Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sanaderu zastupnička plaća bez dodataka oko 16.000 kuna

Sanader je sredinom lipnja podnio zahtjev za isplatu saborske plaće jer mu je 31. svibnja 2011. prestao radni odnos u tvrtki Alia savjetovanje.
01. srpnja 2011. u 12:38 90 komentara 3 prikaza
sanader
Foto: VL

Mjesečna zastupnička plaća Ive Sanadera izračunat će se na osnovi koeficijenta i radnog staža od 30 godina i tri mjeseca i trebala bi bez dodatka iznositi oko 16.000 kuna. Tako je jednoglasno odlučio saborski Odbor za izbor i imenovanja. Naime, Sanader je sredinom lipnja podnio zahtjev za isplatu saborske plaće jer mu je 31. svibnja 2011. prestao radni odnos u tvrtki Alia savjetovanje. Iako je odluka donesena jednoglasno, i oporbeni i vladajući članovi odbora isticali su da moraju poštovati zakone i glasovati za Sanaderov zahtjev.

Zdenko Franić (SDP) napomenuo je da je on politički protiv ove odluke, ali da će proceduralno biti za nju. Željka Antunović upozorila je da je SDP u protekla dva mandata, na temelju vrlo očitih indicija, upozoravao na koruptivni karakter vlasti kojoj je na čelu bio Ivo Sanader. Napomenula je da tada nitko od odgovornih iz vlasti i istražnih tijela nije reagirao te da je besmisleno raspravljati o nečemu što je zakonsko pravo zastupnika.

– Političku odgovornost snose oni koji su godinama gledali kako se u Hrvatskoj krade i o tome su šutjeli – nastavila je.

– Neka sudovi danas odrade svoje, a zakonska prava ima svatko pa i onaj tko je pritvorenik i osumnjičenik  – rekla je Antunović.

To je izazvalo Krunoslava Markovinovića (HDZ), koji je kazao da će idući saziv Sabora morati raditi na tome da se Zakon o pravima zastupnika izmijeni. Potom je cinično dodao da je HDZ upozoravao na niz koruptivnih stvari u bivšoj Račanovoj vladi, a nešto od toga vjerojatno će biti procesuirano jednog dana.

– U cijeloj priči mogu reći da su HDZ i Vlada našli dovoljno snage da podrže procesuiranje svih koji su na bilo koji način zgriješili, dok SDP sve one vezane s kriminalom prikriva i s njima jednog dana namjerava preuzeti vlast – oštro je uzvratio Markovinović.

I Josip Salapić (HDZ) naglasio je da je slučaj Sanader jedinstven i kako nitko nije očekivao ovo što se dogodilo.

– Vlada je pokrenula procese i počela s najtežim te pokazala što misli o korupciji – nastavio je Salapić. Jedno je upozoravati, drugo je predlagati, a oporba koristi sve mehanizme u svojim rukama da mijenja zakone – podučio ih je Salapić.

A1
BRZINA JE VRLINA
3 razloga zašto je 5G tehnologija bitna za budućnost gaminga
  • aabbcc:

    . Haaa...malo Vas je opljackao pa glasajte za jossss !!! hahaaa...

  • krizbaher:

    Javljam se dobrovoljno u zatvor, pristajem na pola njegove plaće bez dodataka...

  • -obrisani-:

    Dao bi ja njemu 1700 kuna mirovine i marš!