Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sarajevo

Gradsko vijeće želi Mesića za počasnog građanina unatoč njegovu protivljenju

Stjepan Mesić odbija titulu počasnog građanina
Foto: Marko Lukunić/Pixsell
28.02.2018.
u 14:40

Mesić je u utorak poslao i pismo sarajevskom gradonačelniku Abdulahu Skaki (Stranka demokratske akcije, SDA), u kojemu ga je izvijestio kako ne želi prihvatiti priznanje koje je predmet politizacije

Zastupnici u Gradskom vijeću Sarajeva u srijedu su izglasali odluku da se bivšem hrvatskom predsjedniku Stjepanu Mesiću ove godine dodijeli titula počasnog građanina, unatoč činjenici da je sam Mesić u utorak odbio mogućnost prihvaćanja tog priznanja kompromitiranog uskraćivanjem te iste nagrade Orhanu Pamuku, jednom od najvećih književnika današnjice.

Mesić je u utorak poslao i pismo sarajevskom gradonačelniku Abdulahu Skaki (Stranka demokratske akcije, SDA), u kojemu ga je izvijestio kako ne želi prihvatiti priznanje koje je predmet politizacije, a izravni povod za to bivši hrvatski predsjednik je vidio u činjenici da je Povjerenstvo za izbor i imenovanja Gradskog vijeća titulu počasnog građanina Sarajeva najprije odlučilo dodijeljiti nobelovcu Pamuku pa je potom tu istu odluku promijenilo i odlučilo se za Mesića.

Bio je to rezultat pritisaka iz SDA da se nagrada ne dodijeli čuvenom književniku i to zbog njegova odnosa prema režimu turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, kojega Pamuk otvoreno kritizira, no Skaki ni Mesićevo pismo nije bilo razlog da ga on u srijedu ne predloži za nagradu, što je onda Gradsko vijeće poduprlo i to s 23:1 glas. Takva je odluka donesena iako nitko nije mogao obrazložiti njeno utemeljenje s obzirom da je Mesićeva poruka bila potpuno jasna.

Predsjedatelj Gradskog vijeća Igor Gavrić kazao je tek kako je Mesić zaslužio nagradu, a Pamuk nije, a uz to je zamjerio drugima "zbog politizacije". "Nitko nije oduzeo nagradu Orhanu Pamuku i nitko ne spori njegovo djelo. Iako je svjetski poznat pisac i nobelovac u obrazloženju (prijedloga) nije se moglo navesti što je Pamuk napisao i uradio za Sarajevo", bilo je objašnjenje Igora Gavrića, koji pripada Savezu za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića, koji zajedno sa SDA čini vladajuću većinu u tom tijelu.

Orhana Pamuka za počasnog građanina Sarajeva predložila je renomirana izdavačka kuća Buybook u suradnji s udrugom građana "Amadeus". Pamuk je u travnju kada se obilježava dan Sarajeva trebao doputovati u taj grad i ujedno početi raditi na scenariju za film koji bi ovjekovječio čuveni koncert Sarajevske filharmonije, održan tijekom rata u razrušenoj sarajevskoj Vijećnici, kojim je ravnao Zubin Mehta

Komentara 27

DU
Deleted user
14:57 28.02.2018.

Kakva cast. Zasluzeno priznanje drugu mesicu, jer malo ima predsjednika koji bi izdali zemlju kojom presjedavaju, a to je ovom uspjelo i zato zasluzuje bakirovo odlicje. Svaka cast! Njegovi unuci ce biti ponosno na svoga babu. Nadam se da ce mu osigurati grobno mjesto pored babe Izetbegovica, tako da mogu na miru divaniti. Masala!

ZD
zdepar
14:53 28.02.2018.

njima je vjerojatno bio koristan, vodite si ga doma, još ćemo vam ga isporučiti fco pale

GE
gerijatrija
15:32 28.02.2018.

Drug tito u kući cveća, Burdušu maozolej na Igmanu neka vam ostane zauvjek !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije