Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sava puna Plivinih antibiotika, prijeti superbakterija!

Antibiotici su rezultat "bitnog utjecaja proizvodnih pogona smještenih uzvodno od Zagreba". Iako dokument Plivu ne navodi poimence, jedina takva tvornica ondje jest ona Plivina.
13. siječnja 2012. u 09:00 28 komentara 169 prikaza
Pliva (1)
Foto: Daniel Kasap/Pixsell

Antibiotici u rijeci Savi, i to u velikim i nekontroliranim količinama, koje se u najvećoj mjeri mogu objasniti isključivo industrijskim zagađenjem nekoliko kilometara uzvodno od Zagreba, takvo stanje opisuje studija napravljena u sklopu NATO-ova programa “Znanost za mir” iz prosinca 2010. Dokument, koji je do objave u Forumu javnosti bio sasvim nepoznat, izradili su Norveški institut za ispitivanje voda (NIVA) i Institut Ruđer Bošković (IRB) na osnovi IRB-ovih mjerenja razina kemijskih zagađenja u vodama Save u godinama 2006., 2007. i 2008. i to od slovenske granice do Siska.

U dijelu koji se tiče farmaceutskih komponenti, utvrđeno je da je u otpadnim vodama Zagreba te u Savi stanje slično onom u velikim gradovima zapadne Europe i SAD-a. Ali s jednom bitnom iznimkom – trima makrolidnim antibioticima. Za mišljenje o tvrdnjama iz znanstvenog dokumenta iz NATO-ova programa upitali smo Franju Plavšića, ravnatelja Hrvatskog zavoda za toksikologiju. On ne misli da su antibiotici u Savi neposredna opasnost za ljudsko zdravlje. Međutim...

– Glavni je problem da se stvaraju bakterije koje su otporne na antibiotike – kazao je Plavšić.

Odnosno, duga izloženost bakterija antibioticima u prirodi može dovesti do razvoja superbakterija, pred kojima bi dotični antibiotici bili nemoćni, pa bi i izloženost ljudi tim bakterijama bila velika opasnost za javno zdravlje. Za te antibiotike tim od 24 hrvatska i norveška znanstvenika u studiji zaključuje da u tolikim koncentracijama u rijeci koja prolazi kroz pola Hrvatske nikako ne mogu biti posljedica pukog ispuštanja zagrebačkih otpadnih voda, odnosno upotrebe lijekova koje koriste Zagrepčani, nego je riječ o “bitnom utjecaju proizvodnih pogona, smještenih nekoliko kilometara uzvodno od Zagreba”, odnosno nizvodno od granice Slovenije i Hrvatske. Iako dokument Plivu ne navodi poimence, jedina takva tvornica ondje jest ona Plivina.

Opširnije o ovoj i drugim temama čitajte u novom broju Foruma.

Sve ukazuje na to da je riječ o priči

Vodozaštitno područje ugroženo i kemikalijama

Sve ukazuje na to da je riječ o priči koja se nastavlja na otkriće iz rujna 2010., kada je Večernji list objavio izvještaj IRB-a, prema kojemu je vodozaštitno područje Šibice kod Zaprešića, zbog 30-godišnjeg ispuštanja otpadnih voda iz tamošnjih pogona Plive i Kvasca, ugroženo kemikalijama i antibioticima koji su se nataložili u potoku Gorjak kod S. Marofa.

Šibice su od Plive i Kvasca udaljene samo 4 km, i to nizbrdo/nizvodno, što je značajno za mogući utjecaj na podzemne vode. 

kostajnica
NA GRANICI EU
Tužna priča iz hrvatskog grada: 'Znate kakva je situacija kad je čak i gradonačelnik odselio'
Biciklisti
PROMO
Kako izabrati pravi bicikl
 • kaj_god:

  Ako imate neku upalu, preporučam čašu vode iz Save svkih 12 h poslije obroka.

 • Avatar Drazen Klaric
  Drazen Klaric:

  Hm Klasična hrvatska glupost. Ovo je samo mali dio zagađenja voda. Komunisti su kemijsku industriju gradili pokraj rijeka, jer kemija treba dosta vode i najlakše se bilo riješiti otpadnih voda punih svega, - puštanjem u rijeke. Primjer: Istočni dio Zagreba ... prikaži još!a bio je najjača industrijska zona u bivšoj Jugi. Danas su na tom dijelu zaštičena vodocrpilišta Petruševec, Črnkovec i sl. Rezultat: Kod bušenja bunara potrebnog za navodnjavanje plastenika i parcela s povrčem, nakon što smo odnijeli vodu na analizu, pronašli su u njoj na 100 metara dubine, - teške metale. Pa si misli što ima u površinskom sloju.

 • -obrisani-:

  Sad ce se Puhovski javit za rjec i rece Hrvati sutite.hehheheheh