Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera Hypo

Sanader odbacio optužbe za proviziju od 3,5 mil. kuna iz 1995.

suić i prodanović
Marko Lukunić/PIXSELL
27.07.2011.
u 09:21

Tužitelji 
sumnjaju da je tadašnji zamjenik šefa diplomacije taj novac strpao u džep

Ivo Sanader danas je pred Tamarom Laptoš, zamjenicom ravnatelja USKOK-a, u Remetincu oko sat vremena iznosio obranu vezanu uz slučaj primanja provizije od 3,5 milijuna kuna 1995. godine, u vrijeme dok je kao zamjenik ministra vanjskih poslova dogovarao kredit s Hypo bankom za gradnju hrvatskih veleposlanstava u svijetu. Sanader je, prema riječima Čede Prodanovića, jednog od njegovih odvjetnika, ponovo odbacio inkriminacije te nije odgovarao na pitanja tužiteljice.

Nikoga nije teretio

– Radi se o nešto manjem predmetu, pa je i iznošenje obrane kraće trajalo. Negirao je inkriminacije i nikoga nije teretio – kazao je nakon izlaska iz zatvora Čedo Prodanović.

S obzirom na Sanaderove probleme s ozlijeđenom nogom, podsjetimo, ispitivanje okrivljenika u dosad šest otvorenih USKOK-ovih istraga do daljega se održava u zagrebačkom zatvoru. Istraga zbog spomenute provizije pokrenuta je protiv Sanadera početkom ožujka, u vrijeme dok je još bio pritvoren u zatvoru u Salzburgu, a tužitelji tvrde da ju je dogovarao s Wolfgangom Kultererom i Günterom Striedingerom, čelnicima banke koji su se našli pod istragom austrijskih tijela kaznenog progona.

Koliko se zna, USKOK u tom predmetu protiv Sanadera raspolaže i konkretnim materijalnim dokazima – isplatnicama banke. Inače, prošli je tjedan bivši premijer i šef HDZ-a pred tužiteljicama USKOK-a, također u pritvoru, iznio obranu vezanu uz optužbe o izvlačenju novca iz državne blagajne preko marketinške agencije Fimi media, njegova pranja preko različitih računa te posljednjeg proširenja istrage, radi čega je uhićena i bivša šefica računovodstva HDZ-a Branka Pavošević.

Tvrdnje i argumentirane

Koliko se zna, Sanader je odbacio optužbe da se isisavanje novca za račun HDZ-a odvijalo pod njegovim blagoslovom u vrijeme dok je bio na čelu Vlade.

Njegovi odvjetnici navode da je svoje tvrdnje potkrijepio i argumentima. Branitelji su jučer također demantirali da je njihov klijent teško bolestan. Kazali su tek da mora obaviti neke specijalističke preglede.

Komentara 21

CU
cuma
10:13 27.07.2011.

Državni neprijatelj broj 1, bivši predsjednik HDZ-e i premjer hrvatske Vlade, veleizdajnik i kriminalac bez premca, rekli bi s neskrivenim čuđenjem, zaboravljamo da je nastao u Tuđmanovom i HDZ-ovom inkubatoru, dopire li do primozga HDZ-eovcima da se ne sudi samo rečenom zlikovcu nego i njima, za sve što su nam učinili posljednjih 20-tak godina, ako imaju i malo morala moraju sami otstupiti i predati vlast na duže vrijeme,,,,,,gđo Kosor i besramnici oko Vaših skuta poštedite nas vašeg prisustva u javnosti, nestanite na par stotina godina,,,,,,

ZO
zoki385
10:14 27.07.2011.

evo kako se lijepo živjelo prije 17 godina. kako se samo ja nisam dosjetio da uzmem proviziju neku... :-)

MI
mica1111
09:43 27.07.2011.

...pa tome je prošlo 17 godina...po meni to je već u zastari ili pred zastarom...ili je sve skupa besmisleno... ...kaj se čeka sa drugima...?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije