Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SRP PORUČIO

'SDP se pokazao grobarom ljevice u Hrvatskoj'

Vlado Bušić
Foto: Dušan Mirković/PIXSELL
1/2
12.11.2017.
u 15:08

SRP baštini sve pozitivne tekovine socijalističke izgradnje, napose ideju radničkog i društvenog samoupravljanja i stranka je kontinuiteta

Članovi Socijalističke radničke partije Hrvatske (SRP) obilježili su u nedjelju 20. obljetnicu osnivanja stranke, a njezin bivši predsjednik Ivan Plješa istaknuo je kako stranka ne smije ostati samo na kritici postojećeg stanja, nego mora imati rješenja u svim dijelovima društveno-ekonomskog i političkog života te je optužio SDP da je "zadao smrtni udarac ljevici".

Podsjetio je na osnivačku skupštinu održanu 25. listopada 1997. i na jednog od osnivača i prvog predsjednika stranke Stipu Šuvara što su okupljeni pozdravili burnim pljeskom i odobravanjem.

SRP baštini sve pozitivne tekovine socijalističke izgradnje, napose ideju radničkog i društvenog samoupravljanja i stranka je kontinuiteta, sublimira sve pozitivne tekovine socijalističke izgradnje i kao partija mora jasno davati do znanja da se bori za mogući socijalizam, poručio je Plješa. Dodao je kako okuplja postojane, naslijeđene snage koje nisu "bacile koplja u trnje", ali još sve više i one koji interes vide u borbi ne samo političkoj, nego i kroz konkretne socijalne akcije.

Ustvrdio je kako je Hrvatska danas "prožeta rigidnim kapitalizmom periferije i usisana u svjetski predak kapitalističke vladavine s polukolonijalnim položajem". "Zahvaljujući tome iz stanja srednje razvijene autonomne gospodarske strukture i stalnog ubrzanog razvoja iz razdoblja socijalizma, unatoč članstvu u Europskoj uniji sve više poprima obilježje zemlje trećeg svijeta, razorene gospodarske i socijalne strukture sa sve većim zaostajanjem iza razvijenog svijeta", rekao je Plješa.

"Razlog tome je što promjene 90-tih  nisu bile u skladu s potrebama  i razinom razvijenosti proizvodnih snaga društva i duhovnog ozračja 21. stoljeća već korak natrag u povijesno prevladani proizvodni i društveni odnos. Procvala je korupcija  i kriminal,a  prema procjenama iz zemlje je u inozemstvo prebačeno oko 45 milijardi eura", upozorio Plješa.

Drastično je pala i kvaliteta života svih osim malobrojnih novopečenih bogataša te da je sada na djelu iseljavanje mladih koji više u Hrvatskoj ne vide perspektivu.

"Smanjena je industrijska proizvodnja za više od 50 posto,a  poljoprivredna za 30 posto, zemlja se deindustrijalizira i tehnološki zaostaje, strani kapital je preuzeo najvrjedniju industriju i banke i blokirao razvoj te doveo do dezinvestiranja. Troškovi centralizirane države više se nisu mogli pokrivati iz domaće akumulacije pa je započela rasprodaja supstance i zaduživanje  koje je dug dovelo na razinu od 85 posto BDP-a, rekao je, među ostalim, bivši predsjednik SRP-a.

Plješa: SDP se pokazao grobarom ljevice u Hrvatskoj

Optužio je SDP da ni jednim činom nije pokazao da želi zaustaviti ili barem ublažiti restauraciju kapitalizma u Hrvatskoj, nego ga, kako je rekao, zajedno s HDZ-om održava u kliničkom životu.

"Štoviše, SDP se pokazao grobarom ljevice u Hrvatskoj privlačeći karizmom stare partije lijevo biračko tijelo, a koalirajući s liberalnim i konzervativnim strankama, zaobilazeći novonastale lijeve grupacije u najširem luku", tvrdi Plješa.  Po njegovim riječima, SDP je "odustajući od borbe za socijalizam zadao smrtni udarac ljevici".

Aktualni predsjednik SRP-a Vlado Bušić poručio je kako su živimo u zemlji koja treba sve nas, a ne samo odabrane, i ne da ju rušimo rasprodajemo i iseljavamo te dodao kako su njihove misli teško prodirale do onih koji su vodili državu, pa i glasača, a često nas "nisu željeli u koaliciji ni za partnera".

Obračunavaju se s Titom i njegovim vrijednostima, to nećemo dopustiti i to nam daje snage da se dignemo i ne predajemo, poručio je Bušić praćen burnim odobravanjem nazočnih.

Komentara 10

RO
rojnik
17:27 12.11.2017.

Povampirili se,treba im glogov kolac.

OV
Ovozemaljski
15:28 12.11.2017.

Burnim odobravanjem i pljeskom troje nazocnih😂😁🤣😃😎

KA
kamenjar0404
16:49 12.11.2017.

SRP a zaboravili ste ČEKIĆ i petokraku kao i proleteri svih zemalja ujedinite se !!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije