Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Lalovac bio odličan kao drugi čovjek, premijer će mu sad morati čuvati leđa

Kuloari kažu da ga je Milanović postavio kao protutežu moćnom i utjecajnom Slavku Liniću, no Lalovac se ni u jednom trenutku nije postavljao kao Linićev oponent
07. svibnja 2014. u 07:51 15 komentara 1702 prikaza
Boris Lalovac
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Novi ministar financija trebao bi biti 38-godišnji ekonomist Boris Lalovac, dosadašnji Linićev zamjenik. Sve do dolaska u Vladu Lalovac nije bio poznat široj javnosti, a prva radna iskustva stjecao je u bankarskom sektoru i kao predavač na manjim privatnim poslovnim školama. Ima magisterij iz financija, član je SDP-a, nije bio stranački aktivan, a u Ministarstvo financija došao je na preporuku – premijera. Kuloari kažu da ga je Milanović postavio kao protutežu moćnom i utjecajnom Slavku Liniću, no Lalovac se ni u jednom trenutku nije postavljao kao Linićev oponent, nego je slijedio njegove upute i s vremenom postao jedan od najboljih Linićevih suradnika.

Puhanje od “švicaraca”

Lalovac je od samog početka sudjelovao u pripremi zakona o predstečajnim nagodbama i njihovu provođenju, zbog čega je navodno na kraju Linić smijenjen, a u posljednje vrijeme ističe se zalaganjem za otpis dugova građanima. Očekuje se da će kao ministar nastaviti Linićevu politiku, što znači da bi mogao ustrajati na redovitosti plaćanja, otpisu duga, ali i oštrijem odnosu prema bankama. Koliko god bile na ratnoj nozi s Linićem, upravo bi banke mogle imati najviše rezervi prema novom ministru koji je lansirao ideju stvaranja novog nekretninskog fonda. Lalovac smatra da su pretjeranim kreditiranjem nekretninskog biznisa banke dobrim dijelom dovele do krize pa traži od njih da otpišu svoja potraživanja ili ih prenesu u novi nekretninski fond. Ideja je zasad dočekana s velikim rezervama i kod komercijalnih bankara i u središnjoj banci pa su male šanse da je realizira, čak i s titulom ministra.

Bankari na Lalovca pušu još od promjene Zakona o potrošačkom kreditiranju, kojim su kamate za dužnike u švicarskim francima spuštene na početnih 3,23 posto, što je i njemu samome olakšalo otplatu stambenog kredita, budući da se zadužio u CHF za stan od 68 kvadrata u kojem, prema imovinskoj kartici, živi s obitelji. Suradnici ga hvale kao marljivog i kooperativnog, a najbolju karakteristiku dobio je od smijenjenog ministra koji je za njega rekao da je izvanredan.

Preslab u stranci?

Lalovac se nije miješao u stranačka pitanja, niti se upletao u odnose između Linića i Milanovića. Dobro je funkcionirao kao drugi čovjek u Ministarstvu financija, a pitanje je kako će se snaći na vjetrometini – kad počnu udarci drugih ministara, bude li im kresao prihode, ili poreznih obveznika, nastavi li ih pritiskati kao što je to radio Linić. Na mjesto ministra financija u pravilu dolaze jaki stranački ljudi, što će Lalovac sada morati nadomjestiti pozivanjem na autoritet premijera. U svakom slučaju, bolji je izbor nego da je u resor došao čovjek koji bi kretao od početka.

>> Nismo očekivali smjenu, Linić ima našu apsolutnu potporu

>> 'Sve su predstečajne nagodbe sad upitne, tražit će se revizije'

Lalovčeve smjernice

Nema više brze zarade

Prije sedam-osam godina svi su vidjeli mogućnost brze zarade u nekretninama, ali sada se moramo vratiti industrijskoj proizvodnji

Uložili u dionice i izgubili

Stanovništvo je također žrtva nekretninskog tsunamija i špekulacija. Pomoći ćemo samo onima koji nemaju posao i imovinu

HNB se treba uključiti

Suludo je ići na metodu vrednovanja nekretnina u situaciji kad tržišta nema. Teret bi se prebacio na one koji su problem stvorili, a to su banke

Karneval
PROMO
Karneval nam se bliži, a odabir idealne maske je najvažniji događaj za sve klince
Skipper4you.com
MIRNO MORE
Znate li da se kod nas školuju skiperi koje cijene svugdje u svijetu
 • Bulaba:

  Tip je računovođa. Vodio je računovodstvo u malim firmicama. I dok je radio u banci bio je računovođa u nekom malenom odjelu. I to je stručnjak koji će nas izvući iz krize? Da nije to što jest po nacionalnosti i ... prikaži još! da mu tata nije istaknuti SDP-ovac u Splitsko-dalmatinskoj županiji, također provjereni kadar, taj bi postao ministar? Da, sigurno.

 • Avatar CorleoneMichael
  CorleoneMichael:

  Neće ni taj dugo ako će mu Milanović čuvati leđa...

 • trtko23:

  Vidi se da zna dobro s financijama, čim je kredit u švicarcima digao.