Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PLAN Mesić u UN-u govori 9. prosinca

Sanader neće ići u New York

30.11.2008.
u 20:19

Iako se najavljivalo kako će u povodu preuzimanja jednomjesečnog predsjedanja Vijećem sigurnosti u New York otputovati i predsjednik Mesić, na početku mandata, te premijer Sanader, na kraju hrvatskog predsjedanja, plan je promijenjen.

Zasad je sigurno da će predsjednik Mesić biti na sjednici Vijeća 9. prosinca, za kad je zakazana rasprava na visokoj razini o Globalnoj sigurnosti i borbi protiv terorizma. Uobičajeno je da se u predsjedateljskom mandatu održi po jedna “high level” rasprava, na koju će otići šef države, a druge takve prilike, koja bi iziskivala zastupljenost na razini premijera, neće biti.

Rad Haaškog suda
Agenda Vijeća sigurnosti za prosinac uključuje i dvije teme iznimno važne za regiju, no Hrvatska mora paziti da pritom ne izađe iz okvira ovlasti predsjedatelja kako joj se ne bi predbacilo ono isto što se zamjeralo Sloveniji dok je predsjedala Europskom unijom. Ne smije se, dakle, koristiti predsjedateljskim mandatom radi promicanja svojih interesa.

Vijeće sigurnosti ovog će mjeseca imati na dnevnom redu rad Haaškog suda, a ta rasprava pada upravo u vrijeme pojačana pritiska na Hrvatsku da pronađe i dostavi topničke dnevnike kojima haaško tužiteljstvo hoće potkrijepiti dio optužnice protiv hrvatskih generala o granatiranju Knina.

Sanaderu bi dobro došao susret s glavnim haaškim tužiteljem Bramertzom, ali u Banskim dvorima kažu kako je vrlo mala vjerojatnost da će otputovati u New York. Bramertzovi nedavni razgovori s Vladom nisu ostavljali mnogo nade da će ocjena suradnje biti onako dobra kakvu je svojedobno ostavila Carla del Ponte, ali još postoji mogućnost da će glavni haaški tužitelj u konačnom izvještaju registrirati kako je Vlada u međuvremenu pojačala potragu za topničkim dnevnicima, koje Haag dugo traži.

Kraći rok
Kalendar hrvatskog predsjedanja bit će kraći od ostalih predsjedatelja. Jednomjesečni mandat, naime, istječe na Staru godinu. Ako nema iznenadnih kriza, radna tenzija u Vijeću pada već uoči Božića, tako da će za redovne teme preostati najviše tri tjedna.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije