Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi broj Foruma

Sava puna Plivinih antibiotika, prijeti superbakterija!

Pliva (1)
Daniel Kasap/Pixsell
13.01.2012.
u 09:00

Antibiotici su rezultat "bitnog utjecaja proizvodnih pogona smještenih uzvodno od Zagreba". Iako dokument Plivu ne navodi poimence, jedina takva tvornica ondje jest ona Plivina.

Antibiotici u rijeci Savi, i to u velikim i nekontroliranim količinama, koje se u najvećoj mjeri mogu objasniti isključivo industrijskim zagađenjem nekoliko kilometara uzvodno od Zagreba, takvo stanje opisuje studija napravljena u sklopu NATO-ova programa “Znanost za mir” iz prosinca 2010. Dokument, koji je do objave u Forumu javnosti bio sasvim nepoznat, izradili su Norveški institut za ispitivanje voda (NIVA) i Institut Ruđer Bošković (IRB) na osnovi IRB-ovih mjerenja razina kemijskih zagađenja u vodama Save u godinama 2006., 2007. i 2008. i to od slovenske granice do Siska.

U dijelu koji se tiče farmaceutskih komponenti, utvrđeno je da je u otpadnim vodama Zagreba te u Savi stanje slično onom u velikim gradovima zapadne Europe i SAD-a. Ali s jednom bitnom iznimkom – trima makrolidnim antibioticima. Za mišljenje o tvrdnjama iz znanstvenog dokumenta iz NATO-ova programa upitali smo Franju Plavšića, ravnatelja Hrvatskog zavoda za toksikologiju. On ne misli da su antibiotici u Savi neposredna opasnost za ljudsko zdravlje. Međutim...

– Glavni je problem da se stvaraju bakterije koje su otporne na antibiotike – kazao je Plavšić.

Odnosno, duga izloženost bakterija antibioticima u prirodi može dovesti do razvoja superbakterija, pred kojima bi dotični antibiotici bili nemoćni, pa bi i izloženost ljudi tim bakterijama bila velika opasnost za javno zdravlje. Za te antibiotike tim od 24 hrvatska i norveška znanstvenika u studiji zaključuje da u tolikim koncentracijama u rijeci koja prolazi kroz pola Hrvatske nikako ne mogu biti posljedica pukog ispuštanja zagrebačkih otpadnih voda, odnosno upotrebe lijekova koje koriste Zagrepčani, nego je riječ o “bitnom utjecaju proizvodnih pogona, smještenih nekoliko kilometara uzvodno od Zagreba”, odnosno nizvodno od granice Slovenije i Hrvatske. Iako dokument Plivu ne navodi poimence, jedina takva tvornica ondje jest ona Plivina.

Opširnije o ovoj i drugim temama čitajte u novom broju Foruma.

Komentara 28

KG
kaj_god
09:14 13.01.2012.

Ako imate neku upalu, preporučam čašu vode iz Save svkih 12 h poslije obroka.

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
09:27 13.01.2012.

Hm Klasična hrvatska glupost. Ovo je samo mali dio zagađenja voda. Komunisti su kemijsku industriju gradili pokraj rijeka, jer kemija treba dosta vode i najlakše se bilo riješiti otpadnih voda punih svega, - puštanjem u rijeke. Primjer: Istočni dio Zagrebaa bio je najjača industrijska zona u bivšoj Jugi. Danas su na tom dijelu zaštičena vodocrpilišta Petruševec, Črnkovec i sl. Rezultat: Kod bušenja bunara potrebnog za navodnjavanje plastenika i parcela s povrčem, nakon što smo odnijeli vodu na analizu, pronašli su u njoj na 100 metara dubine, - teške metale. Pa si misli što ima u površinskom sloju.

OB
-obrisani-
10:24 13.01.2012.

Sad ce se Puhovski javit za rjec i rece Hrvati sutite.hehheheheh

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije