Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SDP-ov Savjet za branitelje

Branitelji nisu svojina HDZ-a, nema na njih bjanko-mjenice

10.03.2018.
u 09:15

Nakon krovnog Savjeta za branitelje uskoro će se osnovati podružnice Savjeta u svim županijama i Zagrebu i uključiti u njihov rad

Od prošlog tjedna SDP ima stranački savjet više, onaj za branitelje, a uskoro će se i u svim županijama te u Zagrebu osnovati i podružnice savjeta kako bi se u izradu stranačkih politika uključili i ljudi s terena. Za predsjednika savjeta imenovan je umirovljeni pukovnik Vinko Kovačić, koji je nekada obnašao funkciju savjetnika za branitelje bivšeg predsjednika države Ive Josipovića.

Bivši šef osiguranja

“Timu” su se priključili bivši ministri branitelja i obrane Predrag Matić i Ante Kotromanović, saborski zastupnik SDP-a Franko Vidović, bivši savjetnik predsjednika RH za obranu i bivši zamjenik ministra obrane Zlatko Gareljić, Goran Vuković-Vuk, šef osiguranja bivših SDP-ovih premijera Ivice Račana i Zorana Milanovića, Vesna Nađ, Alen Prelec... Među članovima Savjeta je i umirovljeni general Petar Stipetić koji trenutačno nije aktivan zbog zdravstvenih problema, ali koji je, kažu u Savjetu, izrazio želju da pomogne svojim znanjem i iskustvom.

– U posljednjih godinu dana obišao sam Hrvatsku nekoliko puta i na terenu sam uvijek mogao čuti pitanje o osnivanju Savjeta za branitelje. Nakon Konvencije 10. ožujka i nakon izbora novih županijskih rukovodstava, donijet ćemo odluku o osnivanju Savjeta za branitelje u svakoj županiji. Prije smo radili ankete na terenu koje su pokazale da su, primjerice, samo u Zagrebu, 10 posto naših članica i članova bili sudionici Domovinskog rata. Dakle, potreba za Savjetom itekako postoji – poručio je predsjednik SDP-a Davor Bernardić na prvoj sjednici novoosnovanog savjeta.

Predsjednik Savjeta Vinko Kovačić član je SDP-a od 2005. godine i poziv je, kaže, prihvatio jer ni jedna stranka nema bjanko-mjenicu na Domovinski rat i hrvatske branitelje. – Hrvatski branitelji su nestranačka kategorija koja se u Domovinskom ratu nije borila za stranke, nego za slobodnu Hrvatsku. U Vladi premijera Milanovića dvostruko više ratnog staža imali su ministri SDP-a Jakovina, Jovanović, Matić, Kotromanović..., nego ministri u HDZ-ovim, tzv. domoljubnim vladama nakon nje – kazao je Kovačić. Savjet je već počeo s radom i za šest mjeseci, najavio je Kovačić, trebale bi biti izrađene i jasne SDP-ove politike prema braniteljskoj populaciji.

Borci NOB-a

– Uskoro će Ministarstvo branitelja donijeti i pravilnik o provedbi Zakona o braniteljima i jedan od naših prvih zadataka bit će da vidimo o čemu se točno radi i da damo svoje odgovore na taj prijedlog – kazao je Kovačić. Član Savjeta Predrag Matić poručuje pak da će SDP imati pošten pristup prema braniteljima i da mu je želja pokazati da branitelji nisu svojina HDZ-a koji ih grubo zloupotrebljava.

– Najbolji primjer je sve ovo što se događa s novim Zakonom o braniteljima. Podatak da je 4000 branitelja u samo dva mjeseca zatražilo status invalida samo je početak onoga što će se događati. Želimo raditi ono što je dobro za branitelje, a za državu, s druge strane, moguće. Šatorom su dobili sve što su tražili, a to je neostvarivo – poručio je Matić te dodao da se SDP ne odriče ni boraca NOB-a.

Komentara 84

Avatar navijač
navijač
10:14 10.03.2018.

Branitelji nisu ničija svojina ali nisu ni ničije budale. Samo kad vidim ova imena u članku, odmah mi nije dobro.

Avatar zajutrak
zajutrak
09:55 10.03.2018.

Matiću, vidjeli smo kakav je odnos SDP prema braniteljima , Ostojić i Milanović su nam pokazali onda kada si ti bio ministar , a da li si branitelj, kažu, sumnjiv ...

GU
Gustirna
09:33 10.03.2018.

...povikase drugovi i drugarice koji su razoruzali hrvatsku i dali oruzje svojim saveznicima iz domovinskkm rata....i sada se sepure sa neko branitelja ,nekoliko kvazi branitelja i nekoliko podrumskih branitelja koje je hadeze odbacio kao karjeriste...i sada ce ispasti da se je sdp ,kao i njihovi partizani ,borio za hrvatsku i napustanjem sabora, jer im tuđman nije uvazio amandma ponovnog ujedinjenja u jugoslaviju...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije