Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sanader i ostali u srpnju počinju s iznošenjem obrana

Riječ je o ponovljenom suđenju koje je na zagrebačkom Županijskom počelo u lipnju 2016., nakon što je Vrhovni sud ukinuo raniju osuđujuću presudu.
05. lipnja 2018. u 16:38 6 komentara 135 prikaza
Ivo Sanader
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell

Afera Fimi media, u kojoj se među ostalima, sudi Ivi Sanaderu, bivšem premijeru i bivšem šefu HDZ-a te samom HDZ-u zbog financiranja iz crnih fondova lagano ulazi u svoju završnu fazu. Riječ je o ponovljenom suđenju koje je na zagrebačkom Županijskom počelo u lipnju 2016., nakon što je Vrhovni sud ukinuo raniju osuđujuću presudu.

Zdravko Mamić došao na sud s vrećicama u kojima su navodno dokazni materijali ŠOU U OSIJEKU Mamić pogreškom među gomilom spisa sudu predao i pripremljene odgovore Dejana Lovrena!

Dvije godine kasnije, na zagrebačkom Županijskom sudu, svoje je svjedočenje završio financijski vještak Zrinko Ručević, sud je odbio predložene dokazne prijedloge, a okrivljenici su dobili kraći rok da pripreme iznošenje obrana. Optuženici bi obrane trebali iznijeti početkom srpnja, a nakon toga ako iz njih ne budu proizašli novi dokazni prijedlozi, prijeći će se na završne govore, što znači da bi ponovljeno suđenje moglo biti okončano na jesen. Obrane su tražile novo knjigovodstveno - financijsko vještačenje, što je sud odbio kao odugovlačeći i nevažni dokazni prijedlog, a s istim obrazloženjem odbijen je i prijedlog za nadopunom tog vještačenja.

Andro Vlahušić DOSTAVIO DOKUMENTACIJU Zbog Vlahušićevih srčanih tegoba odgođeno pripremno ročište za aferu Revelin

Sud je odbio i prijedlog Sanaderove obrane da se na okolnosti financiranja HDZ-a sasluša Andrija Hebrang, smatrajući da je više svjedoka saslušavano na te okolnosti. Isto tako odbijen je prijedlog i da se sasluša Davor Drele Dretar, Vid Balog, Jacques Houdek..., a od saslušanja djela svjedoka obrane su i same odustale. U aferi Fimi media Sanader i ostali se terete za izvlačenje novca iz državnih poduzeća. Djelom tog novca su se financirale Sanaderove osobne potrebe, a novcem iz crnih fondova financirao se, prema optužnici i HDZ. Šteta je 75 milijuna kuna, a prije no što je presudu ukinuo Vrhovni sud, Sanader je bio osuđen na devet godina zatvora, a HDZ na novčanu kaznu od pet milijuna kuna.

Analiza HDZ ne želi da mu Agrokor bude nova Fimi media – sudbina M. Dalić i Vlade ovisi o nagodbi Nadan Vidošević Suđenje Vidoševiću Prokuristica Kraša Marica Vidaković danas svjedoči

 

Najopasnija zanimanja
RIZIČNI POSLOVI
Najopasnija zanimanja: „Bauštelci“, vatrogasci i medicinsko osoblje među najrizičnijima su u Hrvatskoj

A1 izdvaja za Vas

  • antonelić:

    u ovom bremenitom trenutku za mladu hrvatsku demokraciju kad hibridi nadiru i sa lijeva i sa desna pozivam središnjicu da skupi glave i pozove upomoć stare , prekaljene borce za blagostanje , svojevrsne martire hrvatske zbiljnosti : dr.ivu sanadera , ... prikaži još! čobankovića , polančeca , vidoševića , sovu š. , jacu suzanu , ivića i pašalića , ni. valentića , škegru , žužula itd... predložio bih sanadera za glavnog tajnika središnjice ... on zna sve tajne ...

  • vadis1:

    Lopov Sanader je pravi primjer lopovluka u Hrvatskoj, i hrvatskog pravosudja.

  • trpimir53:

    Suuuude miiiiii