Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

SDP-ovci napustili glasovanje, većina im odbila zakon

"Vama je sukob interesa imanentan, isto je bilo i za Sanadera, Karamarka, isto je sada i za Plenkovića", poručio je Peđa Grbin kolegama
18. svibnja 2018. u 14:04 5 komentara 592 prikaza
SDP-ovi zastupnici u Saboru
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Saborska većina odbila je danas SDP-ov prijedlog da se izmjeni Zakon o sprečavanju sukoba interesa i u krug dužnosnika koje taj zakon obuhvaća uvede i izvanredne povjerenike u sistemski važnim društvima, te Mostov prijedlog da se izmjeni odluka o osnivanju istražnog povjerenstva za Agrokor i povjerenstvu omogući nastavak rada.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa Sukob interesa Povjerenstvo pokreće postupak protiv Martine Dalić: 'Nije postupala vjerodostojno'

SDP-ovi su zastupnici napustili glasovanje nakon što im je većina uskratila pravo amandmanom intervenirati i u zakon "uvesti" i zamjenike izvanrednog povjerenika.

Nikada nismo odbili raspravu o amandmanu predlagatelja, ustvrdio je pritom Peđa Grbin (SDP) prozivajući vladajuće da su tako postupili jer ne žele da se raspravlja o sukobu interesa, odnosno da se govori o temama zbog kojih se premijer Andrej Plenković u četvrtak "preznojavao dok je odgovarao na novinarska pitanja".

"Vama je sukob interesa imanentan, isto je bilo i za Sanadera, Karamarka, isto je sada i za Plenkovića", poručio je kolegama.

Zatražio je stanku kako bi se SDP-ovi zastupnici dogovorili hoće li nakon takve odluke većine sudjelovati u glasovanju ili napustiti sabornicu, a odlučili su se za ovo drugo.

Većina je odbila i Mostov prijedlog izmjena odluke o osnutku Istražnog povjerenstva za Agrokor, unatoč apelima Nikole Grmoje da se povjerenstvu omogući nastavak rada kako bi se utvrdila puta istina o nastanku i propadanju Agrokora.

Sabor je prihvatio Izvješće o radu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom za 2017. te izvješća pravobraniteljice za djecu za prošlu i pretprošlu godinu.

Izabrao je i zamjenice pravobraniteljice za djecu, Mariju Gabelica Šupljika i Ivanu Buljan Ajelić, koje su u petak prisegnule pred Saborom.

Račan je SDP doveo na vlast, no njegov rezultat nije bio ni blizu Milanovićevom:

SDP-ovi zastupnici u Saboru
1 / 10
Povijest SDP-a obilježile su teške devedesete, osvajanje vlasti 2000. godine, smrt Ivice Račana i povećanje podrške u mandatu Zorana Milanovića pa pad i gubitak vlasti. Donosimo pregled broja zastupnika SDP-a kroz sve sazive Sabora...
Hrvatski sabor Milan Ivkošić Izbori bez izbora: Živi zid bi nas vodio u provaliju, HDZ i SDP nikamo Tonći Korunić Tonći Korunić Sudionik prepiske: Dalić je imala glavnu ulogu u kreiranju lex Agrokor Martina Dalić Nakon prijava USKOK preuzima slučaj e-mailova ministrice Dalić
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
komentirala je
Nakon što je sve rasplakao s pjesmom njezina oca, javila se i Ella Dvornik
 • Avatar Thc
  Thc:

  Sdp=samo drpi pare.

 • Deleted user:

  SDP donese zakon kad treba opljačkati državu kao pred stečajna nagodba pljačka stoljeća. Novi izborni zakon može samo poboljšati rad sabora ovi današnji i ne znaju ništa raspravama riješiti jedino svađama gdje od sabora prave kokošinjac.

 • rightside:

  podsjeticu druga pedju da se bas nije "trgao" kad je u sukobu interesa bio njegov veliki vodja zoko, i njegov braco,,tako da to ima na pameti, kad prica o drugima,,no ajmo reci, da se i njega samog gleda povjerenstvo,a i ... prikaži još! jos "neka povjerenstva" bi tu imala posla,,kako sa grbinom tako i sa njegovim "klijentima"))))