoj ego i pojedince nego kolektiv”. Strankama centra i ljevice poručio je da je potrebno okupiti se oko SDP-a.

– Mnogi akteri na političkoj sceni sad moraju pokazati odgovornost okupljanja, a ne dijeljenja glasova hrvatskih građana – kazao je Komadina.

Borzan: Građani zazivaju Milanovića

U televizijskom studiju Večernjeg lista jučer je gostovala Biljana Borzan, koja je na listi SDP-a u ponedjeljak na EU izborima osvojila najveći broj preferencijskih glasova. Komentirala je uspjeh cijele svoje stranke koja je osvojila četiri mandata, jedan više od zacrtanog stranačkog cilja.

– Mi smo si sami zadali mnogo manji cilj. To je velik uspjeh. To je veći jer HDZ ima isti broj mandata. To je svakako nešto što pokazuje da je u jednom dijelu pogođena lista – kazala je Borzan. Naglasila je kako je SDP imao jaku listu s jakim pojedincima te kako se postiglo zajedništvo.

– Bili smo u sukobima, a HDZ nas nije doživio kao konkurenciju i sada je došlo do sukoba kod njih i to se odrazilo na njih. Izgubili su osjećaj zajedništva – kazala je.

Govorila je i o predsjedničkim izborima. Smatra da je Zoran Milanović najjači kandidat s ljevice kojeg zazivaju i građani što je, kaže, primijetila u kampanji.

– Kažu da im nedostaje ‘fajter’ – kazala je i dodala kako se aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović može pobijediti.

Ključne riječi

Komentara 57

CH
che99
14:18 28.05.2019.

Gdje da poletite, smijesni ste, ovo je cista slucajnost i splet okolnosti

Avatar prvi
prvi
14:16 28.05.2019.

sdp je dobio tako puno glasova zbog nutele, kako su mediji hvalili borzanicu pa tog nema nigdje, a zamislite žena je 5 godina istraživala da nutela kod nas ima manje lješnjaka, sramota...

NO
Nordik
14:19 28.05.2019.

SDP s najnepopularnijim političarom nema šansi. Svi znaju da Bero nije za vođu ali se guraju šefu u ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije