Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 198
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USPJEH BOSANSKOHERCEGOVAčKIH ZNANSTVENIKA Tim dr. Damira Marjanovića prvi u svijetu DNK testom identificirao žrtve iz II. svjetskoga rata

Sarajevski genetičari otkrivaju tajne Hude jame

30.05.2009.
u 23:00

Zahvaljujući bosanskohercegovačkim genetičarima, veliki broj žrtava komunističkih zločina s kraja Drugog svjetskog rata, uključujući i one iz nedavno otkrivene grobnice u Hudoj jami, mogao bi biti identificiran i dostojanstveno pokopan.

Komunistička odmazda
Stručnjaci Instituta za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju iz Sarajeva uspjeli su dosad identificirati pet žrtava iz masovnih grobnica koje su ostale iza komunističkih osvetničkih pohoda pred kraj i nakon Drugog svjetskog rata u Sloveniji.

Zahvaljujući najmodernijim metodama DNK analize, sarajevski genetičari su uz pomoć kolega iz Hrvatske i Slovenije identificirali žrtve koje su komunisti ubili u okolini Škofje Loke.

Primjenjujući iskustva u identifikaciji žrtva nakon posljednjeg rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, stručnjaci predvođeni dr. Damirom Marjanovićem uspjeli su iz pronađenih kostiju 27 žrtava uzeti DNK uzorak i, usporedbom s DNK uzorcima potencijalnih živih rođaka, dobiti poklapanja za pet žrtava.

To je prvi slučaj u svijetu uspješne DNK identifikacije žrtava iz masovnih grobnica iz Drugog svjetskog rata.

- Imali smo dva velika problema. Prvi je što je riječ o kostima koje su više od 60 godina bile u zemlji i izložene uništavanju, a drugi još veći problem je što nemamo veliku referentnu bazu podataka.

Broj izravnih srodnika tih žrtava je sve manji i potrebno je animirati ljude kako bi dali DNK uzorak i tako nam omogućili da imamo s čime usporediti DNK žrtava, kaže dr. Marjanović.

Križni putovi
Ovaj, za mnoge rođake žrtave, ali i širu javnost, iznimno važan projekt financira lokalna vlast iz Škofje Loke, a ako bi postojao interes, sarajevski stručnjaci spremni su na sličan način pristupiti i identifikaciji tisuća drugih žrtava križnog puta.

- Sada je krajnje vrijeme da se krene u taj proces jer će za deset godina biti znatno manje živih srodnika tih žrtava koje zaslužuju biti identificirane i dostojanstveno pokopane, ističe dr. Marjanović, koji je ove iznimne rezultate prezentirao i na svjetskom kongresu forenzične genetike koji se ovih dana održava u Splitu.


Pronašli majčine posmrtne ostatke

Novim postupkom, koji omogućava da se i iz vrlo degradiranih, gotovo potpuno uništenih kostiju uzimaju DNK uzorci, sarajevski stručnjaci uspjeli su identificirati posmrtne ostatke Slovenke. Njezini su sinovi desetljećima bezuspješno tragali za njezinim grobom. Riječ je o trudnoj ženi koja je oteta iz vlaka 1942. godine i mučki ubijena. Njezinim sinovima je sada, 67 godina kasnije, omogućeno da dostojanstveno pokopaju njezine posmrtne ostatke pronađene u jednoj masovnoj grobnici.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije