Naslovnica Vijesti Hrvatska

'SDP neće skupljati političke bodove na Praljkovoj tragediji'

"Znate kako funkcionira Sabor, predsjednik Sabora sazove predsjedništvo pa se radi zajednička izjava, deklaracija ili rezolucija, očito nije poštovana procedura", zaključio je Ostojić
30. studenoga 2017. u 21:37 22 komentara 867 prikaza
Rajko Ostojić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Potpredsjednik SDP-a Rajko Ostojić izjavio je danas nakon sjednice Predsjedništva stranke da SDP neće sudjelovati u političkoj promidžbi niti će skupljati političke bodove na tragediji koja se dogodila pokojnom generalu Slobodanu Praljku i njegovoj obitelji, jer to, kazao je, nije pošteno, posebno ne od strane HDZ-a koji je 2004. šestoricu optuženika ispratio u Haag.  

Slobodan Praljak potvrđene sve kazne Slobodan Praljak je preminuo. Pokrenuta istraga nizozemskih vlasti!

Ostojić je također rekao da su danas podržali izjave predsjednika SDP-a Davora Bernardića dane sinoć u Varaždinu i danas u Saboru prema kojima je apsolutno neprihvatljiva haška presuda bosanskohercegovačkoj šestorici u djelu koji se odnosi na udruženi zločinački pothvat.

Potpredsjednik SDP-a ponovio je da će ta stranka aktivno sudjelovati u izradi najavljene deklaracije o presudi.

Ministar pravosuđa trebao je imati šator u Haagu

Komentirajući izjavu potpredsjednika Hrvatskog sabora i zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića koji je izjavio da ga današnje neprisustvo SDP-a u sabornici podsjeća na 25. lipnja 1991., Ostojić je rekao da je HDZ-ova vlada 2004. poslala svih šest optuženika u Haag kao što je to radila 1990-ih godina. "Pametnom dosta i nemojte raditi promidžbu na tragediji ljudi jer to nije pošteno", rekao je Ostojić.

Ustvrdio je da u Saboru oko zajedničke izjave nije poštovana procedura.

"Znate kako funkcionira Sabor, predsjednik Sabora sazove predsjedništvo pa se radi zajednička izjava, deklaracija ili rezolucija, očito nije poštovana procedura", zaključio je Ostojić.

Upitan podržava li izjavu koju je danas pročitao predsjednik Sabora Gordan Jandroković, Ostojić je podsjetio na izjavu Arsena Bauka koji je sudjelovao u pregovorima i po čijim riječima se ne bi moglo iščitati iz te izjave prihvaćaju li ili ne prihvaćaju hašku presudu, odnosno odluke Haškog suda.

"Izjave se ne pišu ujutro, izjave se pišu navečer, pa se prespavaju, pa se radi konsenzus, očito se to radilo 's brda s dola', ali to je ova Vlada. Ova Vlada stalno govori žalit ćemo se na presudu, imate presudu oko Ine, pa premijer i ministri kažu žalit ćemo se, pa za presudu Haaga kažu žalit ćemo se“, rekao je Ostojić te ustvrdio kako je posao Vlade da unaprijed radi kako ne bi došlo do takve presude.

Mostar Mostar U BiH Hrvati zapalili tisuće svijeća za generala Praljka i haaške uznike

Ostojić je također rekao da je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković trebao imati 'mali logor' u Haagu proteklih nekoliko mjeseci ako je diplomacija na to ukazala, a s obzirom na to da diplomati danas vode državu, Sabor i Vladu, Ostojić smatra da su to valjda znali i da imaju dobre obavještajne podatke.

"Ministar pravosuđa trebao je imati šator u Haagu, svaki dan dolaziti tamo, nositi papire, dokumente i dokazivati da nije bilo udruženog zločinačkog pothvata, to je ključno, a ne kad dođe presuda govoriti  mi ćemo se žaliti", rekao je Ostojić.

Zaključio je da za početak treba smanjiti emocije i stati na loptu.

Stranačku konvenciju SDP prolongira za kraj siječnja

SDP će vjerojatno, najavio je Ostojić, konvenciju prolongirati za kraj siječnja iduće godine, za što već imaju odluku glavnog odbora koji se izjasnio ili za sredinu prosinca ili za kraj siječnja.

Na novinarsku tvrdnju kako se stječe se dojam da se predsjednik stranke opet boji neizglasavanja povjerenja, Ostojić je rekao da je Bernardić predložio da konvencija bude održana 16. prosinca i da ga je on u tome podržao, ali je većina odlučila da bude krajem siječnja s obzirom na to da u nekim organizacijama postoji niz problema organizacijske naravi.

Za sjednicu Predsjedništva SDP-a, Ostojić je rekao da je bila rutinska i da su obavili izbor po sistemu jedan član jedan glas za cijeli niz novih funkcija, tijela i organa, za razliku od drugih stranaka koje, kazao je, predsjednika biraju aklamacijom, smjenjuju ih i inauguriraju preko noći.

Rajko Ostojić
1 / 16
Presuda šestorci
Slobodan Praljak MATE MIJIĆ Ubili su Praljka, ali ne i hrvatsku želju za slobodom Slobodan Praljak u rat otišao kao dragovoljac Tko je bio Slobodan Praljak? Slao je oružje Bošnjacima u opkoljeno Sarajevo TRI POGREŠKE Mate Laušić: Blamaža! Sigurnosni propusti bili su na svim razinama
Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša