Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kraj bijega

Sanader bježao u SAD, no zbog tjeralice su mu poništili vizu

Pjunik
AFP
10.12.2010.
u 10:21

Sanader će biti biti prebačen u Tirol, iz kojeg će biti izručen Hrvatskoj. U Münchenu mu nisu dali da kupi kartu za Washinton

Bivši premijer Ivo Sanader, uhićen u blizini Salzburga, planirao je pobjeći iz Njemačke u SAD! U 11. 25 sati u zračnoj luci u Munchenu nije se uspio ukrcati na let za Washington. U to je vrijeme za njim već bila raspisana međunarodna tjeralica pa ga je službenik na aerodromu odbio objasnivši mu da ne može kupiti kartu “zbog nedostatka odgovarajućih dokumenata”. Naime, zbog tjeralice mu je SAD poništio američku vizu.

>>Hodak: Sanader će tražiti azil i biti dvije godine slobodan


Provjeravali sve bube
Sanader se nakon toga u kćerkinoj “bubi”, u pratnji brata, vraća u Austriju. Vožnja nije dugo trajala. “Pao” je u 15.46 sati na austrijskoj autocesti na naplatnoj kućici kod izlaza St. Michael im Lungau. Bio je na putu za Innsbruck, zajedno s bratom Miroslavom.

>>Zabrinuta Sanaderova punica: Zovem zeta, ali ne mogu ga dobiti


Prema informacijama naših kolega iz austrijskog lista Kleine Zeitung, Sanaderov automobil zaustavila su dvojica prometnih policajaca jer su austrijski policajci dobili naredbu da provjeravaju sve plave “bube”. Sanader nije pružao otpor pa je bez lisičina sproveden u istražni centar u stotinjak kilometara udaljeni Salzburg.

Po dolasku u istražni centar: "Molim vas čašu vode"
– Molim Vas čašu vode – bilo je prvo što je Sanader rekao nakon što je došao u istražni centar. Odmah je počeo rutinski postupak njegove identifikacije, nakon čega će biti prebačen u drugu zgradu, u odjel ekstradicijskog pritvora. To je “fini” odjel u kojemu Sanader prostor neće dijeliti s nasilnicima i teškim “krimosima”.

Sada se pokreće ekstradicijski postupak, a brzina izručenja Ive Sanadera hrvatskim vlastima ovisit će o tome hoće li Sanader pokušati postupak otezati ili će pristati da bez velikog pravosudnog “showa” bude predan našim vlastima.

Sanader saslušan, nema austrijsko državljanstvo
Austrijski radio i televizija ORF javila je u svom večernjem dnevniku ZiB da danas poslijepodne u Austriji uhićeni bivši hrvatski premijer Ivo Sanader nema austrijsko državljanstvo i da će biti izručen Hrvatskoj.

Isti izvor navodi da je Sanader uhićen u austrijskoj pokrajini Salzburg, u zajedničkoj akciji salzburške i tirolske policije na autocesti Tauern i da se je bio na putu u Innsbruck.

ORF izvještava da je Sanader saslušan, prije prebacivanja u Pokrajinski sud u Salzburg i da je pri uhićenju rekao da je „na službenom putu i da nije pobjegao iz Hrvatske“.

>>Pogledajte RTL-ovu snimku Sanaderovog dolaska u Pokrajinski sud

Vezano uz daljnju proceduru oko Sanaderovog izručenja Hrvatskoj, rečeno je da će austrijsko Državno odvjetništvo u Salzburgu održati video konferenciju s Državnim odvjetništvom u Tirolu, gdje je sanader prijavljen i ima tvrtku.

ORF navodi da će Sanader iz Salzburga biti prebačen u Tirol, iz kojeg će biti izručen Hrvatskoj.

Iz dobro informiranih izvora austrijske novinske agencije dobili smo informaciju da Sanader ipak neće biti prebačen u Innsbruck i da će ostati, najmanje do početka sljedećeg tjedna, u Salzburgu.

Wieselthaler-Buchmann: Sanader je vjerojatno osjetio da smo mu za petama
Voditeljica Odjela za međunarodnu policijsku suradnju u austrijskom Saveznom uredu za kriminal u Beču Regine Wieselthaler-Buchmann rekla je u drugom dnevniku ZiB 2 austrijske televizije ORF da je bivši hrvatski premijer Ivo Sanader lokaliziran u petak u ranim popodnevnim satima u koordiniranoj akciji hrvatske policije, austrijskog Saveznog ureda za kriminal i Pokrajinskih ureda u Salzburgu i Tirolu te Policijske inspekcije u St. Michaelu u salzburškom Lungau.

- Lociravšii njegov mobitel, saznali smo da se kreće autocestom u sazburškoj regiji prema Koruškoj, te je uhićen prije ulaska u tunel Tauern - dodala je istaknuvši kako Sanader pri uhićenju nije pružao otpor te da je s njim u automobilu bio i njegov brat.

Na upit da li je bio iznenađen kad su ga uhitili policajci u civilu, šefica Odjela za međunarodnu policijsku suradnju austrijskog Saveznog ureda za kriminal je ustvrdila:

- Vjerojatno je osjetio da smo mu za petama, obzirom na raspisanu međunarodnu tjeralicu.

Napomenula je da će brzina izručenja Ive Sanadera hrvatskim vlastima ovisiti o tome da li će bivši hrvatski premijer pristati ili ne na izručenje.

- Ako ne pristane, postupak će dulje trajati - rekla je Wieselthaler-Buchmann, najavivši da će Sanader koji je priveden u istražni zatvor u Salzburgu uskoro na prvo saslušanje.

ORF je u reportaži pod naslovom "Od političke zvijezde do slučaja za pravosuđe“ zaključio kako je bivši hrvatski premijer svoju karijeru započeo studiranjem u Austriji, a završio ju neslavno uhićenjem na austrijskoj autocesti.

>>Mislio da neće biti uhićen pa sada hitno mora naći odvjetnika

I tako su dvojica revnih austrijskih “prometnjaka” prekinula policijsko-pravosudno-novinarsku potragu koja je počela dan ranije, nakon što je bivši premijer pobjegao. Iako je Sanader “pao” vozeći se autocestom u smjeru juga, dakle prema Hrvatskoj, pitanje je bili se obistinile riječi njegova vjernog prijatelja Jerka Rošina, koji je ujutro u Saboru novinarima rekao da se čuo sa Sanaderom i da se on namjerava vratiti.

Tražili ga na Bledu
– Bio je razočaran, ali zvučao je staloženo. Vraća se u Hrvatsku jer želi dokazati da nije pobjegao i da ne bježi od zakona – rekao je Rošin. Do vijesti da je Sanaderov bijeg okončan mediji su provjeravali sve moguće teorije i glasine o tome gdje je i što smjera. Tako su mnogi novinari pohitali i na Bled jer se pronio glas da je Sanader ondje odsjeo.

– Vi ste već stoti novinar koji me pita isto pitanje. Sanader nije moj gost. Nikada u životu nisam srela vašeg odbjeglog premijera – rekla nam je Ana Marija Kovač, vlasnica jednog od pansiona na koji je pala sumnja da je poslužio kao utočište Ivi Sanaderu.

>>Svi Sanaderovi ljudi: Kraci korupcije

I Sanaderov prijatelj, HDZ-ov zastupnik Mario Zubović nada se kako će se bivši premijer ipak vratiti u Hrvatsku.

- Htio bi da se vratio danas i vjerujem da hoće- poručio je Zubović. Na pitanje vjeruje li da je Sanader nevin Zubović je poručio kako vjeruje.

>>Sanaderove igračke

Bianca Matković (HDZ), također bliska suradnica Ive Sanadera, kazala je da očekuje da će se on vratiti u Hrvatsku. Ne zna, kaže, što je Sanader rekao Rošinu, no uvjerena je da se vraća u Hrvatsku.

Za Anu Lovrin postupak ukidanja zastupničkog imuniteta Ivi Sanaderu nije trajao dugo. No samo trajanje procedure, dodala je, i nije bitno jer je važnije da se sada po Ustavu i zakonu ne može pobjeći, a i na snazi je, podsjetila je, europski uhidbeni nalog.

– Svatko onaj tko treba doći pred hrvatske sudove doći će pred njih – poručila je Lovrin.

Komentara 731

MO
modrulj
17:29 10.12.2010.

Ako ti daju manje od minimum 20 godina i ne oduzmu imovinu tvojoj obitelji i onima na koje je ta imovina prepisana onda je sve za k.... Sretan put u Remetinec, hvala na suradnji i dovidjenja!

DJ
Djedmedjed
17:39 10.12.2010.

njega jesu, ajmo sad po Mesica

OB
-obrisani-
16:49 10.12.2010.

sanader uhapšen u austriji !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije