Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'TRENUTNO PREGOVARAMO S VLADOM'

Sberbank planira rezervacije za kredite Agrokoru od 50 posto

Agrokor
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
20.04.2017.
u 19:02

Ruski je Sberbank i početkom travnja, kada je objavio podatke o poslovanju u prvom tromjesečju, objavio kako je ta banka "stvorila dovoljne rezerve za velikog dužnika, međunarodni maloprodajni lanac".

Sberbank planira izdvojiti rezervacije za kredite Agrokoru u razmjeru od 50 posto, izjavio je čelnik Sberbanka Herman Gref, a prenose ruski poslovni portali.

"Trenutno pregovaramo s vladom i klubom kreditora o tome kakvo je restrukturiranje potrebno i što ćemo raditi dalje. Zasad je rano bilo što drugo komentirati", rekao je Gref.

"Mi izdvajamo rezervacije. To smo učinili u ožujku, a sada i u travnju. Za sada se radi o 50 posto", rekao je on.

Ruski mediji prenose kako Agrokor sada ima problema s visokom zaduženošću pri čemu se njegova zaduženost kod ruskih banaka procjenjuje na oko 1,3 milijarde eura, od čega se na Sberbank odnosi milijarda eura.

Ruski je Sberbank i početkom travnja, kada je objavio podatke o poslovanju u prvom tromjesečju, objavio kako je ta banka "stvorila dovoljne rezerve za velikog dužnika, međunarodni maloprodajni lanac". U priopćenju su pritom napomenuli da je, kao što je banka ranije izvijestila, "Sberbank kao najveći vjerovnik uključen u restrukturiranje duga hrvatske kompanije Agrokor".

>> Grbin: Je li istina da je lex Agrokor pisalo odvjetničko društvo povezano s VTB bankom?

>> Zemlje regije očekuju jednak tretman dobavljača tvrtki vezanih uz Agrokor kao i u Hrvatskoj

Komentara 5

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
10:54 21.04.2017.

Rezervacije nisu otpis duga. Rezervacije su dio kapitala koji se izdvaja na posebni konto jer postoji velika vjerojatnost da će u nekom poslu doći do gubitka po firmu (u ovome slučaju po rusku banku) pa se taj iznos izdvaja iz bilance i za taj se iznos u tome trenutku umanjuje ukupna dobit kako bi se prevladao mogući gubitak. Znači ruska banka smatra da postoji mogućnost da iz poslova kreditiranja Agrokora dođe u gubitke jer je vjerojatno ukupna imovina Agrokora nedovoljna za vraćanje kredita. Rezervacije predstavljaju razumnu mjeru u smjeru realnog prikaza realnog stanja bilance u kojoj postoje određene sumnje u budući ishod nekih započetih poslova.

AP
apolon
19:41 20.04.2017.

Odlično ali... nečim ćemo morati uzvratiti uslugu Rusima!?

AP
apolon
19:46 20.04.2017.

Za otpis 50% duga Rusi (sigurno) očekuju kontra-uslugu i to ne smijemo izigrati!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije