Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOZNAJEMO

SDP u Splitu na lokalne izbore šalje potpuno novo ime: Tko je samozatajni Ante Franić?

Pixsell/Večernji list
10.02.2021.
u 10:36

Ante Franić 38-godišnji je diplomirani pravnik iz privatnog sektora koji je član SDP-a od 2016. godine

Splitski SDP jedina je velika organizacija u tom gradu koja još nije službeno predstavila svog kandidata za predstojeće lokalne izbore.

Taj unutarstranački proces potrajao je više od očekivanog budući da se tamošnja podružnica stranke još od mandata Ive Baldasara nije oporavila od nezapamćenog poraza. Podružnicu je pogodila kriza, a kako doznajemo, nekoliko frakcija splitskih socijaldemokrata u otvorenom je političkom ratu. 

S jedne strane pristaše su čelnog čovjeka Gorana Kotura i njemu bliskog Davora Matijevića, a s druge se stvara platforma okupljena oko Ranka Ostojića koja nakon lokalnih izbora namjerava preuzeti kontrolu u splitskoj organizaciji jer očekuju da će SDP na lokalnim izborima na svibnju ostvariti loš i neprihvatljiv rezultat. 

Goran Kotur mjesecima je tražio adekvatnog kandidata. Prvo se pojavila priča o njihovu vijećniku Jošku Markiću, a zatim o uglednom liječniku Tonćiju Stipiću

U međuvremenu se pričalo kako će na izbore kao šef gradske organizacije ići upravo Kotur i tako preuzeti odgovornost za političku situaciju. 

Ali ni to se nije ostvarilo već splitski SDP u utrku šalje prilično samozatajnog Antu Franića. Kako doznaje Večernji list, dogovor s Franićem već je postignut, kroz koji dan će ga Kotur predložiti gradskom odboru nakon čega će idući tjedan biti i službeno predstavljen široj javnosti. On bi trebao biti predstavljen kao predstavnik mlađe generacije, urbanog Splita i zdravog poduzetničkog tkiva.

Informaciju o njegovoj kandidaturi iz splitskog SDP-a još nisu htjeli službeno komentirati kazavši nam kako će vrlo skoro javnosti sve informacije biti poznate. Pokušali smo kontaktirati Franića, ali nije odgovarao na naše pozive.

Inače, Ante Franić 38-godišnji je diplomirani pravnik i SDP-ovac koji je u stranci od 2016. godine, a o njemu se službeno ne može pronaći baš nijedan podatak.

Ante Franić splitskoj javnosti nepoznat je čovjek. Zbog toga nezadovoljstvo stranačkom odlukom ne krije ni dio splitskih SDP-ovaca. Unutarstranačka oporba smatra kako je kandidat pronađen na brzinu samo kako bi se udovoljilo formi te sumnjaju koliko istinski lijevih ideja uistinu ima u svojim političkim vizijama. 

Franić je svojedobno bio i visokorangiran u Cemexu, a nije manje važno ni to da je obnašao funkciju operativnog direktora u jednom hotelu koji se nalazi u grupaciji Royal Resort (bivši Importanne Resort) koju drži Ciril Zovko. U sklopu Royal Resorta posluje pet luksuznih hotela na području Dubrovnika i dva trgovačka centra u Zagrebu. 

Upravo je Zovko u rujnu 2020. izašao u medije optuživši aktualnog gradonačelnika Andru Krstulovića Oparu da mu koči projekt od milijardu kuna na splitskom Duilovu kojim bi posao dobilo 600 ljudi. Kako su poručili tada iz Royal Resorta, tvrtka je još 2017. pripremila projekt sukladan urbanističkim smjernicama koje su izdale tadašnje gradske vlasti, angažirala lokalne arhitekte i uložila 10 milijuna kuna samo u njegovu pripremu.

"Od trenutka dolaska na vlast novog gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, Importanne Grupa, usprkos brojnim pokušajima, nije uspjela uspostaviti bilo kakvu vrstu komunikacije. Razočaran sam tretmanom, investitori bi bilo gdje drugdje u svijetu bili dočekani s crvenim tepihom, a kamoli da su izloženi ovakvoj vrsti ignoriranja. Primjerice, građevinska dozvola u Srbiji dobije se u roku od mjesec dana, pa ne čudi da takve zemlje mnogo brže hvataju korak s ekonomskim razvojem", rekao je Zovko tada medijima.

Importanne grupa od tadašnjih je gradskih vlasti 2016. dobila smjernice za pripremu arhitektonskog rješenja prema kojima je projekt izrađen, no tijekom 2018. istekao je zakonski rok za donošenje urbanističkog plana uređenja za područje Duilova, nakon čega je razvoj projekta stao, a Krstulović Opara, tvrdi Zovko, u nekoliko navrata odbio primiti investitore na razgovor nakon usmenih i pismenih zahtjeva.

Royal Resort na Duilovu je zamislio graditi hotel s pet zvjezdica s restoranom, prostorima za wellness i kongresnom dvoranom, a 250 smještajnih jedinica planirano je na 16 etaža u sklopu tornja s atraktivnim pogledom na Split.

 

Komentara 15

Avatar Keep_calm
Keep_calm
11:12 10.02.2021.

Pravi je, nema šta. Pa čak bi mogao biti i predstavnik stanara u zgradi od, recimo, četrnaest stanova.

KO
konfederacija
11:01 10.02.2021.

takve kerum jedva čeka za doručak će ga smazat

JA
jadnatikoza
11:15 10.02.2021.

HDZ-SDP pa SDP-HDZ. Uništili su nas u zadnjih 30 godina i djecu vam iselili po Irskoj i Njemačkoj. Izađi na izbore i izaberi nekog novog, mlađeg, ne-komunista i obrazovanog i ti si svoje napravio

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije