Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sanader bježao u SAD, no zbog tjeralice su mu poništili vizu

Sanader će biti biti prebačen u Tirol, iz kojeg će biti izručen Hrvatskoj. U Münchenu mu nisu dali da kupi kartu za Washinton
10. prosinca 2010. u 10:21 731 komentara 2126 prikaza
Pjunik
Foto: AFP

Bivši premijer Ivo Sanader, uhićen u blizini Salzburga, planirao je pobjeći iz Njemačke u SAD! U 11. 25 sati u zračnoj luci u Munchenu nije se uspio ukrcati na let za Washington. U to je vrijeme za njim već bila raspisana međunarodna tjeralica pa ga je službenik na aerodromu odbio objasnivši mu da ne može kupiti kartu “zbog nedostatka odgovarajućih dokumenata”. Naime, zbog tjeralice mu je SAD poništio američku vizu.

>>Hodak: Sanader će tražiti azil i biti dvije godine slobodan


Provjeravali sve bube
Sanader se nakon toga u kćerkinoj “bubi”, u pratnji brata, vraća u Austriju. Vožnja nije dugo trajala. “Pao” je u 15.46 sati na austrijskoj autocesti na naplatnoj kućici kod izlaza St. Michael im Lungau. Bio je na putu za Innsbruck, zajedno s bratom Miroslavom.

>>Zabrinuta Sanaderova punica: Zovem zeta, ali ne mogu ga dobiti


Prema informacijama naših kolega iz austrijskog lista Kleine Zeitung, Sanaderov automobil zaustavila su dvojica prometnih policajaca jer su austrijski policajci dobili naredbu da provjeravaju sve plave “bube”. Sanader nije pružao otpor pa je bez lisičina sproveden u istražni centar u stotinjak kilometara udaljeni Salzburg.

Po dolasku u istražni centar: "Molim vas čašu vode"
– Molim Vas čašu vode – bilo je prvo što je Sanader rekao nakon što je došao u istražni centar. Odmah je počeo rutinski postupak njegove identifikacije, nakon čega će biti prebačen u drugu zgradu, u odjel ekstradicijskog pritvora. To je “fini” odjel u kojemu Sanader prostor neće dijeliti s nasilnicima i teškim “krimosima”.

Sada se pokreće ekstradicijski postupak, a brzina izručenja Ive Sanadera hrvatskim vlastima ovisit će o tome hoće li Sanader pokušati postupak otezati ili će pristati da bez velikog pravosudnog “showa” bude predan našim vlastima.

Sanader saslušan, nema austrijsko državljanstvo
Austrijski radio i televizija ORF javila je u svom večernjem dnevniku ZiB da danas poslijepodne u Austriji uhićeni bivši hrvatski premijer Ivo Sanader nema austrijsko državljanstvo i da će biti izručen Hrvatskoj.

Isti izvor navodi da je Sanader uhićen u austrijskoj pokrajini Salzburg, u zajedničkoj akciji salzburške i tirolske policije na autocesti Tauern i da se je bio na putu u Innsbruck.

ORF izvještava da je Sanader saslušan, prije prebacivanja u Pokrajinski sud u Salzburg i da je pri uhićenju rekao da je „na službenom putu i da nije pobjegao iz Hrvatske“.

>>Pogledajte RTL-ovu snimku Sanaderovog dolaska u Pokrajinski sud

Vezano uz daljnju proceduru oko Sanaderovog izručenja Hrvatskoj, rečeno je da će austrijsko Državno odvjetništvo u Salzburgu održati video konferenciju s Državnim odvjetništvom u Tirolu, gdje je sanader prijavljen i ima tvrtku.

ORF navodi da će Sanader iz Salzburga biti prebačen u Tirol, iz kojeg će biti izručen Hrvatskoj.

Iz dobro informiranih izvora austrijske novinske agencije dobili smo informaciju da Sanader ipak neće biti prebačen u Innsbruck i da će ostati, najmanje do početka sljedećeg tjedna, u Salzburgu.

Wieselthaler-Buchmann: Sanader je vjerojatno osjetio da smo mu za petama
Voditeljica Odjela za međunarodnu policijsku suradnju u austrijskom Saveznom uredu za kriminal u Beču Regine Wieselthaler-Buchmann rekla je u drugom dnevniku ZiB 2 austrijske televizije ORF da je bivši hrvatski premijer Ivo Sanader lokaliziran u petak u ranim popodnevnim satima u koordiniranoj akciji hrvatske policije, austrijskog Saveznog ureda za kriminal i Pokrajinskih ureda u Salzburgu i Tirolu te Policijske inspekcije u St. Michaelu u salzburškom Lungau.

- Lociravšii njegov mobitel, saznali smo da se kreće autocestom u sazburškoj regiji prema Koruškoj, te je uhićen prije ulaska u tunel Tauern - dodala je istaknuvši kako Sanader pri uhićenju nije pružao otpor te da je s njim u automobilu bio i njegov brat.

Na upit da li je bio iznenađen kad su ga uhitili policajci u civilu, šefica Odjela za međunarodnu policijsku suradnju austrijskog Saveznog ureda za kriminal je ustvrdila:

- Vjerojatno je osjetio da smo mu za petama, obzirom na raspisanu međunarodnu tjeralicu.

Napomenula je da će brzina izručenja Ive Sanadera hrvatskim vlastima ovisiti o tome da li će bivši hrvatski premijer pristati ili ne na izručenje.

- Ako ne pristane, postupak će dulje trajati - rekla je Wieselthaler-Buchmann, najavivši da će Sanader koji je priveden u istražni zatvor u Salzburgu uskoro na prvo saslušanje.

ORF je u reportaži pod naslovom "Od političke zvijezde do slučaja za pravosuđe“ zaključio kako je bivši hrvatski premijer svoju karijeru započeo studiranjem u Austriji, a završio ju neslavno uhićenjem na austrijskoj autocesti.

>>Mislio da neće biti uhićen pa sada hitno mora naći odvjetnika

I tako su dvojica revnih austrijskih “prometnjaka” prekinula policijsko-pravosudno-novinarsku potragu koja je počela dan ranije, nakon što je bivši premijer pobjegao. Iako je Sanader “pao” vozeći se autocestom u smjeru juga, dakle prema Hrvatskoj, pitanje je bili se obistinile riječi njegova vjernog prijatelja Jerka Rošina, koji je ujutro u Saboru novinarima rekao da se čuo sa Sanaderom i da se on namjerava vratiti.

Tražili ga na Bledu
– Bio je razočaran, ali zvučao je staloženo. Vraća se u Hrvatsku jer želi dokazati da nije pobjegao i da ne bježi od zakona – rekao je Rošin. Do vijesti da je Sanaderov bijeg okončan mediji su provjeravali sve moguće teorije i glasine o tome gdje je i što smjera. Tako su mnogi novinari pohitali i na Bled jer se pronio glas da je Sanader ondje odsjeo.

– Vi ste već stoti novinar koji me pita isto pitanje. Sanader nije moj gost. Nikada u životu nisam srela vašeg odbjeglog premijera – rekla nam je Ana Marija Kovač, vlasnica jednog od pansiona na koji je pala sumnja da je poslužio kao utočište Ivi Sanaderu.

>>Svi Sanaderovi ljudi: Kraci korupcije

I Sanaderov prijatelj, HDZ-ov zastupnik Mario Zubović nada se kako će se bivši premijer ipak vratiti u Hrvatsku.

- Htio bi da se vratio danas i vjerujem da hoće- poručio je Zubović. Na pitanje vjeruje li da je Sanader nevin Zubović je poručio kako vjeruje.

>>Sanaderove igračke

Bianca Matković (HDZ), također bliska suradnica Ive Sanadera, kazala je da očekuje da će se on vratiti u Hrvatsku. Ne zna, kaže, što je Sanader rekao Rošinu, no uvjerena je da se vraća u Hrvatsku.

Za Anu Lovrin postupak ukidanja zastupničkog imuniteta Ivi Sanaderu nije trajao dugo. No samo trajanje procedure, dodala je, i nije bitno jer je važnije da se sada po Ustavu i zakonu ne može pobjeći, a i na snazi je, podsjetila je, europski uhidbeni nalog.

– Svatko onaj tko treba doći pred hrvatske sudove doći će pred njih – poručila je Lovrin.

Odmah ide u zatvor na najmanje mjesec da

Odmah ide u zatvor na najmanje mjesec dana

Sanader će kad stigne u Hrvatsku odmah biti sproveden u Remetinec jer mu je sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić u četvrtak odredio najmanje mjesec dana istražnog zatvora. USKOK ga mora ispitati u roku šest sati od njegova dolaska u zatvor.

Osumnjičeniku će u zatvoru biti uručeno rješenje suca o određivanju istražnog zatvora te istražni nalog. Sanader se pak na rješenje o istražnom zatvoru može žaliti u roku od dva dana od njegova primitka. Ako do dolaska u zatvor ne bude imao odvjetnika, Sanaderu će biti dodijeljen po službenoj dužnosti. Sanaderovo prvo pojavljivanje u USKOK-u, tj. iznošenje obrane, snimat će se kamerom. (sk/VLM)

Za Sanaderom tragala i slovenska pol

Za Sanaderom tragala i slovenska policija

U potragu za Ivom Sanaderom danas je vrlo uključena bila i slovenska policija, nakon što im je dostavljena međunarodna tjeralica za bivšim premijerom.

- Još ga nismo našli. Ali, provjeravamo sve informacije koje nam stižu iz Hrvatske. Ima ih dosta - rekla je danas poslijepodne Vesna Drole, voditeljica ureda za odnose s javnošću slovenske policije.

Potvrdila je da je pretražen i apartman u kojem je Sanader navodno prenoćio na Bledu. Kaže da se traga na više mjesta, no gdje i što, nije odgovorila.

- Dođe li na granični prijelaz, uhitit će ga naša policija i odvesti na najbliži sud - rekla je Vesna Drole.

Da je bilo tako Sanader je mogao biti izručen Hrvatskoj nakon dva-tri dana.

Potraga: Od tjeralice do uhićenja i spro

Potraga: Od tjeralice do uhićenja i sprovođenja u Salzburg

Noć na petak
Tjeralicu za Sanaderom raspisao je MUP, a nešto kasnije ime i fotografija bivšeg premijera osvanula je i na stranicama Interpola

Kozarčeva, 7.30 sati
Četvero USKOK-ovih istražitelja pokucalo je na vrata kuće obitelji Sanader u Kozarčevoj. Istražitelje je dočekala Mirjana Sanader. Počela je premetačina kuće koja je trajala satima.

Sabor, 10.05 sati
Sanaderov prijatelj Jerko Rošin saborskim izvjestiteljima govori kako se čuo s Ivom Sanaderom.
Zastupnik HDZ-a rekao je da mu je bivši premijer kazao da nije u bijegu i da će se vrlo brzo vratiti u Hrvatsku.

Kozarčeva, 14.50
Završila je premetačina kuće Sanaderovih. Istražitelji USKOK-a iz kuće su iznijeli računalo zajedno s monitorom. Za njima su iz kuće dobro raspoložene izašle Mirjana i Bruna Sanader.

Austrija, 15.45
Potraga za Ivom Sanaderom završena je u Austriji. Bivšeg premijera koji se vozio u plavoj “bubi” zaustavila je austrijska prometna policija na autocesti između mjesta Werfen i St. Michael im Lungau. Sproveden je u Salzburg.

Prebačen u Pokrajinski sud SalzburgGlasn

Prebačen u Pokrajinski sud Salzburg
Glasnogovornik Saveznog ureda za kriminal Republike Austrije Alexander Marakovitz potvrdio je Večernjem listu da je bivši hrvatski premijer Ivo Sanader uhićen u petak poslijepodne, u 15.46 sati na autocesti Tauern (Tauernautobahn) u austrijskoj pokrajini Salzburg. Dodao je da je u tijeku njegovo prebacivanje u Pokrajinski sud Salzburg.

Na upit da li je moguće da Sanader bude prebačen u Beč, Marakovitz je rekao kako o tome mora odlučiti Pokrajinski sud Salzburg u dogovoru s austrijskim saveznim Ministarstvom unutarnjih poslova u Beču.

O daljnjem postupku nakon uhićenja nadležno je austrijsko pravosuđe, istaknuo je glasnogovornik Marakovitz.

Župnik
zbog korone
Župnik u pismu vjernicima: Domove sami blagoslovite, a nama samo uplatite novac na račun
HT e-Liga
INTERVJU
'Nakon uspjeha HT e-Lige, još jače ulazimo u e-gaming segment'
  • modrulj:

    Ako ti daju manje od minimum 20 godina i ne oduzmu imovinu tvojoj obitelji i onima na koje je ta imovina prepisana onda je sve za k.... Sretan put u Remetinec, hvala na suradnji i dovidjenja!

  • Djedmedjed:

    njega jesu, ajmo sad po Mesica

  • -obrisani-:

    sanader uhapšen u austriji !