Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LINIĆEVA SMJENA

Scenarij kao za Italiju? EK: Nema šanse, Hrvatska nije u eurozoni

Silvio Berlusconi
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/2
08.05.2014.
u 20:00

Hrvatska je premala zemlja da bi njezino padanje ugrozilo ekonomiju Europske unije pa nema mogućnosti ni za pomoć Europske središnje banke

Hrvatska nije ostala bez vlade kao susjedna Slovenija, ali politička kriza koja trese vodeću koalicijsku stranku pridonosi općoj nestabilnosti. U domaćim se ekonomskim i poslovnim krugovima sve češće može čuti da bi za zemlju bilo najbolje da se uključi Bruxelles, slično kao što je to učinio u Italiji, instaliranjem tehničke vlade. Druga bi opcija bio dolazak tzv. Trojke, zajedničkog tijela Europske komisije, Međunarodnog monetarnog fonda i Europske središnje banke, ali oni su se angažirali samo u državama koje su imale euro pa bi njihov bankrot bio prijetnja za eurozonu. Premali smo i nevažni za funkcioniranje europske obitelji da bi se nama bavili na taj način.

U Bruxellesu teku pripreme za stvaranje Europskog monetarnog fonda koji bi dugoročno trebao preuzeti ulogu koju sada u spašavanju zemalja u krizi ima Trojka, ali ta se nova institucija neće osnovati do kraja ove godine, a pitanje je hoće li i tada. Zanimljivo je da uz EU, koja radi na stvaranju Europskog monetarnog fonda, alternativu MMF-u grade i zemlje u razvoju, predvođene Kinom i Rusijom koje su mu već odredile i početni budžet – 100 milijardi eura.

Hrvatski plan pozitivan

Ekonomski stručnjaci koji se bave Hrvatskom u Europskoj komisiji odbacuju mogućnost da se u ovom trenutku uopće bave smišljanjem potencijalnih programa financijske pomoći za Hrvatsku.

– Ne, nikako. S Hrvatskom uopće nismo u fazi da razmatramo ulazak u bilo kakav program financijske pomoći – rekao nam je jedan izvor iz Komisije s kojim smo jučer razgovarali o mogućnosti da Hrvatska uskoro zatraži tzv. BoP (Balance of Payments), program koji EK ima spreman za zemlje izvan eurozone, a u kojemu su dosad bile Mađarska, Letonija i Rumunjska. Države mogu zatražiti da uđu u taj program nakon što se suoče s nemogućnošću zaduživanja na tržištu kapitala. Mađarska je, primjerice, u tom programu 2008. dobila 6,5 milijardi eura od EU, još 12,5 milijardi eura od MMF-a i milijardu eura od Svjetske banke. U Komisiji kažu da sada, nakon posljednjeg rebalansa hrvatskog proračuna, očekuju da će ocjena koju EK objavljuje 2. lipnja biti manje-više pozitivna, odnosno pokazat će da je Hrvatska na putu ispunjavanja ciljeva iz Procedure prekomjernog deficita (EDP).

– Deficit se popravlja i na putu je da dosegne cilj zadan u EDP-u – rekao je potpredsjednik EK-a Siim Kallas.

Oli Rehn u kampanji

U neslužbenim razgovorima diplomati EU odbacuju mogućnost da se u Hrvatskoj ponovi “talijanski scenarij” i da se na poticaj ili pod pritiskom EU imenuje tehnička vlada. Jedan europski diplomat kaže kako neće biti takvih pritiska iz EU jer Hrvatska nije u eurozoni niti je toliko snažna i važna europska ekonomija kao što je Italija, a i vrijeme je danas drukčije od vrhunca krize eurozone kad je spašavanje Italije zapravo bilo spašavanje eura kao valute, zbog čega je mogla biti opravdana uključenost ostalih europskih lidera u unutarnju talijansku politiku. Osim toga, ovaj saziv EK-a zapravo je završio mandat i sad radi kao tehnička vlada. Oli Rehn uopće više nije u Komisiji, nego u kampanji po Finskoj, a tek će se na jesen znati tko bi mogao biti novi europski povjerenik za ekonomiju.

Izvor iz EK-a rekao nam je jučer kako su u Bruxellesu “potpuno uvjereni u to da će se dobra suradnja nastaviti i s novim ministrom financija Borisom Lalovcem”.

– Upoznali smo ga i prije, on je potpuno predan nastavku započetih procesa, reformi i programa – rekao nam je taj sugovornik.

Komentara 21

Avatar superhik74
superhik74
20:39 08.05.2014.

Ekonomija Milana je duplo veca nego kompletne Hrvatske. Hrvatska 58 milijardi dolara a Italija 2072 milijarde, sto je skoro 36 puta vise. Italija proizvodi sve (od igle do aviona) a Hrvatska zivi od turizma. Te dvije drzave se ne moguu niti usporedjivati.

KR
k/rouge
20:25 08.05.2014.

EK: Nema šanse, Hrvatska nije u eurozoni.... pa naravno, Hrvatska je u zoni sumraka

FL
flops
20:25 08.05.2014.

usput ovi su se nakrali ako dođu novi na vlast prvo triba cekat da se oni nakradu a tek onda ce možda nešto pokušat ucinit za nas obicne građane

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije