Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

SDP bi mogao dobiti lidericu: Kandidaturu sutra objavljuje i Mirela Ahmetović

"SDP je u krizi, krizi kadrova i politika, krizi identiteta i otuđenosti od članova", smatra načelnica Omišlja
18. kolovoza 2020. u 14:52 36 komentara 8273 prikaza
Bjelovar: Konferencija "Kako transparentnost utječe na poduzetništvo"
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Povećava se broj kandidata za predsjednika SDP-a. Kako doznajemo svoju će kandidaturu sutra na Iblerovom trgu  istaknuti i načelnica Omišlja Mirela Ahmetović. Sa svojom odlukom da želi biti nova predsjednica SDP-a Ahmetović je upoznala prvo sve članove SDP-a Primorsko goranske županije pismom u kojem je objasnila razloge za kandidaturu te iz pozvala da ju podupru.

Rijeka: Zlatko Komadina na konferenciji o unutarstranačkim izborima u SDP-u izbori 26. rujna Komadina najavio još kandidata za novog šefa SDP-a, otkrio i hoće li on biti jedan od njih

Pismo donosimo u cjelosti. 

"Poštovane kolegice i kolege,

kao što znate, u proteklim tjednima najavila sam da razmišljam o kandidaturi za predsjednicu SDP-a. Pitala sam samu sebe je li vrijeme za moju kandidaturu i mogu li svojim radom jamčiti revitalizaciju naše stranke?

Odlučila sam. Zajedno s vama i vašom podrškom, mogu, želim i hoću. Iskreno i sa srcem.

Poslušala sam svoj prvi instinkt i članicama i članovima želim ponuditi novu platformu SDP-a. Smatram kako je korektno svoju odluku o kandidaturi prvo objaviti vama, kolegicama i kolegama iz primorsko-goranskog SDP-a.

SDP je u krizi, krizi kadrova i politika, krizi identiteta i otuđenosti od članova. Kako i u društvu općenito, tako smo i u stranci zaboravili na čovjeka, onog našeg druga iz najmanje organizacije kojemu je nekada bila čast što je član upravo SDP-a. Predugo smo se bavili samima sobom, našim osobnim probitkom, foteljama i raznoraznim klijentelističkim detaljima.

KANDIDAT ZA STRANAČKOG PREDSJEDNIKA Grbin objavio smjernice za oporavak SDP-a: 'U protekle četiri godine malo se toga promijenilo na bolje'

Vrijeme je da se vratimo ideji zbog koje smo se ujedinili u SDP. Zbog te ideje želim okupiti sve vas, istaknuti ono najbolje što SDP ima, ljude. Mi smo stranka koja je utrla put demokraciji u Hrvatskoj i ne trebamo zazirati od naših različitosti. Različita mišljenja moraju nam postati "novo normalno", ali tim se razlikama ne trebamo baviti u međusobnim svađama u javnom i medijskom prostoru dok naši suparnici likuju, a stranka slabi. Našim razgovorima i raspravama mjesto je na tijelima stranke. Poslušat ću svakoga i svakome dati priliku da se svojim radom istakne na korist našoj stranci. SDP mora postati uključiv za sve svoje članove, kako one dugogodišnje, tako i za nove, jer samo takvom uključivosti možemo stvoriti novu vrijednost - SDP sa stavom. Svaki član treba se osjećati počašćeno što pripada našoj stranci. Svi se možemo i moramo oslanjati na znanje i iskustvo naših kolegica i kolega, možemo i moramo se natjecati idejama i stavovima, ali uvijek moramo pripadati zajedničkom timu, onom socijalne pravde, slobode i solidarnosti. Ako smo jedinstveni i jaki unutar stranke, bit će jake i liste s ljudima za koje će hrvatski građani s ponosom glasovati. U SDP-u kakvog želim, u SDP-u sa stavom, svatko će imati svoje mjesto i svatko će imati priliku, neovisno koliko nam se neka mišljenja razilazila.

Plan mi je, uz vašu potporu, stabilizirati stranačke financije, između ostaloga, na način da uvedemo odgovornost za trošenje novca naših članova i da ta odgovornost bude vidljiva, ne samo reviziji, već i svim članovima. Kao stranka koja se zalaže za decentralizaciju Hrvatske, moramo najprije decentralizirati stranku kako bismo novac oslobodili za naše aktiviste jer svaka aktivnost naše stranke počinje na terenu. Ljude treba motivirati i dati im veću odgovornost, samim time i obveze. Tek tako svi naši članovi osjećat će se jednako i ravnopravno.

Tomislav Tomašević CRODEMOSKOP: HDZ UVJERLJIVO PRVI Može li Možemo! ostati treća politička snaga dugoročno?

Želim ojačati naše Savjete koji su nekada našim suparnicima bili nedosanjani san, a za SDP su radili kvalitetan posao i kreirali nove politike. Zato planiram okupiti najbolje što Hrvatska ima, najbolje stručnjake u različitim područjima, članove i simpatizere koji će svojom intelektualnom energijom postati pokretač svih naših politika. Svi građani Republike Hrvatske moraju znati za koje politike se SDP zalaže i na koji način ih namjerava provoditi. Tek tada ćemo moći računati na njihovo povjerenje i podršku.

Primorsko-goranski SDP oduvijek je bio avangarda i najjača naša organizacija. Ponosna sam što sam u takvom SDP-u stasala i politički sazrjela. Dug je put preda mnom, ali vode me uvijek isti ideali: poštenje, marljivost i predanost ideji socijaldemokracije. Stoga vas drage kolegice i kolege pozivam da mi se pridružite na tom putu i da mi pomognete vratiti SDP tamo gdje mu je mjesto - na prvu crtu u borbi za jednakost, ravnopravnost i pravdu.

Vaša Mirela".

Ivan Đikić
TEŠKE OPTUŽBE
Đikić žestoko prozvao Beroša: 'Zašto ne odgovorite tko je iz Vladinog savjeta zaradio na testovima'
Zaklada Novo Sutra
Altruizam, a ne egoizam
Projekt koji će pogurati čitavu generaciju mladih
 • cavecanem:

  Koja hrpa ispraznih fraza. Kao da joj je Bernardić pisao tekst.

 • mali gracin:

  skj skh sdp je navek bil i bude internacionalan ...a nigdar ne bude hrvatska socijaldemokratska stranka...tak je to ..

 • Avatar Damating
  Damating:

  Jedini spas im je da im crnac, arap ili gej bude predsjednik stranke. To su otprilike jedine "skupine" za koje se oni 'bore'.