Naslovnica Vijesti Svijet

Savršena oluja: Uragani i tajfuni

Cikloni počinju kao jednostavne grmljavinske oluje. No u nekim razdobljima godine, kad su temperature mora dovoljno visoke da voda isparava, olujne fronte je počinju usisavati u velikim količinama
14. rujna 2018. u 14:35 0 komentara 766 prikaza
Foto: Getty Images

Uragan Florence udario je o obalu Sjedinjenih Država, tajfun Manghkut približava se Filipinima, a tamošnje stanovništvo bježi ili se sklanja pred mogućom katastrofom. Slijedi nekoliko činjenica o čudovišnim olujama takvog tipa i o tome što se od njih može očekivati u budućnosti, u vrijeme jačanja klimatskih promjena.

Uragan Florence Florence hara SAD-om Uragan odnio najmanje pet života, među žrtvama majka i beba!

Uragani, cikloni i tajfuni različita su geografska imena za istu vrstu golemu tropskih oluja koji se formiraju u oceanima u blizini dviju Amerika i Azije. 

Donose obilnu kišu, orkanske vjetrove, olujne udare, ogromne valove i mogu biti smrtonosne i razorne kad stignu do kopna. 

U svojim najgorim izdanjima ova su polja niskog tlaka energetski snažnija od atomske bombe koja je sravnila Hirošimu. 

Na Atlantiku i sjeveru Tihog oceana poznate su kao uragani, na istoku Azije zovu ih tajfunima, a na jugu Pacifika i u Indijskom oceanu ciklonima.

Uragan Florence Amerika spremna za udar Na putu uragana Florence čak šest nuklearnih elektrana

Skromni počeci

Cikloni počinju kao jednostavne grmljavinske oluje. No u nekim razdobljima godine, kad su temperature mora dovoljno visoke da voda isparava, olujne fronte je počinju usisavati u velikim količinama.

Na sjevernoj polutci oblikuju se u vrtlog koji se obrnuto kazaljkama na satu kreće preko oceana. Cikloni na jugu okreću se u smjeru sata. 

Voda koju talože potom se pretvara u snažne kiše koje donose katastrofalne poplave, imovinsku štetu i gubitke života.

Uragan Florence 'NEKI SU SE OPROSTILI OD KUĆA' Valovi će biti i do 4 metra. Istok SAD-a čeka najveću oluju. Hrvatica iz Sj. Karoline: Spremni smo!

Oluje mogu narasti do 1000 kilometara u širinu, a u njihovom središtu je "oko", područje mirnih meteoroloških uvjeta koje je u pravilu široko nekoliko desetaka kilometara. 

Uragani uvijek jako oslabe kada putuju iznad kopna ili hladnijih područja oceana. 

Veličina nije (uvijek) važna

Znanstvenici razvrstavaju ciklone po snazi, u kategorije od 1 do 5. Oluje najviše, pete kategorije imaju vjetrove koji pušu 252 kilometara na sat ili više.

Uragan Florence TREĆA KATEGORIJA Uragan Florence blago slabi dok se kreće prema američkoj obali

Nedavni primjer uragana pete kategorije bila je Irma koja je u rujnu prošle godine pogodila Karibe i jug SAD-a. U toj kategoriji bila je i Katrina, uragan koji je 2005. diljem američke obale Meksičkog zaljeva usmrtio više od 1.800 ljudi. 

Uragan Florence je u četvrtak oslabio na kategoriju 2, no to ne znači da nije i dalje jako opasan. Očekuje se da će na nekim područjima u Sjevernoj i Južnoj Karolini donijeti pet puta više kiše nego što je mjesečni prosjek.

"Stoga oluja niže kategorije i dalje može biti opasna i načiniti mnogo štete", istaknuo je Emmanuel Bocrie iz meteorološke agencije Meteo France.

japan Smrtonosni tajfun ubio devet ljudi, 340 teško ranjeno

Nasilno ljeto

Zapadni Atlantik prošle je godine pogodio niz katastrofalnih oluja poput Irme, Marije, te Harveyja koji je na području Houstona uzrokovao štetu od 125 milijardi dolara.

Bocrie kaže kako je 2017. bila iznimna za atlantske superoluje jer je temperatura na površini oceana u prosjeku bila dva do tri stupnja viša nego je uobičajeno. 

Američka državna meteorološka agencija NOAA i britanski Met Office za ovu godinu predviđaju između pet i devet oluja treće kategorije ili jačih.

velika oluja Neobični uragan Florence - milijun ljudi u SAD-u spremno na hitnu evakuaciju

"To je relativno normalna sezona", smatra Bocrie. 

"No budite oprezni. To ne znači da možemo odbaciti mogućnost katastrofe. Jer za to je dovoljna samo jedna".

Najgore tek dolazi

Znanstvenici dugo upozoravaju da globalno zatopljenje čini oluje još razornijima, a neki tvrde kako su dokazi za to već vidljivi.

Tajfun radi probleme u Aziji STIŽE JONGDARI Nakon smrtonosnih poplava Japan na udaru tajfuna

Topli oceani daju novo gorivo koje hrani ciklone, a rast razine mora jača olujne udare pred kojima su obrane na obalama bespomoćne

Cikloni će biti "daleko snažniji, nasilniji i destruktivniji, a očekujemo i više kiše", zaključuje Bocrie.

>> Pogledajte video - Uragan Sandy protutnjao SAD-om

[video: 4956 / Uragan Sandy poplavio je ulice New Yorka. U SAD-u je živote izgubilo najmanje 13 ljudi]
Cromaris
Uzgoj ribe
Riba hrani generacije, a prosječno je pojedemo dvostruko manje od europskog prosjeka

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.