Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

SDP-ov načelnik napao predsjednicu udruge Duh stare Fažane: 'Neka ide u Beograd i tamo se igra'

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin nije želio komentirati slučaj i sve je prepustio šefu istarskog SDP-a Viliju Bassaneseu
05. prosinca 2020. u 17:45 3 komentara 2470 prikaza
Svečano otvorenje Fažana Media Festa i proglašenje Fažane prijateljem novinara
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Nakon što su građani pokrenuli peticiju zbog neadekvatne protupožarne zaštite u staroj jezgri Općine Fažana, načelnik Radomir Korać napao je predsjednicu Udruge Duh stare Fažane gospođu Lidiju Udovički, koja je i pokrenula peticiju. Poručio joj je da „ide u Beograd i neka se tamo igra, a ne kod nas“.

NEKIMA SE NAGLO POGORŠA Tajne korone: Liječnik objasnio što se to događa 10. dana bolesti

Skandalozna i neprimjerena izjava načelnika Fažane Radomira Koraća izazvala je bujicu reakcija među građanima, ali i u javnom prostoru. Tim više jer načelnik ni na koji način nije obrazložio i odgovorio na sve glasnije upite građana, nego je izvrijeđao osobu koja mu je postavila službeni upit. U obranu Lidije Udovički stali su mnogi ugledni pojedinci, lokalni političari, ostale udruge, čak i općinski vijećnik iz redova HDZ-a Marinko Gazić.

„Ovakvim izjavama jednostavno nije mjesto u medijskom prostoru i svatko tko se ne ogradi od ovakvih ispada i ne podigne glas ih prešutno podržava. Ovakav istup ne priliči nikome, posebno ne načelniku općine u regiji koja se diči sa svojim suživotom i multikulturalnošću. Poštovani načelniče, mjesto rođenja si nitko ne može birati, ali može birati mjesto gdje želi živjeti i na temelju mjesta rođenja nitko ne smije biti diskriminiran. Danas je taj napad doživjela gospođa Udovički zbog Beograda, sutra ću možda ja biti na njenom mjestu zbog rodne mi Banja Luke, a prekosutra netko treći iz Vukovara, Dalmacije“, poručio je Gazić u dopisu medijima.

stoji u oporuci Stanovnici općine u šoku: Bogata mještanka umrla i ostavila im 46 milijuna kuna

„Općina Fažana, koja se ponosi svojim multietničkim sastavom, multikulturna je i antifašistička, primjer suživota za cijelu Hrvatsku dočekala je od strane svog načelnika da je sroza u moralno blato. Njegove riječi bile su upućene sugrađanki/sumještanki koja je uputila legitimnu kritiku na rad općinskog vijeća i načelnika Korača - zamislite tu drskost? Sudeći po načelnikovoj reakciji čini se da ga je javno izrečena kritika na njegov način rada, samovolju, ignoranciju Općinskog vijeća i na netransparentnost u odlukama „ujela za srce" indirektno potvrđujući da je kritika bila vrlo opravdana“, istaknula je u svom javnom reagiranju Mirjana Galo, predsjednica pulske podružnice Nove ljevice.

Naime, u intervjuu za Glas Istre, načelnik Fažane Radomir Korać komentirajući peticiju svojih sugrađana, izjavio je: „Očito se vodi linč protiv mene osobno. Tko vodi tu igru neka ide u Beograd pa neka se tamo igra, a ne ovdje kod nas!“

S obzirom na to da je Korać stranački pripadnik SDP-a, i najveća oporbena parlamentarna stranka zatražena je za komentar. Predsjednik SDP-a Peđa Grbin nije želio komentirati slučaj i sve je prepustio šefu istarskog SDP-a Viliju Bassaneseu. „Ako je svojom izjavom nekoga nenamjerno uvrijedio, siguran sam da će pojasniti što je htio reći i ispričati se“, izjavio je Bassanese.

No iz Udruge Duh stare Fažane doznaje se da isprika pa ni objašnjenje na njihovu adresu nisu stigli.

kaos FOTO Horde ljudi ispred tržnica u Zagrebu; redari civilne zaštite dijele kazne

„Osjećam da nije na meni reagirati na napad po nacionalnoj osnovi. S obzirom na to da ovaj dolazi od osobe koja je na najistaknutijoj javnoj dužnosti u našoj lokalnoj zajednici, to je napad na cijelu našu multikulturalnu i multinacionalnu zajednicu, i vrlo opasna pojava. Na institucijama, političkim strankama i građanskom društvu je da reagiraju na takvu retoriku u javnom prostoru“, poručuje Lidija Udovički, predsjednica Udruge Duh stare Fažane koja je dopisom prije nekoliko dana skrenula pažnju općinskoj upravi na visoku ugroženost od požara kulturno povijesne cjeline Općine Fažana i objekata u staroj jezgri Fažane.

Naime, do građevina koje se nalaze u samom centru stare jezgre Općine Fažana, a koja je zaštićena kao kulturno povijesna urbanistička cjelina i kao takva upisana u registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, nije osiguran prohodan vatrogasni pristup za prolaz vatrogasnih vozila i vozila hitne pomoći.

„Mi smo udruga građana s članovima raznih nacionalnosti, vjeroispovijesti i političkih orijentacija. Političke igre nas ne zanimaju.  Imamo vrlo konkretne probleme u općini na koje skrećemo pozornost jer želimo da se nepravilnosti riješe. Nećemo nasjesti na pokušaje da se manipulacijama skrene pažnja s problema koji nas direktno pogađaju, i na koje smo otvoreno i jasno, s punim pravom, ukazali. Načelnik nije vlast, nego dužnost“, zaključuje Udovički.

Zagreb: Tomislav Tomašević sa suprugom, roditeljima i bratom
Iva Mertić Tomašević
Tko je izgledna prva dama Zagreba? Kada ga je tek upoznala, mislila je da Tomislav nije za vezu
CAMPGO Campers
PROMO
Hrvati prigrlili trend kampiranja
 • Avatar rubinet
  rubinet:

  Pa tko bolje poznaje duh stare Fažane od Dotičnice ? Nitko. Nema tamo domaćih poznavatelja....

 • MKinkognito60:

  SDP-ov načelnik, pa postaroj izreci tko s vragom tikve sadi dopodne, popodne mu se o glavu razbijaju. Šta ste izabrali to imate. A terase pred kafićima u starim jezgrama nisu samo u Fažani nego svugdje. Sve stare jazgre su građene ... prikaži još! od materijala koji su vrlo gorivi i puno nosivih elementa je drvenih, ako bi došlo do požara u lokalu sa terasom, požar bi se proširio prije nego bi vatrogasci uspjeli raščistit put. Tek kad bi požar bio iznad lokala trebalo bi odmah zvati ekipu za raščišćavanje ruševina.

 • vidum:

  Ugledni pjedinci, među kojima i HDZ-ovac. E svašta,HDZ-ovci i ugled!?