Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
udar na matića

Savjetnici ministra Matića: Rijetko nas okuplja, a ni tada ne sluša

Fred Matić (1)
Patrik Macek/PIXSELL
14.08.2013.
u 14:40

"Kao branitelj vukao bih drukčije poteze nego kao ministar, ali moram voditi računa i o interesima države"

Iako sam imao otvoreni poziv za mjesto savjetnika za branitelje predsjednika Josipovića, odlučio sam pristupiti Savjetu ministra Predraga Matića jer sam vjerovao da je nestranački ministar, kako nam se predstavljao, ali nije. Govorio sam mu o divljanju četnika na njihovim feštama oko manastira Krka, o napadu na novinara Željka Huljeva, ali ništa nije poduzeo – kaže Roko Mijić, ratni zapovjednik 142. brigade i jedan od 17 članova Savjeta ministra branitelja koji mu posljednjih dana okreću leđa.

Među njima, i Ivica Pandža Orkan, negdašnji zapovjednik obrane Sunje, koji je tijekom vikenda upozorio na dolazak veće skupine članova obitelji srpskih žrtava iz Oluje, predvođene bivšim specijalcem Željkom Vukelićem, na komemoraciju u Žirovac.

'Razbijene glave'

Izjavio je tada da će, dopusti li se dolazak negdašnjem zapovjedniku diverzanata Kordunaškog korpusa vojske tzv. RSK, biti "razbijenih glava", pa podsjetio da je na potencijalnu eskalaciju sukoba još proljetos upozorio ministra Matića. Kada je on to demantirao, pukovnik Pandža je redakcijama odaslao dopise iz kojih je razvidno da govori istinu i požalio se da ministar svoje savjetnike ne sluša, pa je Matić priznao da je nakon pet mjeseci na to jednostavno zaboravio.

– Ne možemo mi zabranjivati postavljanje spomen-ploče za stradale u Žirovcu, a sutra od srpske vlade tražiti da nam omogući postavljanje spomen-ploče za naše stradalnike u Stajićevu. Osobno bih kao branitelj vukao drukčije poteze nego kao ministar, ali moram voditi računa i o interesima države. A za Vladu RH sve su žrtve jednake u svojoj patnji, stradanju i smrti – odgovara ministar.

S obzirom na oštru retoriku ministra i njegovih savjetnika, teško se oteti dojmu da u pozadini čuči dugotrajna netrpeljivost koja upravo eskalira. Naime, dio Savjeta branitelja zamjera mu što ih rijetko okuplja, pa je tako posljednji sastanak održan još 12. ožujka. Posebno im smeta što se ministar nije konzultirao s njima o proslavi obljetnice Oluje u Kninu.

– Oni zaboravljaju da je uloga savjetnika savjetodavna, ali da ja odgovaram za ključne poteze. Tko god je nezadovoljan, može odstupiti, a moje mišljenje o njima kao ljudima i braniteljima neće se promijeniti – kaže ministar Matić.

Na dvije fronte

Osim sa savjetnicima, ovih je dana otvorio još jednu "frontu", prema zagrebačkim udovicama hrvatskih branitelja. Naime, nakon ministrove izjave da novac od prodaje HPB-a i Croatia osiguranja neće biti uplaćen u Fond hrvatskih branitelja, nego za školovanje djece poginulih branitelja, oglasila se šefica udruge Rozalija Bartolić.

– Nemojte zavaravati javnost i vrijeđati nam inteligenciju jer svi jako dobro znamo koliko je prošlo od završetka rata i kojeg uzrasta može biti najmlađe dijete poginulog branitelja – kazala je.

– Riječ je o nesporazumu jer je u jednim dnevnim novinama pogrešno navedeno da će ta sredstva biti namijenjena samo za djecu poginulih, umjesto za školovanje djece svih hrvatskih branitelja. Žao mi je što nam se gospođa Bartolić nije obratila i provjerila taj navod – odgovara ministar, koji se pritom i "iskreno ispričava zbog svoje izjave na račun inteligencije udovica" .

>> Matić: Ispričavam se zbog izjave na račun inteligencije udovica

>> Razočarane udovice branitelja pisale ministru Matiću zbog HPB-a

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije