Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Sudar Mig-ova: Saslušani svjedoci, iskazi i dokazi tajni

U Karlovcu traje postupak zbog sudara MiG-ova 2010. MORH je od suda tražio da se suđenje zatvori za javnost jer će se tijekom njega prezentirati podaci s oznakom državne tajne
16. svibnja 2015. u 18:30 1 komentara 1037 prikaza
19.07.2011. Karlovac - Marija Klipa koja je ozlijedena pri padu MIG-ova kod Plaskog ispred karlovackog Zupanijskog suda.
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

– Provodi se dokazni postupak, a jučer su saslušani svjedoci optužbe i obrane. Svi detalji o tijeku postupka ili sadržaju provedenih dokaza su tajni – kazala je Majda Marčeta, sudska savjetnica Općinskog suda u Karlovcu, gdje je nedavno počelo suđenje satniku Igoru Trošelju i natporučniku Marijanu Kudliki, pilotima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva optuženima da su u rujnu 2010. na vojnoj vježbi skrivili sudar MiG-ova 21 kod Plaškog, pri čemu je teško ozlijeđena Marija Klipa (na slici) koja je na njivi u blizini pada aviona sadila krumpire. Žena je ozlijeđena nakon što su je pogodili dijelovi ispaljene rakete iz srušenih aviona. Imala je otvoreni prijelom podlaktice i od tada je bila na desetak operacija.

Suđenje je na zahtjev MORH-a zatvoreno za javnost, uz obrazloženje da će se tijekom dokaznog postupka sudu prezentirati dokumenti i podaci označeni državnom tajnom. Pilote se tereti da se prilikom vojnih vježbi na vojnom poligonu Eugen Kvaternik kod Slunja nisu držali Pravila o letenju oružanih snaga te da su time doveli u opasnost život ljudi i imovinu. Naime, piloti nisu letjeli po dogovoru, već su izvodili manevre pa su se avioni sudarili i srušili. 

>> Piloti srušenih MiG-ova čekaju istragu. U postrojbi su, ali ne let 

>> 'MiG je pao za 30 sekundi, a sjednicu VNS-a Ivo Josipović saziva za 30 dana?'

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo