Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UKRAJINSKA KRIZA

Sastanak ministara vanjskih poslova EU: 'Jasno je da Putin pokušava uništiti Ukrajinu'

ukrajina
Foto: Reuters/Pixsell
1/3
22.09.2022.
u 07:06

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell rekao je da "paniku i očaj" pokazuje Putinova najava aneksije dijelova ukrajinskog teritorija i prijetnja nuklearnim oružjem

Ministri vanjskih poslova Europske unije složili su se u srijedu oko pooštravanja sankcija Rusiji i povećanja isporuke oružja Kijevu nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio mobilizaciju stotina tisuća Rusa za rat u Ukrajini.

Ministri vanjskih poslova koji borave u New Yorku na sastanku svjetskih čelnika u Ujedinjenim narodima, održali su kasno u srijedu izvanredan sastanak vezan uz ukrajinsku krizu.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell rekao je da "paniku i očaj" pokazuje Putinova najava aneksije dijelova ukrajinskog teritorija i prijetnja nuklearnim oružjem.

"Jasno je da Putin pokušava uništiti Ukrajinu", rekao je Borrell novinarima nakon sastanka ministara članica EU.

Nakon što ih je izvijestio ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba, ministri su se složili oko pripreme osmog paketa sankcija koje bi bile usmjerene na "relevantnije sektore ruskog gospodarstva i nastavile ciljati na ljude odgovorne za agresorski rat u Ukrajini", rekao je Borrell. 

Ministri EU-a održat će sljedeći službeni sastanak sredinom listopada kada se očekuje da će biti formaliziran paket sankcija.

Ministri su se također složili povećati isporuku oružja Ukrajini. Borrell je odbio dati dodatne pojedinosti o vrsti sankcija ili vojnoj potpori, ali je rekao kako vjeruje da će unutar Unije postojati "jednoglasna" potpora novim mjerama.

Govoreći u intervjuu za Reuters, estonski ministar vanjskih poslova Urmas Reinsalu rekao je da Putin pokušava prestrašiti i podijeliti Zapad, ali i da su njegove posljednje izjave "prekretnica".

Sastanak u srijedu održan je kako bi se naglasilo jedinstvo, brzo krenulo s novim paketom sankcija i financiranjem europske mirovne pomoći za povećanje opskrbe Ukrajine oružjem, rekao je.

Očuvanje jedinstva među 27 članica za paket sankcija moglo bi se pokazati složenim usred krize opskrbe energijom koja je teško pogodila Uniju.

VIDEO Najavljeni prosvjedi diljem Rusije: 'Sada će rat zaista doći u svaki dom i u svaku obitelj'

 

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
07:54 22.09.2022.

Sa jedne strane EU najavljuje sankcije Rusiji, dok sa druge strane Rusiju se optužuje da vodi rat energentima, da li su ovi iz EU baš tolike budale? Prije nego uvedeš sankcije pobirni se da ti Rusija više nije potrebna, pronađi nove izvore energenata i onda uvodi sankcije a ne da se ljudi smrzavaju usred zime, da gospodarstvo propada....

Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
07:42 22.09.2022.

financiranje europske mirovne pomoći za povećanje opskrbe Ukrajine oružjem - sanje oružja je jedina mirovna inicijativa koju su smislili?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije