Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CRODEMOSKOP: HDZ UVJERLJIVO PRVI

Može li Možemo! ostati treća politička snaga dugoročno?

Tomislav Tomašević
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/4
08.08.2020.
u 07:00

Mijić: Pravu snagu zeleno-lijeve koalicije vidjet ćemo nakon donošenja zakona o obnovi Zagreba i izbora vodstva SDP-a.

Rezultati istraživanja javnog mnijenja koje je za RTL u prvim danima kolovoza provela agencija Promocija plus pokazali su da je HDZ mjesec dana nakon uvjerljive pobjede na parlamentarnim izborima zadržao ogromnu prednost pred konkurentima. Plenkovićevu stranku podupire čak 39,9 posto birača, daleko više od drugoplasiranog SDP-a koji je pao na samo 18,1 posto podrške.

Promjene su i na trećemu mjestu, s kojega je Domovinski pokret Miroslava Škore izgurala platforma Možemo!. Ta opcija trenutačno uživa potporu 11 posto birača, dok je Škorim pokret na 8,6 posto potpore. Politički analitičar Mate Mijić ne vjeruje, međutim, da će Možemo! dugoročno zadržati tu poziciju.

– Ova me situacija jako podsjeća na 2014., kad su pojedina istraživanja pokazivala da je ORaH Mirele Holy pretekao SDP Zorana Milanovića, a znamo kako je to završilo. ORaH je sad minoran partner upravo u zeleno-lijevoj koaliciji kojoj pripada i platforma Možemo!, a SDP je još uvijek druga stranka u Hrvatskoj – kaže Mijić.

Taj analitičar podsjeća kako je u tijeku preslaganje unutar SDP-a, pred kojim su unutarstranački izbori nakon izbornog potopa i ostavke donedavnog šefa stranke Davora Bernardića. Logično je, smatra Mijić, da će dio birača ljevice, ne znajući ishod tog turbulentnog procesa, razmatrati i neke druge lijeve opcije, pogotovo ako one pokazuju trend rasta. Uvjeren je, međutim, da će konsolidacija SDP-a privući dio njihovih birača natrag.

– HDZ bi, pak, mogao oteti jedan protestni dio iz Zagreba čiju će naklonost doslovno kupiti novim zakonom o obnovi prije lokalnih izbora. Pravu snagu zeleno-lijeve koalicije moći ćemo stoga mjeriti tek nakon donošenja zakona o obnovi Zagreba i izbora novog vodstva SDP-a – drži Mijić. Pad rejtinga Škorina Domovinskog pokreta ga ne iznenađuje.

– Domovinski pokret nastavlja s predizbornom taktikom koja je dala solidan, ali ni po čemu izniman izborni rezultat. Prokazivanje Plenkovićeve nevjerodostojnosti i naglašavanje partnerstva s Pupovcem ima svoju publiku, ali ona nije dovoljno velika. Izbori su pokazali da takva retorika i izbor tema mogu osvojiti desetak posto birača, a inzistiranje na konfliktu s vladajućima pod svaku cijenu nastavlja ih koštati, tako da bih rekao da je trenutačni rejting DP-a dobro pogođen – kaže Mijić.

Pritom valja napomenuti kako je ovo istraživanje rađeno između 1. i 4. kolovoza, dakle prije obilježavanja 25. obljetnice Oluje, u kojoj je Škoro odbio sudjelovati, poručujući kako još nije vrijeme za pomirbu sa Srbima. Ako je Mijićeva procjena točna, Škorin bi rejting, ne promijeni li retoriku, u idućem razdoblju mogao i dodatno pasti. Mijića ne iznenađuje ni porast osobnog rejtinga premijera Andreja Plenkovića.

– Plenković je na izborima osvojio velik dio birača centra te čak dio lijevog centra. Rekli smo već u izbornoj noći da je on svojom osobnom politikom i apelom prema tim biračima zadobio njihovo povjerenje – podsjeća Mijić.

Pritom upozorava kako struktura HDZ-ovih birača s ovih izbora nije ista onoj iz 2016., a pogotovo ne onoj iz 2015. godine zbog čega, kaže, uopće ne čudi da Plenkovićev osobni rejting raste jer ga je prihvatio jedan sasvim drugi dio elektorata. 

Ključne riječi

Komentara 42

KU
Kultura
07:27 08.08.2020.

Ma koga farbate, treca snaga u zemlji skupina ljevicara kao progresivnih a stuju lik.i djelo komunistickog diktatora i zlocinca. Ma dajte molim vas.

AF
afer
07:44 08.08.2020.

Možemo, Pametno, BABE, Žabe, sindikati..... ''hej brigade!''

ED
edgar2
07:52 08.08.2020.

Vrijeme je za desni centar u Zagrebu! Ljevicu smo već vidjeli na djelu u zadnjih 20 godina...Još radikalnije skretanje Zagreba ulijevo bilo bi pogubno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije