Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pad povjerenja

SDP je sa 23% pao na najlošiji rejting od proljeća 2007.

Ipsos plus istraživanje (1)
Foto: Nova TV
1/8
24.04.2013.
u 19:17

Za Zorana Milanovića još je važniji, odnosno ozbiljniji pokazatelj da je u godinu dana na vlasti izgubio trećinu potpore SDP-a

Smjer kojim ide Hrvatska i dalje je isti – loš. Naime, 71,9 posto birača misli kako zemlja ide u lošem smjeru, a njih 20,8 posto misli suprotno. Ne zna njih 7,3 posto.

Rezultat je to istraživanja koje je za Dnevnik Nove TV provela agencije Ipsos Puls na tisuću ispitanika. 

SDP završava travanj najlošijim rejtingom u posljednjih pet godina

SDP travanj i europske izbore završava rejtingom od 23 posto potpore građana, a bilježi pad od tri posto u mjesec dana, dok istodobno HDZ bilježi rast potpore za 2 posto te je trenutačno na 19,6 posto. Time se razlika u podršci birača ovim dvjema strankama svela na najmanju zabilježenu u posljednjih nekoliko godina – 4 posto. 

SDP je sa 23 posto pao na najlošiji rejting od proljeća 2007., tada je ta stranka imala otprilike sličan rezultat. No, za Zorana Milanovića još važniji, odnosno ozbiljni pokazatelj jest da je u godinu dana na vlasti izgubio trećinu potpore svoje stranke. No, i dalje je biračima svoje stranke neprikosnoveni lider s potporom od 90 posto SDP-ovaca, a pozitivan dojam o njemu ima i 34 posto birača Laburista, ali i 23 posto HDZ-ovaca. 

HDZ pak, iako na 19 posto, nezadovoljstvo građana nikako da „kapitalizira“. Bolje reći Tomislav Karamarko sa stranačkim rejtingom i dalje je ispod rezultata HDZ-a nakon posljednjih parlamentarnih izbora, a podupire ga "tek" 56 posto birača njegove stranke.

Rezultati istraživanja pokazuju da su Laburisti i dalje treća politička opcija sa 11,2 posto potpore birača, a prava gužva  je "na tri posto" jer se tu gužva čak šest stranaka.  HSS i Ivan Grubišić imaju po 3,7 posto. BUZ ima 3,4 posto, kao i HDSSB. HSP je na 3,2 posto, a HSP Ruže Tomašić je na 3,1 posto. HNS je sada na 2,9 posto.

Od ostalih stranaka HSU je na 1,9, HSLS na 1,8 posto, a IDS na 1,2 posto. Kerum bi osvojio 0,5, a SDSS na nacionalnoj razini 0,4 posto. Ostale stranke osvojile su 0,9 posto, a neodlučnih je 15,9 posto.

Josipović je i dalje najomiljeniji poličar, Kerum "najnepopularniji"

Najviše podrške ispitanih ima predsjednik Ivo Josipović koji "uživa" čak 79 posto povjerenja birača.  Nije bilo promjena ni kad je riječ o Zoranu Milanoviću  koji i dalje ima nepromijenjen rejting sa 40 posto potpore, a Tomislav Karamarko i dalje je na niskih 16 posto . I jedan i drugi nisu značajno mijenjali trendove u odnosu na mjesec prije, pokazuju rezultati istraživanja.

Slijede Ivan Grubišić i Dragutin Lesar sa 57 posto potpore, a Josip Leko ima potporu 54 posto. U svom prvom mjerenju rejtinga Vesna Pusić na nacionalnoj razini uživa potporu od 44 posto, što je stavlja na peto mjesto te je potisnula Zorana Milanovića na šesto mjesto. 

Ruža Tomašić ima potporu 30 posto birača. Iako su je mediji prozvali zvijezdom EU izbora, njezin osobni rejting posljednja tri mjeseca pada i to od 41 posto na 30 posto. Ivan Jakovčić uživa potporu od 20 posto. Na začelju je Željko Kerum koji se odlučio vratiti na Markov trg, ali ga podupire samo 12 posto birača.

>>Čak 99 posto Hrvata spremno na preseljenje zbog posla!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije