Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvatska dosad provela 60 od 98 preporuka za Schengen

Pripremajući se za ulazak u Schengen, Hrvatska je iskoristila gotovo sav novac koji je u tu svrhu dobila od EU, a radi se o 120 milijuna eura
26. rujna 2017. u 07:00 3 komentara 1461 prikaza
Predstavljen Schengenski informacijski sustav
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

Krajem studenog u Hrvatsku ponovno stižu europski stručnjaci kako bi provjerili koliko smo napredovali u pripremama za ulazak u schengenski prostor.

Europska komisija Tomislav Krasnec Hrvatska od Badinterove do Junckerove komisije

Nakon svojega prošlog posjeta Hrvatskoj u lipnju 2016., europski evaluatori dali su 98 preporuka za uklanjanje nedostataka u kontroli hrvatske granice. U MUP-u kažu da je dosad provedeno već više od polovice tih preporuka. Navode da oni na međuresornoj razini, u suradnji s drugim nadležnim tijelima državne uprave, koordiniraju sve aktivnosti usmjerene na otklanjanje nedostataka utvrđenih evaluacijom u području vanjske granice u lipnju 2016. u skladu s akcijskim planom.

– U prvom izvješću o napretku provedbe akcijskog plana za uklanjanje nedostataka, koji je RH obvezna dostaviti do kraja rujna Europskoj komisiji, bit će vidljivo kako je od ranije usvojenih 98 preporuka već provedeno njih više od 60 – objašnjavaju u MUP-u.

Evaluacijski posjet za područje upravljanja vanjskom granicom – kopno i zrak najavljen je za 27. studenog i trajat će do 1. prosinca. Na upit gdje još postoje problemi oko provedbe schengenskog režima kontrole granice u Hrvatskoj, na kojim graničnim prijelazima i hoće li se oni otkloniti na vrijeme, u MUP-u odgovaraju da je daljnje napore potrebno usmjeriti na gradnju infrastrukture i rješavanje imovinskopravnih odnosa na pojedinim graničnim prijelazima te ubrzati radove u zračnim lukama radi ispunjavanja svih schengenskih standarda.

MUP je odlučan ispuniti sve preporuke slijedom pojedinih evaluacija i osigurati punu primjenu schengenske pravne stečevine. Cilj je tehničku spremnost ostvariti tijekom 2018. kako bi Vijeće najkasnije početkom 2019., a svakako prije kraja mandata sadašnje Europske komisije (svibanj 2019.), moglo donijeti političku odluku o pristupanju Hrvatske schengenskom prostoru – poručuju iz MUP-a.

Pripremajući se za ulazak u Schengen, Hrvatska je iskoristila gotovo sav novac koji joj je Europska unija dala na raspolaganje za tu svrhu.

Za 120 milijuna eura kupljena su vozila, brodovi, helikopteri za nadzor granice, sagrađene su ili obnovljene postaje granične policije, nabavljene su termovizijske kamere, detektori eksploziva, uređaji za otkrivanje krivotvorenih dokumenata...

Milan Brglez 'Strahujem li od incidenata između Hrvatske i Slovenije zbog arbitraže? Sve je moguće' policija 'Pali' u Vrbanji Uhićena dva Zagrepčanina koja su krijumčarila migrante Bojan Glavašević DAVOR IVANKOVIĆ U Sloveniji nema 'glavaševića' koji ismijavaju borbu za teran
U selu Mečenčani stvaraju se goleme rupe u tlu
RASCJEPI U TLU
Ne uzrokuju samo potresi rupe u tlu: Vrtače se pojavljuju širom svijeta, a razlog je zabrinjavajuć
Nikola Škorić
PROLJETNA SEZONA
U novoj epizodi Raiffeisen Future Boosta saznajte kako je Nikola Škorić osnutkom tvrtke Electrocoin započeo revoluciju u industriji plaćanja
 • Bubalamala:

  Jedino kupovina sa tuđim novcem dobro im ide ali gdje treba uzeti lopatu u ruke tu nastaju problemi !

 • Avatar cera
  cera:

  Bitno je da su milijuni povučeni i potrošeni, za ostalih 38 preporuka je nestalo eura!!!!!

 • Avatar MENSA
  MENSA:

  Ako je kako, piše u tekstu..."daljnje napore potrebno usmjeriti na gradnju infrastrukture i rješavanje imovinskopravnih odnosa na pojedinim graničnim prijelazima te ubrzati radove u zračnim lukama radi ispunjavanja svih schengenskih standarda".....onda je očigledno da naš ulazak u Šengenski sustav izravno ... prikaži još!o i jedino ovisi o sposobnosti (ili blje rečeno ....ne sposobnosti) državnih organa i tijela da rade svoj posao, ili još točnije.... o nužnosti da tisuće (političkih) uhljeba već jednom počnu zarađivati svoju plaću!