Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREMIJER O MUP-ovim DOKUMENTIMA

Sanader: Došlo je do nesporazuma s dokumentima protiv Markača

sanader_vlada2-txt.jpg
import
10.03.2008.
u 19:29

Hrvatski premijer Ivo Sanader rekao je da očekuje kako će na suđenju hrvatskim generalima Gotovini, Čermaku i Markaču pred Haškim sudom obrana pobiti kvalifikacije tužiteljstva, te dodao da je glede novih dokumenata koji navodno inkriminiraju Markača "došlo do nekog nesporazuma".

Odgovarajući na pitanje što očekuje od suđenja s obzirom na teške kvalifikacije i nove dokumente koje je hrvatska Vlada poslala haškom tužiteljstvu a koji navodno terete Markača, Sanader je rekao da "oko tih dokumenata postoji jedan nesporazum".

"Postoji jedan zahtjev Tužiteljstva da se određeni dokumenti iz MORH-a i MUP-a dostave. Međutim tih dokumenata nema. Čini se da je došlo do nesporazuma, da neki dokumenti koji su došli nisu ti koje je tražilo Tužiteljstvo", rekao je Sanader nakon sastanka s predstavnicima parlamentarnih stranaka koji je bio posvećen ZERP-u i pristupnim pregovorima s EU-om.

"Tih dokumenata nema, a mi ćemo provesti istragu da vidimo zašto tih dokumenata nema. U tom smislu, čini mi se da je jučer došlo do nekog nesporazuma. Dakle, možda je Tužiteljstvo tražilo neke druge dokumente, ali ovih o kojima se govorilo proteklih tjedana naprosto nema i mi ćemo provesti istragu zašto ih nema i gdje su", rekao je Sanader.

Iz MUP-a novi dokazi protiv Markača
Podsjetimo, dan prije službenog početka suđenja Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču, tužiteljstvo se pobrinulo za neočekivanu i dramatičnu najavu.

U tijeku predraspravne konferencije, kada obrane, tužitelji i sudsko vijeće otklanjaju tehničko-proceduralne nedoumice oko početka suđenja, Amerikanac Tom Kuzmanović, branitelj Mladena Markača, upitao je za objašnjenje postupka tužitelja Alana Tiegera, koji je Markačevoj obrani noć prije poslao alarmantnu obavijest da tužiteljima upravo pristižu važni dokumenti koji se odnose na njihova klijenta.


Planovi i zapovijedi
Tužitelji će očito tražiti da ovi dokumenti uđu u službeni indeks dokaza. I glavnog suca Alphonsa Orieja zanimalo je o kakvim je dokumentima riječ, no tužitelj Tieger objasnio je da još ni on sam ne zna detalje, jer dokumenti još nisu stigli u Haag.

Rekao je da će požuriti dostavu slanjem kurira. Markačevim odvjetnicima Mikuličiću i Kuzmanoviću smeta čin tužitelja. Od početka istrage proteklo je 13 godina, a sada tužitelji, dan prije početka suđenja, prikupljaju dokaze, čude se. Sudac će svakako tražiti od tužitelja objašnjenje.

Riječ je, kako doznajemo, o opsežnoj dokumentaciji koja obuhvaća izvještaje o komunikaciji unutar specijalne policije za vrijeme akcije u Medačkom džepu. Samo popis svih dokumenata zauzima 15 stranica. U njima, prema našim izvorima, nema nikakva spomena o zločinima, nego je riječ o međusobnoj komunikaciji nižih zapovjednika specijalaca s višima, odnosno uglavnom sa Željkom Sačićem. Dokumenti su u Haag poslani tek u prošli petak jer je trebalo vremena da se prikupe.

Sudac Orie predstavio je napokon upotpunjeno tročlano vijeće sudaca. Uz njega, tu su i Elisabeth Gwuanza iz Zimbabvea i Uldis Kinis iz Letonije.

Po svjedoku 2 sata
Glavni sudac Orie prihvatio je izmijenjenu listu svjedoka tužiteljstva, tako da će optužba imati na raspolaganju 209 i pol sati za izvođenje svojih dokaza i svjedoka. Dopušteno im je izvođenje 134 svjedoka, od toga 112 "uživo", a za ostale se trude dogovoriti pisano svjedočenje. Traže čak da u predmet uđu izjave nekih umrlih ili "nedostupnih".

Obrane još ne znaju s koliko će prostora za svoje svjedoke raspolagati, ali uobičajeno je da to bude približno onoliko vremena koliko ga ima tužiteljstvo. S razlikom što ovdje tri obrane moraju taj prostor dijeliti međusobno.

To bi po svjedoku u prosjeku bilo malo manje od dva sata, čemu treba pridodati još toliko vremena rezervirana za proceduralna, sudačka pitanja i za protuispitivanje branitelja.

Skandalozno je za obranu zvučala i najava da će, nakon uvodnih riječi u četvrtak, prvi pozvani svjedok tužitelja biti  zaštićen!? Sve obrane drže da je to pogrešna poruka Tribunala, jer suđenja bi trebala biti otvorena za javnost.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije