Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
štrajk sanitetskog prijevoza

Sanitet vozi hitne pacijente, zato traži veći koeficijent

Sanitet šibenskog Doma zdravlja u štrajku solidarnosti
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/3
14.02.2020.
u 06:31

– Koordinirano ćemo nastupiti u daljnjim razgovorima jer od većeg koeficijenta ne odustajemo. Bit će još štrajkova solidarnosti u nekim županijama - najavio je sindikalni čelnik Mišel Majetić

Sud je rekao svoje, ponuda je na stolu, idemo razgovarati. Štrajk je legalni način traženja prava, no mišljenja sam da vozači saniteta ne mogu imati baš takav koeficijent kao vozači hitne – kazao je jučer ministar zdravstva Vili Beroš nakon što je Županijski sud u Zagrebu odlučio da je štrajk djelatnika sanitetskog prijevoza nelegalan.

Ta je sudska odluka nepravomoćna i Hrvatski sindikat sanitetskog prijevoza na nju će se u osmodnevnom roku (do 18. veljače) žaliti Vrhovnom sudu, potvrdio nam je sindikalni čelnik Mišel Majetić.

VIDEO Sanitet šibenskog Doma zdravlja u štrajku solidarnosti

Zagrebački sanitet radi jer ne žele, kaže, da vozači tramvaja voze pacijente, no štrajkaški odbor nije donio formalnu odluku o prekidu štrajka. Štoviše, jučer su ih štrajkom solidarnosti poduprli djelatnici u sanitetskom prijevozu u 11 hrvatskih gradova, a u idućim danima to će učiniti i u nekim drugim mjestima u Hrvatskoj.

– Koordinirano ćemo nastupiti u daljnjim razgovorima jer od većeg koeficijenta ne odustajemo. Bit će još štrajkova solidarnosti u nekim županijama. Ministar ne zna kako radi sanitetski prijevoz i ne zna da sanitet često vozi jednako hitne pacijente kao hitna, pogotovo u manjim mjestima – govori Majetić i podsjeća da u sanitetu uz vozače rade i medicinski tehničari i medicinske sestre.

Ukupno ih je oko 900 u cijeloj Hrvatskoj, cca 600 vozača i 300-tinjak tehničara i sestara, a u nekim županijama ionako nisu razdvajali sanitet od hitne pa ondje imaju pripravnost. Situacije su to u kojima pacijenta s, primjerice, moždanim udarom iz doma zdravlja treba prevesti u bolnicu ili iz jedne bolnice u drugu.

Pritom nije uvijek prisutan liječnik, a nerijetko dođe do iznenadnih pogoršanja pacijentova stanja poput infarkta. Iako su već prije iz saniteta tražili da i sanitetska vozila imaju defibrilator, ocijenjeno je da za to nema novca.

M. Majetić ističe da će Sindikat ustrajati u svojim zahtjevima i boriti se i drugim pravnim načinima. 

Komentara 1

SA
Sanitet
11:23 14.02.2020.

Pa upravo iz razloga što ne voze nikakve hitnoće zovu se sanitet.Prodavanje magle.Zaslužuju veću plaću ali ne na račun HITNE MEDICINSKE POMOĆI.U sanitetu nema H od hitnosti čista fizikalija .Često su tu samo vozači koji niti nemaju veze sa medicinom .Čisti spin posao im je 0% stres 50% fizikalija.Taxiranje pacijenata nije hitna medicina

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije