Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Saudijska Arabija

Temeljit preustroj vojne hijerarhije

Kralj Salaman mijenja vojnu hijerarhiju
Foto: Reuters
27.02.2018.
u 12:31

Saudijska kraljevina već gotovo tri godine vojno intervenira u Jemenu kao podrška vladi protiv pobunjenih Hutija, koje podržava Iran

Kralj Saudijske Arabije Salman pristupio je temeljitom preustroju vojne hijerarhije otpustivši šefa glavnog stožera i imenujući mlade čelnike, među kojima jednu ženu, na odgovorna mjesta, prenose u utorak agencije. U nizu ukaza objavljenih u ponedjeljak, 82-godišnji saudijski suveren odobrio je "plan razvoja ministarstva obrane, u skladu sa strategijom nacionalne obrane" koju je inicirao njegov sin i prestolonasljednik Muhamed bin Salman (32), po državnim medijima.

Otpustio je šefa glavnog stožera i unaprijedio ostale visoke časnike povjerivši im nova zapovjedništva. Nikakvo objašnjenje nije službeno dano za taj preustroj vojske dok saudijska kraljevina već gotovo tri godine vojno intervenira u Jemenu kao podrška vladi protiv pobunjenih Hutija, koje podržava Iran, ali ne uspijeva postići odlučujuću pobjedu. Kralj Salman također je imenovao u civilnom sektoru mlade ljude na ključna mjesta poput zamjenika ministra, pomoćnika guvernera pokrajina i savjetnika na kraljevskom dvoru.

Tamadar bin Jusef al-Ramah imenovana je zamjenicom ministra rada i društvenog razvoja, vladin položaj visokog ranga, jedna od rijetkih žena koja je imenovana za dužnosnicu.  Među unaprijeđenima su i princ Turki bin Talal, brat princa milijardera Al Valida bin Talala, koji je imenovan viceguvernerom pokrajine Asir. Princ Al Valid, prozvan "Warrenom Buffettom Saudijske Arabije", bio je među prinčevima, ministrima, bivšim ministrima i poslovnim ljudima zadržanim u luksuznom hotelu Ritz-Carlton u Rijadu u okviru neviđene kampanje protiv onog što je vlada nazvala "korupcijom elita".

Na 381 ispitanih osumnjičenih osoba u okviru te kampanje pokrenute 4. studenoga, 56 ih je još u pritvoru, ali ne više u Ritz-Carltonu. UN sukob u Jemenu ocjenjuje kao "najgoru humanitarnu krizu na svijetu". Više od 9200 osoba je ubijeno, gotovo 53.000 ranjeno, a gotovo 2200 preminulo je od kolere, po Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

U galeriji pogledajte fotografije o audijskoj Arabiji:

Kralj Salaman mijenja vojnu hijerarhiju
1/8

Komentara 1

Avatar nemam-pojm@
nemam-pojm@
18:30 27.02.2018.

No koment

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije