Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRVI HRVATSKI PREDSJEDNIK S PRAVIMA NAKON MANDATA

Sanader za Mesića traži novi ured

Iako voli motore, Mesiću nakon mandata ostaje pravo na automobil
Foto: Dalibor Urukalović
18.07.2008.
u 20:36

Daleko je još kraj mandata predsjednika Stipe Mesića, no u Vladi se već razmišlja o lokaciji na kojoj bi mogao biti smješten Mesićev budući ured. Za nedavnog susreta Mesića i Sanadera navodno je i ta tema usput spomenuta. U Banskim dvorima, doduše, ne otkrivaju sadržaj premijerovih razgovora sa šefom države, ali potvrđuju da se već počinju tražiti uredske prostorije u sklopu posebnih prava koja zakon pruža predsjedniku nakon što prestane obnašati tu dužnost.

Zakon iz 2004.
Riječ je o Zakonu o posebnim pravima predsjednika Republike Hrvatske nakon prestanka obnašanja dužnosti, izglasovanom u srpnju 2004. godine, odnosno pola godine prije predsjedničkih izbora na kojima je Mesić osvojio drugi mandat. Sabor je tada šefu države odobrio da nakon isteka mandata dobije uredske prostorije koje moraju biti odgovarajuće opremljene i prikladne za organiziranje sastanaka.

Pripadajuće je pravo bivšeg šefa države da se za administrativne i druge poslove služi uslugama dvaju državnih službenika čije će se plaće također namaknuti iz državnog proračuna.
Država će snositi troškove telefona, električne energije, grijanja, internetskih priključaka i telefaksa, kao i troškove opremanja ureda. Bivši šef države uz to će imati pravo i na osobnog vozača te na službeno vozilo i fizičku zaštitu.

Sva ta prava nisu vremenski ograničena, nego trajna, no da bi se aktiviralo pravo na ured i državne službenike, predsjednik to mora osobno zatražiti od Vlade, a Vlada taj zahtjev mora ispuniti u roku od 30 dana.

Stipe Mesić bit će prvi hrvatski predsjednik koji će se koristiti takvim pravima, uređenim po uzoru na praksu u drugim državama. Njegov mandat traje do početka 2010. godine, no budući Mesićev ured već je sada postao aktualan, usporedno s nagađanjima o Mesićevu eventualnom angažmanu u stranačkom životu. Zakon, uostalom, i ne kaže da se posebna prava bivšeg šefa države kose sa stranačkim angažmanom.

Pitat će i Mesića
Banski dvori raspolažu s više lokacija koje bi bile pogodne za ured bivšeg predsjednika. U Vladi kažu da će se samo držati pravila da taj ured ne bude na istoj lokaciji kao i ured aktualnog šefa države. Vjerojatno će se konzultirati i s Mesićem pri konačnom izboru lokacije, no ako bi to iziskivalo preseljenje nekih drugih ureda, odluka bi se morala donijeti dovoljno rano da se sve stigne obaviti.

Kao moguće lokacije za ured bivšeg predsjednika države uglavnom se spominju one na Gornjem gradu iako se u Banskim dvorima važu i druge opcije.

Ako se u idućih godinu i pol realizira plan da se Ministarstvo obrane preseli u vojarnu Croatia (bivša Maršalka), šef bi države nakon isteka mandata mogao dobiti nove uredske prostorije i na Krešimirovu trgu.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije