Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Objavljeni konačni rezultati općih izbora u BiH

SDA najbrojnija, HDZ-u BiH najviše hrvatskih mandata

18.10.2006.
u 18:25

Središnje izborno povjerenstvo BiH objavilo je jučer, tri dana prije isteka zakonskog roka, konačne rezultate općih izbora održanih 1. listopada ove godine. Najviše glasova u utrci za Predsjedništvo BiH dobili su Nebojša Radmanović iz srpskog, Željko Komšić iz hrvatskog i Haris Silajdžić iz bošnjačkog naroda. Za predsjednika Republike Srpske izabran je Milan Jelić iz SNSD-a, a za potpredsjednike Adil Osmanović iz SDA i Davor Čordaš iz “Hrvatske koalicije za ravnopravnost”.

Nakon potpunog prebrojavanja glasova, mjesta u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, izborilo je ukupno 12 stranaka. Od ukupno 42 zastupnička mjesta, SDA je osvojila devet, Stranka za BiH osam, a SNSD sedam mandata, odnosno 50 posto mjesta iz Republike Srpske. Po broju zastupnika slijede SDP s pet, HDZ BiH s tri, koliko ima i SDS, te HDZ 1990. s dva mandata. Po jedno zastupničko mjesto osvojili su PDP, BPS, DNS, NS Radom za boljitak i DNZ.

Najveći broj mandata u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH imat će SDA, ukupno 28. Još 10 stranaka je prešlo izborni prag i imat će svoje zastupnike u Federalnom parlamentu. Stranka za BiH imat će 24, a SDP 17 zastupničkih mjesta. Koalicija predvođena HDZ BiH imat će u novom sazivu entitetskog parlamenta osam predstavnika, a koalicija koju vodi HDZ 1990. ukupno sedam zastupnika. Četiri zastupnika imat će BPS. Po tri zastupnika imat će koalicija BOSS-SDU i NS Radom za boljitak. Dva zastupnika imat će DNZ, a po jednog SNSD i koalicija HSP Đapić-dr.Jurišić-NHI. Uvjerljivo najviše zastupnika u novom sazivu NS RS imat će SNSD, ukupno 41. (D. Ja.)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije