Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RASPRAVA U SABORU

Sanader: Nitko ne smije biti priveden zato što drugačije misli

03.12.2008.
u 10:34

Predsjednik Vlade Ivo Sanader dao je izjavu u povodu posljednjih događanja i privođenja u Zagrebu i Dubrovniku.
- Hrvatska je demokratska zemlja širokih sloboda. Sve što smo prošli od devedesete do danas daje nam za pravo očekivati da slobodu i demokraciju koju smo stekli nitko i ništa danas više ne može dovesti u pitanje.

SDP-ova poruka aktivistima Facebooka: Ne dajte da vas zastraše

SDP će se pridružiti građanima na prosvjedu

U Hrvatskoj nitko ne smije biti priveden ili uhićen zato što drugačije misli, zato što prosvjeduje ili se ne slaže s mojom ili bilo čijom drugom politikom.
Braniti tu slobodu moja je glavna zadaća, kao hrvatskog premijera. Tako sam radio dosad, tako ću raditi i ubuduće.
Jer nije ovdje riječ o ovoj ili onoj Vladi ili o bilo kojoj stranci i politici, ovdje je riječ, kratko i jasno, o slobodi.
O slobodi izražavanja svog mišljenja, o slobodi političkog uvjerenja, o slobodi slaganja ili neslaganja s pojedinom idejom.
Zato sam zatražio da mi ministar unutarnjih poslova i ravnatelj policije danas podnesu izvješće o posljednjim događanjima i privođenjima u Zagrebu i Dubrovniku te da poduzmu odgovarajuće sankcije ako je bilo propusta u policijskom postupanju - rekao je predsjednik Vlade Ivo Sanader.

Saborska rasprava o 'slučaju Facebook'
Na početku jutrošnjega saborskog zasjedanja nezavisni zastupnik Dragutin Lesar zatražio je da u sabornicu dođe ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko i javnost izvijesti o razlozima policijske represije prema sudionicima Facebook grupe zbog organizacije građanskog prosvjeda koji bi se trebao održati u petak.

Za fašističke znakove na internetu 10.000 kuna

Prekršaji koji će se naći u novom zakonu

Priveden aktivist zbog lijepljenja prosvjednih plakata

Državno odvjetništvo triput pisalo ministrima

Lesar je rekao kako su mediji zadnjih dana izvještavali da policija prema organizatorima prosvjeda poduzima mjere represije i privodi ih zbog organizacije mirnog prosvjeda, da im trga plakate kojima se najavljuje prosvjed, što smatra pokušajem zastrašivanja.

- To je policijski pokušaj zastrašivanja i zato bi ministar unutarnjih poslova trebao doći u Sabor i izvijestiti o razlozima takvih mjera - kazao je.

Lesar je istaknuo da policija mora prestati kršiti Ustav koji, naglasio je, građanima jamči pravo na organiziranje i sudjelovanje na mirnim prosvjedima.

- Nemojte prejudicirati - poručio mu je potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks, izvijestivši da će se Vlada i MUP danas oglasiti o tom slučaju.

Na Lesarovo pitanje hoće li ministar doći u Sabor, Šeks je odgovorio:
- Vidjet ćemo.

Sabor je počeo raspravu o Godišnjem izvješću o radu Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva u 2007. godini.

(S.M)(Hina)


Privođenja na prosvjedu facebookera u petak?

Na redovitoj konferenciji za medije PU zagrebačke glasnogovornica Aleksandra Ljuba, na pitanje kako će policija postupati prema građanima koji će se u petak odazvati prosvjedu Facebook grupe "Stegnite vi remen, bando lopovska" ako budu nosili majice ili transparente s takvim i sličnim natpisima, rekla je da nije upućena u to kako će policija postupati prema njima, te da se mora konzultirati s kolegama koji se bave prekršajima iz domene kršenja javnog reda i mira. (M.Mik.)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije