Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Sapunar: Livaković mi je kazao da ponekad dio novca ide za Zadar i Kalmetu

Kalmeta je optužen da je s ostalima preko tvrtke Remorker izvukao oko 15 milijuna kuna i 800.000 eura
02. studenoga 2017. u 15:27 41 komentara 2550 prikaza
Josip Sapunar svjedočio u postupku protiv Božidara Kalmete i ostalih u aferi HAC-Remorker
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/17

Vi ste do sada ispitivani tri puta. Prvi put iskaz ste davali dva sata, a druga dva puta ste iskazivali po 15 minuta. No te ste iskaze dali u drugoj procesnoj poziciji jer ste bili optuženik. Sada ste svjedok, kao svjedok morate govoriti istinu, a iskazi koje ste ranije dali, nama su neupotrebljivi i nitko vam ih ovdje ne može ni predočavati - riječi su kojima se sutkinja Gordana Mihela Grahovac obratila Josipu Sapunaru, netom nakon što je u velikoj sudnici zagrebačkog Županijskog suda sjeo na klupu za svjedoke.

Milan Bandić, Bundek Republika Apsurdistan Najveća zvijezda VIP suđenja koja počinju na jesen je Milan Bandić

Bivši član Uprave HAC-a priznao je krivnju te se nagodio s USKOK-om, a osuđen je na godinu dana zatvora, koja mu je  zamijenjena radom za opće dobro. Uz to je sklopio i izvansudsku nagodbu s USKOK-om prema kojoj u državni proračun mora uplatiti 5,8  milijuna kuna.

Sapunaru su tako iza leđa ostali njegovi bivši suoptuženici, predvođeni Božidarom Kalmetom, bivšim gradonačelnikom Zadra te bivšim ministrom prometa i infrastrukture. Kalmeta te Zdravko Livaković, Milivoj Mikulić, Stjepko Boban, Damir Kezele, Miroslav Bunić, Jurica Prskalo, Marijo Lovrinčević i Sandro Vukelić optuženi su u aferi HAC - Remorker. USKOK ih tereti da su preko tvrtke Remorker iz HAC-a izvukli najmanje 15 milijuna kuna i 850.000 eura. Sa svima navedenima u početku su bili optuženi i Sapunar te Igor Premilovac i Ivan Berket. No njih su trojica priznali krivnju te su se nagodili s USKOK-om. To znači da će tijekom ovog postupka biti saslušani kao svjedoci, a prvi od njih je Sapunar. Prethodno je u ovom postupku osuđen na godinu dana zatvora, koja mu je zamijenjena za rad za opće dobro,a morao je vratiti i 5,8 milijuna kuna.

AFERA HAC - REMORKER Počelo suđenje Kalmeti, a on kaže: Nisam kriv!

Sapunar je u svom iskazu, vrlo koncizno opisao kako je i kada počeo raditi za HAC, ali i kako je počelo izvlačenje novca iz te državne tvrtke.

- Tamo su se događale razne stvari, a izvlačio se i novac preko povezanih poduzeća. Takvih poduzeća bilo je osam ili devet. Sve je počelo u vrijeme izgradnje Kalmetine, kada mi je došao Livaković i pitao me znam li nekog preko koga bi se to moglo raditi. Sjetio sam se Premilovca kojeg poznajem od ranije - kazao je Sapunar. Pojasnio je zatim da je Premilovac dogovarao posao s tvrtkama kao što su Vijadukt, Osijek Koteks, Strabag... Premilovčeva tvrtka Remorker tim je tvrtkama isporučivala fakture, a nakon što bi novac bio uplaćen na račun Remorkera, Premilovac ga je podizao i odnosio Sapunaru. - On je sebi ostavljao 20 posto jer je tako bilo dogovoreno. Novac sam nosio Livakoviću, Mikuliću, Kezeleu, Bobanu i Berketu. Od tog novca 30 posto sam nosio u Vijadukt. Tamo ga je preuzimao Berket, a nekada i Kezele. Preostalih 70 posto nosio sam Livakoviću - kazao je svjedok.

Josip Sapunar svjedočio u postupku protiv Božidara Kalmete i ostalih u aferi HAC-Remorker
1 / 7
Josip Sapunar svjedočio u postupku protiv Božidara Kalmete i ostalih u aferi HAC-Remorker

- A je l’ znate što je on dalje s tim novcem radio? - zanimalo je Željku Mostečak, zamjenicu ravnateljice USKOK-a. - Ponekad bih od tog novca ja dobio dio, a Livaković mi je rekao da ponekad dio tog novca ide za Zadar i Kalmetu - odgovorio je svjedok. Odgovarajući dalje na pitanja kazao je i kako je u Zadru kupio stan koji nije bio na njegovo ime, a upitan zašto je to tako napravio, odgovorio je: - Livaković mi je savjetovao da bi bilo bolje da se ne zna da sam ja vlasnik stana. Obrana je prigovarala tim pitanjima smatrajući da oni nemaju veze s postupkom, iako se u optužnici navodi da je Boban kupio stan na tuđe ime, a USKOK u optužnici tvrdi da je tako prikriveno porijeklo novca. Kalmeta je osim za aferu HAC - Remorker optužen i za krak afere Fimi medija, u kojem ga se tereti da je od te tvrtke naručio propagandni film Prometna renesansa Hrvatske koji je koštao 600.000 kuna. Film je napravljen i plaćen, no nikada nije prikazan. Govoreći o tom filmu, Sapunar je kazao da je on bio taj koji je Kalmetu upoznao s Nevenkom Jurak, vlasnicom Fimi medije.

- Moj je dojam bio da se oni nisu od ranije poznavali. Ja sam s njom surađivao dok sam bio u HAC-u, a da HAC surađuje s njenom tvrtkom naredio je Mladen Barišić - kazao je svjedok. Sapunar će svoje svjedočenje nastaviti idući tjedan kada će mu pitanja postavljati obrana.

Andrej Plenković i Milorad Pupovac Eduard Petranović Dok šire rat sa svojim poduzetnikom godine, u tišini uhljebljuju Kalmeta: 'Premijer je bio ljut jer su se u pošti zapošljavali kadrovi koji nisu članovi HDZ-a!' Pripremno ročište Kalmeta: Ovo je početak kraja mučnog razdoblja za mene i moju obitelj
Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
 • Marko1337:

  Kada će konačno iza brave mafija milanović, mesić, čačić, pusić, linić, jakovina, josipović.... i brojni drugi. Zar je UDBA još toliko jaka da su ti kriminalci nedodorljivi ? Kada će biti smjena Cvitana, čuvara partijskih kriminalaca i zašto udbaški zločinac ... prikaži još! bajić takođe nije iza brave ?

 • Gustirna:

  Kada je sapunar uhicen izjavio je da nije davao nikakav novac kalmeti ali jest davao novac pusicki i cacicu iz hns-a...nadajmo se da ga udba nije obradila...

 • Avatar indigo25
  indigo25:

  još jedno suđenje gdje su svi okrivljeni nevini. sve će završiti na članku u novinama. lova je nestala niko ne zna kako narod je već platio sve. a sad je ovo samo samo farsa.