Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NASLJEDNIK ANGELE MERKEL

Martin Schulz najizgledniji socijaldemokratski kandidat za idućeg njemačkog kancelara

Martin Schulz
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
07.10.2016.
u 14:33

Konačna odluka o kancelarskom kandidatu socijaldemokrata trebala bi biti donesena nakon listopada, mjeseca u kojem predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz mora odučiti hoće li se kandidirati za daljnji mandat

Sadašnji predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz najizgledniji je socijaldemokratski kandidat za kancelara na parlamentarnim izborima u Njemačkoj sljedeće godine, javlja u petak internetski portal Spiegel Online pozivajući se na krugove unutar Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD).

"Kroz sve pokrajinske ogranke se stvara čvrsta koalicija pobornika kandidature Martina Schulza, a protiv kandidature predsjednika stranke Sigmara Gabriela", citira Spiegel Online jednog visokopozicioniranog člana SPD-a koji je htio ostati anoniman.

Prema dosadašnjim planovima čelnik stranke Gabriel, koji u aktualnoj demokršćansko-socijaldemokratskoj vladi Angele Merkel obnaša dužnost vicekancelara i ministra gospodarstva, htio je ime socijaldemokratskog kancelarskog kandidata objaviti tek početkom sljedeće godine, no sve više članova stranke i zastupničkog kluba želi objavljivanje imena prije nego što Angela Merkel na stranačkoj konvenciji Kršćansko-demokratske unije (CDU) u prosincu, prema svim očekivanjima, ponovno bude izabrana na mjesto predsjednice stranke i proglašena kancelarskom kandidatkinjom. 

Sam Gabriel uvijek iznova nailazi na otpor među samim članovima stranke, a ispitivanja javnog mnijenja su pokazala da niti među biračima SPD-a ne uživa pretjeranu podršku. Najpopularniji socijaldemokratski političar je aktualni ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier, koji je prije četiri godine odbacio mogućnost kandidature za kancelara. 

Konačna odluka o kancelarskom kandidatu socijaldemokrata trebala bi biti donesena nakon listopada, mjeseca u kojem predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz mora odučiti hoće li se kandidirati za daljnji mandat.

I na posljednjim parlamentarnim izborima 2013. predsjednik SPD-a Gabriel je ulogu kancelarskog kandidata prepustio drugom istaknutom članu stranke, tada Peeru Steinbruecku.

>> Schulz upozorio Mađarsku da organiziranjem referenduma igra 'opasnu igru'

Komentara 5

OD
oltar domovine
15:39 07.10.2016.

Prozirno vec poznati iz judo masonerije igrac-pijun ...

Avatar delminium
delminium
16:31 07.10.2016.

Ma osim kandidata on ne moze nista vise, pa zar ce Njemac glasati za svoje neprijatelje? Koju politiku zastupa cijenjeni gospodin ? Njemačka je uz AfD!

Avatar kravata
kravata
15:25 07.10.2016.

Nema on sanse da dobije izbore jer je previse evropejac.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije