Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DRAMA U MELILLI

Sanchez: Migranti napali Španjolsku

FILE PHOTO: African migrants sit on top of a border fence during an attempt to cross into Spanish territories, between Morocco and Spain's north African enclave of Melilla
JESUS BLASCO DE AVELLANEDA/REUTE
26.06.2022.
u 10:04

Španjolski premijer za napad na granici s najmanje 18 mrtvih optužio "mafiju koja trguje ljudima"

Španjolski premijer Pedro Sanchez nazvao je u subotu dramu u Melilli, kada je dan ranije gotovo 2000 afričkih migranata pokušalo silom ući uz tu španjolsku enklavu unutar teritorija Maroka, "napadom na teritorijalni integritet" Španjolske.

- Radi se o napadu na teritorijalni integritet naše zemlje - rekao je Sanchez na konferenciji za novinare u Madridu.

Sanchez je optužio "mafiju koja se bavi trgovinom ljudima" za odgovornost za "nasilni napad" na granici Maroka i Melille u kojem je život izgubilo 18 migranata.

- Ako je netko odgovoran za ono što se dogodilo na granici, to je mafija koja se bavi trgovinom ljudima - istaknuo je premijer.

Okršaj migranata s pograničnim policajcima trajao je dva sata.

Španjolska policija uočila je u petak u 6.40 ujutro mnoštvo koje je činilo "gotovo 2000 migranata" kako se približava granici, a "130 osoba iz subsaharske Afrike" u tome je uspjelo, rekao je policijski glasnogovornik. Njemačka agencija dpa prenosi pozivajući se na agenciju Europa Press da su ilegalni migranti silom otvorili jedan od ulaza preko granice.

Video snimke objavljene na mreži pokazuju uglavnom mlade muškarce kako trče ulicama, pjevajući i plešući od radosti.

Neki od njih bili su ozlijeđeni zbog prodora preko ograde, šest metara visoke i s dva niza bodljikave žice.

Dan ranije 116 marokanskih policajaca bilo je ozlijeđeno u pokušaju da zaustave 500 migranata u pokušaju nasilnog prelaska ograde.

Maroko je 1956. stekao neovisnost od Francuske i Španjolske koja još ima dvije enklave: Melillu i Ceutu, 250 kilometara zapadno od Gibraltara. Kako je riječ o kopnenoj granici s Europom, pored ta dva grada okupljaju se stalno deseci tisuća ljudi, uglavnom iz subsaharske Afrike čekajući svoj trenutak da pokušaju ući na tlo Europske unije.

Uobičajena im je taktika da preko ograde nahrupe stotine njih koristeći faktor iznenađenja za graničnu policiju. Pokušaj masovnog prelaska u Melillu prvi je nakon normalizacije odnosa između Madrida i Rabata nakon diplomatskog spora dugog gotovo godinu dana koji je izazvan kada je Španjolska primila na liječenje Brahima Ghalija u travnju 2021. Ghali je zapovjednik Fronte Polisario, organizacije koja se desetljećima bori za neovisnost Zapadne Sahare od Kraljevine Maroko. 

>> VIDEO U Hrvatskoj potvrđen prvi slučaj majmunskih boginja, pacijent ima blaži oblik

Ključne riječi

Komentara 2

FR
frane19
12:27 26.06.2022.

Jaka državna vlast koju porazi 500 golorukih ljudi i osvoji im zemlju.

XA
xaron
21:47 26.06.2022.

Španjolska i Maroko imaju sporazum o vračanju ilegalaca, te če i ovi koji su “ uspješno” prešli ogradu uskoro biti vračeni nazad.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije