Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pakira kovčege

Sanaderov svećenik, svjedok u Fimi mediji, premješten u Kanadu

'04.06.2012., Zagreb - Ivo Sanader s odvjetnikom Goranom Suicem, dosao je na Zupanijski sud gdje se svaki prvi ponedjeljak u mjesecu mora javiti sucu istrage.  Photo: Marko Lukunic/PIXSELL'
Foto: 'Marko Lukunic/PIXSELL'
1/3
22.07.2012.
u 22:38

Slaven Milanović Litre: Premještaj sa slučajem nema veze. Mandat mi traje tri godine pa sam mogao ostati u Zagrebu ili otići bilo kamo na svijetu.

Fra Slaven Milanović Litre, župnik zagrebačke župe Majke Božje Lurdske, u koju je svojedobno zalazio i bivši premijer Ivo Sanader, dobio je novu župu, ali ne u Hrvatskoj nego u dalekoj Kanadi, u Vancouveru. Mnogi su to povezali sa željom da se iskusnog i dobrog pastoralca makne što dalje od neugodnih zbivanja u koja je upao upravo zbog toga što je bio Sanaderov župnik, pa je u aferi Fimi media i on završio na ispitivanju u USKOK-u.

Neugodan kontekst

– Moj premještaj nema nikakve veze s time. Ljudi mogu pričati što god žele, ali činjenica je da mi je mandat tri godine pa sam mogao ostati u Zagrebu ili otići u Kanadu, Ameriku ili bilo gdje jer mi fratri imamo župe po cijelom svijetu – rekao je fra Slaven.

Objašnjavajući svoje odnose s bivšim premijerom, kazao je: – Sanader je dolazio u našu crkvu na misu i to je sve. Svaki bi svećenik, da je bio na mome mjestu, prošao isto. Naravno da je čovjeku neugodno kada ga se smjesti u takav kontekst, a nitko ne spominje na stotine socijalnih projekata koje smo napravili, npr. u našoj župi u prošlih desetak godina – rekao nam je fra Slaven Litre. U Kanadu će se preseliti potkraj ljeta.

No u nekom trenutku morat će ponovno doći u Hrvatsku jer ga čeka klupa za svjedoke u slučaju Fimi medije. Njega je u svom iskazu od 14. siječnja 2011. pred USKOK-om spomenuo Mladen Barišić, bivši rizničar HDZ-a. Barišić je tada iskazivao o Marku Perkoviću Thompsonu i novcu koji mu je isplaćen da u kampanji ne bi pjevao ni za HDZ ni za bilo koga drugoga. Upravo bi na te okolnosti fra Slaven trebao svjedočiti na zagrebačkom Županijskom sudu.

– Uoči izborne kampanje 2007. kontaktiralo se s pjevačem Thompsonom. Znam da je neposredno prije premijer Sanader preko fra Slavena, župnika u crkvi Gospe Lurdske u Zvonimirovoj ulici u Zagrebu, u koju je obitelj Sanader redovito odlazila na misu, stupio u kontakt s Thompsonom. Ja sastanku nisam nazočio, no premijer Sanader kazao mi je da će angažirati Thompsona, ali da ne pjeva – kazao je Barišić u istrazi, a taj je njegov iskaz pročitan i na glavnoj raspravi.

Thompson sve demantirao

Barišić je iskazao i kako mu je poznato da se Sanader s fra Slavenom i Thompsonom dogovorio da će Thompsonu isplatiti iznos koji će odgovarati vrijednosti zemljišta za gradnju nove kuće koju je Thompson planirao sagraditi. – Sanader mi je naložio da osiguram takav iznos, kazavši da bi to moglo biti između 100.000 i 200.000 eura. Međutim, fra Slaven, koji je bio nekakav Thompsonov predstavnik, prenio mi je Thompsonov zahtjev, u kojem je tražio da mu se isplati 515.000 eura. Taj me zahtjev doveo u nezgodnu situaciju pa sam ga prenio Sanaderu. On mi je rekao da se snađem pa sam iz poslovanja Fimi medije osigurao taj iznos. Sama isplata bila je u mom uredu u Carini, gdje su došli Marko Perković Thompson i fra Slaven, a ja sam Thompsonu isplatio 515.000 eura – kazao je Barišić.

Thompson, o čijem će se saslušanju odlučiti tijekom sudskog postupka, Barišićev je iskaz više puta javno demantirao.

Komentara 35

DU
Deleted user
07:34 06.09.2017.

Barisic je turbo pokvarena osoba premazana svim mastima. I najvecoj budali je jasno da je pare trpao u svoj dzep. Na carinu se nije nitko mogao zaposliti ko nije u talu, a on je bio glava i kreator te kriminalne hobotnice

OB
-obrisani-
22:44 22.07.2012.

naravno. banda sakrija tragove.

DU
Deleted user
20:30 23.07.2012.

Tj milodare...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije