Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POLITIČKE TURBULENCIJE

Predsjedništvo SDP-a raspustilo zagrebačku organizaciju: Oglasio se i Grbin

Zagreb: Peđa Grbin dao je izjavu medijima
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/9
28.01.2021.
u 20:05

Ova odluka znači da vodstvo SDP-a u potpunosti preuzima na sebe odgovornost za predstojeće lokalne izbore u Zagrebu.

Vodstvo SDP-a  je, nakon višesatne rasprave, četiri mjeseca prije lokalnih izbora, odlučilo raspustiti vodstvo zagrebačkog SDP-a. Koji sat prije te odluke, šef zagrebačkog SDP-a Gordan Maras, nakon razgovora s liderom stranke Peđom Grbinom, odustao je od svoje ranije najavljene kandidature za gradonačelnika Zagreba.

“Bandićevi spavači”

Epilog je to burnog dana na Iblerovom trgu na kojemu je novo vodstvo na čelu s Grbinom odlučilo u potpunosti preuzeti na sebe odgovornost za predstojeće lokalne izbore u glavnom gradu i na kojemu je odlučeno ući u izravni obračun sa zagrebačkom stranačkom garniturom u kojoj još uvijek ima jako puno onih koji se smatraju “Bandićevim spavačima“.

Priznao je to i sam Grbin koji je nakon sjednice Predsjedništva kazao kako stranačka organizacija u Zagrebu ne funkcionira već neko vrijeme, da je prožeta sukobima i da u organizaciji ima jako puno članova koji gledaju na stranu Milana Bandića kada treba odlučiti koju odluku donijeti. Kazao je i kako on nije lider koji misli stajati po strani te da nije izabran da statira i stoji sa strane i gura SDP u Zagrebu u izbornu katastrofu za koju velika većina vodstva stranke smatra da bi se dogodila s Marasom kao kandidatom i sad bivšom ekipom u vodstvu zagrebačkog SDP-a. 

- Nismo jaki u Zagrebu, prelaze nas drugi i guraju u drugi plan-kazao je Grbin očito aludirajući na Možemo i opasnost koja im od te stranke, nakon što su ih “otkantali“ po pitanju zajedničkog izlaska na izbore, prijeti u svibnju na biralištima.. 

Odluku o raspuštanju najveće organizacije SDP-a još će morati potvrditi i Glavni odbor stranke, a nakon toga istaknuti će se i novi kandidat za gradonačelnika, a sada je izvjesno da će to biti Joško Klisović.

Peđi Grbinu ovu odluku nije bilo nimalo lako donijeti. Trebalo je tu dosta lobiranja koje se posebice intenziviralo zadnjih dana.

Raspušten vukovarski SDP

Nije tajna da je većina vodstva SDP-a smatrala kako s Marasom ne bi trebali ići na izbore i da je kao svog kandidata “gurala“ Joška Klisovića. S druge strane Gordan Maras kao šef zagrebačkog SDP-a nikada nije skrivao svoju ambiciju da se upravo on ponudi građanima Zagreba, a za što je trebao dobiti i potporu gradskog odbora zagrebačkog SDP-a.

Izvori kažu da je Maras uspio na svoju stanu pridobiti sve ljude bliske bivšem šefu SDP-a Davoru Bernardiću kojima je upravo Marasova kandidatura i najviše odgovarala jer bi, u slučaju njegovom slabog rezultata na izborima koji se očekivao, mogli krenuti u akciju preuzimanja zagrebačkog SDP-a na unutarstranačkim izborima koji se moraju održati ubrzo nakon lokalnih.

I iako se još danas činilo da Grbin neće imati snage ući u okršaj s Marasom i zagrebačkim vodstvom na kraju je ipak prelomio. Kako se čuje iz vodstva SDP-a navodno su na Grbina najveći utjecaj imale kritike uglednih SDP-ovaca, ali i onih koji su već istaknuli svoje kandidature u drugim gradovima, županijama i općinama a koji su uvjereni da bi im Marasova kandidatura i negativna percepcija u medijima i javnosti koja bi ju pratila i njima smanjila šanse za uspjeh.

Uz zagrebačku organizaciju Predsjedništvo SDP-a danas je na sjednici donijelo odluku i o raspuštanju vukovarske organizacije s obzirom na to da je gradski odbor vukovarskog SDP-a u srijedu navečer, suprotno volji Predsjedništva, stao iza kandidature Željka Sabe za gradonačelnika Vukovara. Za povjerenicu vukovarskog SDP-a imenovana je Biljana Gaća od koje bi se moglo tražiti i da bude nova kandidatkinja SDP-a za gradonačelnicu Vukovara.

Ključne riječi

Komentara 58

BE
bezvrijedanyugodinar
20:21 28.01.2021.

Vl, zašto ne možemo komentirati događaj u Kninu? Ili ukinite sve komentare, ili dozvolite komentirati svaki članak

HE
Herceg
20:20 28.01.2021.

Zašto se nemože komentirati o dolasku srpski "humanitaraca" u Knin?

Avatar Hrvatska Banovina
Hrvatska Banovina
20:38 28.01.2021.

Zašto branit komentare o Miloradima u Kninu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije